Klasszikus

Látványos, jó ügyet támogat, és bevezet a komolyzenébe – Balázs János és zenészbarátai a Bazilikánál

2019.08.12. 17:30
Ajánlom
Miklósa Erika, Harcsa Veronika, Snétberger Ferenc és Sárközy Lajos is fellép az idei ZENERGIA-koncerten a Szent István-bazilikánál, aminek műsora Liszt Ferenctől és Queenig vezet.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mit szabad egy klasszikus zenei koncerten. Vannak, akik szerint az előadók megjelenése sem lehet túl hivalkodó vagy szembetűnő – hiszen akkor elveszi a figyelmet a zenéről –, mások szerint egy koncert éppúgy lehet ajándék a szemnek, mint a fülnek. Szvjatovszlav Richter legendás szokása volt, hogy úgy elsötétítette a nézőteret, hogy a hallgatók az orrukig se lássanak. Ugyanezekben az években stadionokban egyre több operarajongó gyűlt össze, hogy arénákban hallgassák három kedvenc tenorjukat.

Miközben ma egy kisebb rockkoncertnek is elengedhetetlen szereplője a füstgép és a színes reflektor, a klasszikus zene alig él ezekkel az eszközökkel.

Pedig lehet ezt úgy csinálni, hogy a látvány a zenét szolgálja. Így vélekednek az évről-évre, a Szent István Bazilika előtti téren megrendezett ZENERGIA szervezői. Az augusztus 31-i koncert fellépői között a legnépszerűbb hazai neveinket találjuk. Balázs János neve szinte egybeforrt a nyárvégi ZENERGIA-koncerttel, de ott lesz Miklósa Erika énekesnő, Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora, Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitárművész, Sárközy Lajos és zenekara, Devich Gergely cselló- és a Pálfalvi Tamás trombitaművészek, valamint Snétberger Ferenc gitárművész is.

zenergia-balazs-janos-szabadteri-zongoraestje-original-77428-161732.jpg

Balázs János (Fotó/Forrás: MVM)

„Az utóbbi években a fiatalok leszakadtak a klasszikus zene hajójáról, de nem azért, mert le akartak szakadni” – mondja a harmincéves Balázs János, aki idén korábbi Liszt-díja mellé a Kossuth-díjat is megkapta. Szerinte a ZENERGIA villodzó, izgalmas címe valódi minőséget takar. „Talán a koncerttermi élőzene elvesztette vonzerejét. Maga a klasszikus zene némileg poros lett. Az emberek másban találnak lelki feltöltődésre. Most a fiatal művészeken a sor, hogy a hagyományokat megtartva újat alkossanak, s előcsalogassák az érzelmeket és a komolyzene iránti szeretetet a fiatal generáció tagjaiból.”

Balázs János azt mondja, évről évre tapasztalható, hogy a Bazilika előtti koncerteken egy új generáció részesül a klasszikus zene élményében, olyan fiatalok is, akik korábban soha nem hallgattak Liszt Ferenc- vagy Paganini-műveket koncerten. Ehhez viszont szükség van arra, hogy modern köntösben tálaljuk a darabokat, és kihasználjuk a technika adta lehetőségeket.

Így vált a ZENERGIA évről-évre az egyik leglátványosabb szabadtéri klasszikus zenei koncertté. Így néz ki ugyanis ilyenkor a Bazilika.

MVM-161732.jpg

ZENERGIA (Fotó/Forrás: MVM)

A ZENERGIA, ahogy az a fellépők névsorából is látható, a műfajok között is szabadon közlekedik. A koncerten megszólaló zeneművek szerzői között egyaránt ott van a már említett Liszt, Strauss, valamint a Queen, Edith Piaf és a fiatal popzenekar, a Margaret Island.

A koncert ingyenes azoknak, akik bírják az állást, de az ülőjegyekből származó bevételből nemes ügyet támogatnak a szervezők, ezek egységesen 3000 Ft-ba. S hogy mi legyen ez a nemes ügy, arról is a közönség dönthet. Hogy legyen beleszólása, ehhez nem kell mást tennie, mint ellátogatni az MVM ZENERGIA oldalra, és szavazni. A legtöbb szavazatot kapott szervezet nevét a koncert előtt, augusztus 31-én este 8 órakor hirdetik ki.

A szabadtéri koncert fesztelen kikapcsolódást ígér a klasszikus zene rajongóinak, akik szeretnek más stílusokban kalandozni, valamint azoknak, akik még csak ismerkednek a műfajjal. Ők a legjobb helyen lesznek, ha a nyár utolsó estéjén a Szent István-bazilika felé veszik útjukat.

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Ilyenek a Jancsó-filmek 2 és fél percben!

Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából a Jancsó-filmek ikonikus jeleneteiből készült montázsfilmet tett közzé a Nemzeti Filmintézet videómegosztó csatornáján.
Jazz/World

Elhunyt Baksa-Soós János "beat"-legenda, képzőművész

A Kex együttes egykori énekese, Január Herceg Tova ICY hosszú betegség után, 73 éves korában hunyt el - adta hírül a Magyar Narancs.
Plusz

Több száz éve kortárs – Beszélgetés Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával

Kultúrával telik meg a tér, az utca, a kirakat: a Budapesti Őszi Fesztivál a hagyományos művészeti terek mellett a hétköznapjainkba is táncot, színházat, irodalmat, képzőművészetet hoz. Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával beszélgettünk.
Színház

145 éve született a „költői képzeletek fantomja”, Ódry Árpád

Ódry Árpád színészcsaládba született 1876. szeptember 25-én: a kor híres baritonistája, Ódry Lehel és balett-táncosnő feleségének másodszülött gyermekeként az egész életét kitöltötte a színház. Népszerűségét azonban nem ismert szüleinek, sokkal inkább tehetségének, szorgalmának és különleges játékstílusának köszönhette.
Színház

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait

A legjobb előadás díját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Fekete Péter című előadásának ítélte a szakmai zsűri, míg Mohácsi János Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című munkájával, a szombathelyi Weöres Sándor Színház produkciójával a legjobb rendező díját kapta meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Szerelmi ajándék, haláltánc és géphangok – Sorvezető egy Sosztakovics-kamaraesthez

Baráti Kristóf, Várdai István és Fejérvári Zoltán koncertjét hallgathatja meg a közönség szeptember 29-én a Zeneakadémián, a műsoron Dmitrij Sosztakovics 20. századon átívelő életművének három markánsan elkülönülő darabja szerepel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Szilvágyi Sándor gitárművész

Életének 57. évében elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára – tudatta a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Európai körutazás a tánc nyelvén: Erdélytől Örményországon át Spanyolországig a Liszt Ünnepen

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nevéhez méltóan a kontinens különböző szegleteit hozza el a magyar fővárosba október 8. és október 24. között, mégpedig nem is akármilyen előadások formájában! A tánc- és mozgásművészet legkülönfélébb műfajai invitálják kulturális utazásra a nézőket: flamenco, néptánc, balett és fizikai színház várja a közönséget.
Klasszikus ajánló

Brahms, magyar zene és kortárs darabok a Concerto Budapest évadában

A Bartók, Liszt és Josef Suk műveinek szentelt évadnyitó dupla koncert után az ősz folyamán több rövid fesztivál is megvalósul a zenekar szervezésében, elsőként októberben a Magyar Kincsek Ünnepe.
Klasszikus ajánló

Szupersztár, lángész, egyetem és kisbolygó – történetek Lisztről és egy vadonatúj fesztiválról

Sokan az első „rocksztárnak” tekintik, akiért addig sosem látott módon rajongott a közönség, még többen egyszerűen korszakalkotó zenei géniusznak tartják, teljes joggal: Budapesten, Európa és a világ nagyvárosaiban számtalan köztéri szobor idézi meg alakját, de neveztek el róla egyetemet, repteret, sőt kisbolygót is.