Klasszikus

Látogatóban a dzsessz bölcsőjénél

2005.04.15. 00:00
Ajánlom
A kedélyesen zseniális Leonard Bernstein óta mindenütt nagy sikert aratnak azok az ismeretterjesztő koncertek, amelyeken a muzsikához némi magyarázat – a komponistára, a stílusra, a megszólaló hangszerekre vonatkozó kommentár – is társul. Az ilyen hangversenyek általában két célcsoporthoz szólnak: gyerekekhez, akik most ismerkednek a (komoly)zenével, és azokhoz a felnőttekhez, akik eddig nem jártak koncertre, vagy ha igen, akkor szenvedtek tőle, de mégis maradt bennük egy kis nyitottság az új dolgok iránt.

Itthon az ismeretterjesztő koncert sokáig kötelező penzum volt – művésznek és közönségnek egyaránt. Kirendelte őket a Filharmónia, illetve az iskola vagy a vállalat, és alig várták, hogy vége legyen. Együtt unatkoztak: a művész a pódiumon, a publikum a nézőtéren. A kilencvenes években szerencsére ez megváltozott: a karmesterek közül Vásáry Tamás és Fischer Iván, a szólisták közül Fellegi Ádám jár élen az ismeretterjesztésben, s idővel szinte az összes zenekar elindított legalább egy ifjúsági bérletsorozatot; koncerteket rendeznek állatkertben és sétahajón, cukrászdában és botanikus kertben.

Az egyik legsikeresebb kezdeményezés az IBS Színpad Bon-bon matiné nevű sorozata: műfaji határokon átívelő, a stílusok között szabadon kalandozó, ötven-hatvan perces gyerekkoncertek, jó vendégművészek és egy állandó kamaraegyüttes, az IBS EUforikusok közreműködésével. Évek óta garantált telt házzal.

Lukácsházi Győző, a Bon-bon matinék (eredetileg tubaművész végzettségű) házigazdája most megint kitalált valamit: Scott Joplintól Gershwinig címmel a dzsessztörténet hőskorába, az 1900-as évek elejére kalauzolta a – jórészt középiskolás – közönséget; rövid, közérthető, mégis rengeteg információt hordozó szövegeivel. Kontra Zoltán zongorista remekül játszotta a ragtime-okat, bluesokat és szvingeket, a Hot Jazz Band frontembere, Bényei Tamás énekelt, a sok kitűnő hangszerelést készítő Balogh Sándor vezényelt. Pontosan azt kaptuk, amit egy a dzsessz bölcsőjénél tett bemutatkozó látogatástól várhattunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.