Klasszikus

Látta már Bobby McFerrint zokniban vezényelni?

2015.03.11. 15:13
Ajánlom
Március 11-én ünnepli Bobby McFerrin a hatvanötödik születésnapját. Ebből az alkalomból lerántjuk a leplet a világhírű jazz-zenész "titkos" klasszikus zenei munkásságáról. Nem mindennapi zenei élmény! VIDEÓ

A legtöbben a Don't worry, be happy című slágerével azonosítják, és csak kevesen tudják, hogy Bobby McFerrin jelentős komolyzenei képzettséggel rendelkezik. A klasszikus zene iránti vonzódása részben családjából ered: édesapja Robert McFerrin az első afroamerikai operaénekes, aki szerződést kapott a New York-i MET-ben. Kiváló baritonként jelentős szerepei voltak. Édesanyja szintén zenész volt, de ő már a jazz világában tevékenykedett: jazzéneklést tanított. Bobby eredeti hangszere a zongora volt, emellett megtanult fuvolán és klarinéton játszani. Az 1990-es évek elején a karmesterkedésbe is beleszeretett.

Elmondása szerint először csak azért hívták vezényelni, mert Don't worry, be happy című slágere miatt a koncertszervezők jó reklámnak és pikáns ötletnek tartották Bobby McFerrin és egy szimfonikus zenekar kombinációját. Ő azonban komolyan belevetette magát a karmesterkedésbe, többek között Leonard Bernsteintől is tanult. Vezényelte a San Franciscói Szimfonikusokat, a New York-i Filharmonikusokat, a Chicago Szimfonikusokat, a Cleveland Szimfonikus Zenekart, a Philadelphia Szimfonikus Zenekart, a Los Angeles-i Filharmonikusokat, a Londoni Filharmonikusokat és még nagyon sok zenekart. Egy idő után viszont arra is kíváncsivá vált, hogy hogyan lehet egy zeneileg teljesen avatatlan közönséget a színpadról vezényelni. Ebből aztán nagyon felemelő pillanatok születtek. Ezzel egy időben hobbijává vált a hihetetlenül bonyolult barokk hangszeres szólók énekes megtanulása és zenekari kísérettel való előadása.

A következőkben olyan videókat mutatunk, amelyekben Bobby a legnagyobb természetességgel vegyíti a klasszikus zenei elemeket a jazzel, mindezt úgy, hogy közben a közönség az egyik ámulatból a másikba esik.

1. Bobby McFerrin Vivaldi g-moll csellószonátájának második szólamát énekli a Milánói Scala Szimfonikus Zenekarával, Laffranchini csellistával karöltve.

2. Bach-hegedűverseny funky stílusban előadva? Igen, neki ez is megy!

3. Íme Bobby McFerrin, mint énekes-koncertmester. Amit csinál, az egészen meglepő: Bach III. D-dúr szvitjének főmotívumát adja elő csodálatos falzetthangján, miközben vezényli is a zenekart. 

4. Bobby McFerrin szemüveges, zoknis konduktorként oldja a komolyzene komolyságát még 1995-ben. Nem esik nehezére felváltva férfi, majd női áriát énekelni és rávenni egy klasszikus bőgőművészt arra, hogy jammeljen vele egy kicsit.  

5. Bobby elénekli az Ave Maria akkordbontását, miközben a közönséget ráveszi arra, hogy egy emberként énekelje ezt a csodálatos himnuszt. Videón is átjön, Bobby McFerrin mennyire ért ahhoz, hogy igazi közösségi zenei élménybe csalogassa nézőit.

6. Az énekes ezen a videón a pentaton skála erejét mutatja be szavak nélkül. Amellett, hogy nagyon mókás módszert választott ennek reprezentálására, figyelemre méltó az akkor 59 éves Bobby fizikai kondíciója is, amivel végigugrálja prezentációját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.