Klasszikus

Látogatóban a dzsessz bölcsőjénél

2005.04.15. 00:00
Ajánlom
A kedélyesen zseniális Leonard Bernstein óta mindenütt nagy sikert aratnak azok az ismeretterjesztő koncertek, amelyeken a muzsikához némi magyarázat – a komponistára, a stílusra, a megszólaló hangszerekre vonatkozó kommentár – is társul. Az ilyen hangversenyek általában két célcsoporthoz szólnak: gyerekekhez, akik most ismerkednek a (komoly)zenével, és azokhoz a felnőttekhez, akik eddig nem jártak koncertre, vagy ha igen, akkor szenvedtek tőle, de mégis maradt bennük egy kis nyitottság az új dolgok iránt.

Itthon az ismeretterjesztő koncert sokáig kötelező penzum volt – művésznek és közönségnek egyaránt. Kirendelte őket a Filharmónia, illetve az iskola vagy a vállalat, és alig várták, hogy vége legyen. Együtt unatkoztak: a művész a pódiumon, a publikum a nézőtéren. A kilencvenes években szerencsére ez megváltozott: a karmesterek közül Vásáry Tamás és Fischer Iván, a szólisták közül Fellegi Ádám jár élen az ismeretterjesztésben, s idővel szinte az összes zenekar elindított legalább egy ifjúsági bérletsorozatot; koncerteket rendeznek állatkertben és sétahajón, cukrászdában és botanikus kertben.

Az egyik legsikeresebb kezdeményezés az IBS Színpad Bon-bon matiné nevű sorozata: műfaji határokon átívelő, a stílusok között szabadon kalandozó, ötven-hatvan perces gyerekkoncertek, jó vendégművészek és egy állandó kamaraegyüttes, az IBS EUforikusok közreműködésével. Évek óta garantált telt házzal.

Lukácsházi Győző, a Bon-bon matinék (eredetileg tubaművész végzettségű) házigazdája most megint kitalált valamit: Scott Joplintól Gershwinig címmel a dzsessztörténet hőskorába, az 1900-as évek elejére kalauzolta a – jórészt középiskolás – közönséget; rövid, közérthető, mégis rengeteg információt hordozó szövegeivel. Kontra Zoltán zongorista remekül játszotta a ragtime-okat, bluesokat és szvingeket, a Hot Jazz Band frontembere, Bényei Tamás énekelt, a sok kitűnő hangszerelést készítő Balogh Sándor vezényelt. Pontosan azt kaptuk, amit egy a dzsessz bölcsőjénél tett bemutatkozó látogatástól várhattunk.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.