Klasszikus

Látványos, jó ügyet támogat, és bevezet a komolyzenébe – Balázs János és zenészbarátai a Bazilikánál

2019.08.12. 17:30
Ajánlom
Miklósa Erika, Harcsa Veronika, Snétberger Ferenc és Sárközy Lajos is fellép az idei ZENERGIA-koncerten a Szent István-bazilikánál, aminek műsora Liszt Ferenctől és Queenig vezet.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mit szabad egy klasszikus zenei koncerten. Vannak, akik szerint az előadók megjelenése sem lehet túl hivalkodó vagy szembetűnő – hiszen akkor elveszi a figyelmet a zenéről –, mások szerint egy koncert éppúgy lehet ajándék a szemnek, mint a fülnek. Szvjatovszlav Richter legendás szokása volt, hogy úgy elsötétítette a nézőteret, hogy a hallgatók az orrukig se lássanak. Ugyanezekben az években stadionokban egyre több operarajongó gyűlt össze, hogy arénákban hallgassák három kedvenc tenorjukat.

Miközben ma egy kisebb rockkoncertnek is elengedhetetlen szereplője a füstgép és a színes reflektor, a klasszikus zene alig él ezekkel az eszközökkel.

Pedig lehet ezt úgy csinálni, hogy a látvány a zenét szolgálja. Így vélekednek az évről-évre, a Szent István Bazilika előtti téren megrendezett ZENERGIA szervezői. Az augusztus 31-i koncert fellépői között a legnépszerűbb hazai neveinket találjuk. Balázs János neve szinte egybeforrt a nyárvégi ZENERGIA-koncerttel, de ott lesz Miklósa Erika énekesnő, Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora, Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitárművész, Sárközy Lajos és zenekara, Devich Gergely cselló- és a Pálfalvi Tamás trombitaművészek, valamint Snétberger Ferenc gitárművész is.

zenergia-balazs-janos-szabadteri-zongoraestje-original-77428-161732.jpg

Balázs János (Fotó/Forrás: MVM)

„Az utóbbi években a fiatalok leszakadtak a klasszikus zene hajójáról, de nem azért, mert le akartak szakadni” – mondja a harmincéves Balázs János, aki idén korábbi Liszt-díja mellé a Kossuth-díjat is megkapta. Szerinte a ZENERGIA villodzó, izgalmas címe valódi minőséget takar. „Talán a koncerttermi élőzene elvesztette vonzerejét. Maga a klasszikus zene némileg poros lett. Az emberek másban találnak lelki feltöltődésre. Most a fiatal művészeken a sor, hogy a hagyományokat megtartva újat alkossanak, s előcsalogassák az érzelmeket és a komolyzene iránti szeretetet a fiatal generáció tagjaiból.”

Balázs János azt mondja, évről évre tapasztalható, hogy a Bazilika előtti koncerteken egy új generáció részesül a klasszikus zene élményében, olyan fiatalok is, akik korábban soha nem hallgattak Liszt Ferenc- vagy Paganini-műveket koncerten. Ehhez viszont szükség van arra, hogy modern köntösben tálaljuk a darabokat, és kihasználjuk a technika adta lehetőségeket.

Így vált a ZENERGIA évről-évre az egyik leglátványosabb szabadtéri klasszikus zenei koncertté. Így néz ki ugyanis ilyenkor a Bazilika.

MVM-161732.jpg

ZENERGIA (Fotó/Forrás: MVM)

A ZENERGIA, ahogy az a fellépők névsorából is látható, a műfajok között is szabadon közlekedik. A koncerten megszólaló zeneművek szerzői között egyaránt ott van a már említett Liszt, Strauss, valamint a Queen, Edith Piaf és a fiatal popzenekar, a Margaret Island.

A koncert ingyenes azoknak, akik bírják az állást, de az ülőjegyekből származó bevételből nemes ügyet támogatnak a szervezők, ezek egységesen 3000 Ft-ba. S hogy mi legyen ez a nemes ügy, arról is a közönség dönthet. Hogy legyen beleszólása, ehhez nem kell mást tennie, mint ellátogatni az MVM ZENERGIA oldalra, és szavazni. A legtöbb szavazatot kapott szervezet nevét a koncert előtt, augusztus 31-én este 8 órakor hirdetik ki.

A szabadtéri koncert fesztelen kikapcsolódást ígér a klasszikus zene rajongóinak, akik szeretnek más stílusokban kalandozni, valamint azoknak, akik még csak ismerkednek a műfajjal. Ők a legjobb helyen lesznek, ha a nyár utolsó estéjén a Szent István-bazilika felé veszik útjukat.

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.