Klasszikus

Látványos, jó ügyet támogat, és bevezet a komolyzenébe – Balázs János és zenészbarátai a Bazilikánál

2019.08.12. 17:30
Ajánlom
Miklósa Erika, Harcsa Veronika, Snétberger Ferenc és Sárközy Lajos is fellép az idei ZENERGIA-koncerten a Szent István-bazilikánál, aminek műsora Liszt Ferenctől és Queenig vezet.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mit szabad egy klasszikus zenei koncerten. Vannak, akik szerint az előadók megjelenése sem lehet túl hivalkodó vagy szembetűnő – hiszen akkor elveszi a figyelmet a zenéről –, mások szerint egy koncert éppúgy lehet ajándék a szemnek, mint a fülnek. Szvjatovszlav Richter legendás szokása volt, hogy úgy elsötétítette a nézőteret, hogy a hallgatók az orrukig se lássanak. Ugyanezekben az években stadionokban egyre több operarajongó gyűlt össze, hogy arénákban hallgassák három kedvenc tenorjukat.

Miközben ma egy kisebb rockkoncertnek is elengedhetetlen szereplője a füstgép és a színes reflektor, a klasszikus zene alig él ezekkel az eszközökkel.

Pedig lehet ezt úgy csinálni, hogy a látvány a zenét szolgálja. Így vélekednek az évről-évre, a Szent István Bazilika előtti téren megrendezett ZENERGIA szervezői. Az augusztus 31-i koncert fellépői között a legnépszerűbb hazai neveinket találjuk. Balázs János neve szinte egybeforrt a nyárvégi ZENERGIA-koncerttel, de ott lesz Miklósa Erika énekesnő, Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora, Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitárművész, Sárközy Lajos és zenekara, Devich Gergely cselló- és a Pálfalvi Tamás trombitaművészek, valamint Snétberger Ferenc gitárművész is.

zenergia-balazs-janos-szabadteri-zongoraestje-original-77428-161732.jpg

Balázs János (Fotó/Forrás: MVM)

„Az utóbbi években a fiatalok leszakadtak a klasszikus zene hajójáról, de nem azért, mert le akartak szakadni” – mondja a harmincéves Balázs János, aki idén korábbi Liszt-díja mellé a Kossuth-díjat is megkapta. Szerinte a ZENERGIA villodzó, izgalmas címe valódi minőséget takar. „Talán a koncerttermi élőzene elvesztette vonzerejét. Maga a klasszikus zene némileg poros lett. Az emberek másban találnak lelki feltöltődésre. Most a fiatal művészeken a sor, hogy a hagyományokat megtartva újat alkossanak, s előcsalogassák az érzelmeket és a komolyzene iránti szeretetet a fiatal generáció tagjaiból.”

Balázs János azt mondja, évről évre tapasztalható, hogy a Bazilika előtti koncerteken egy új generáció részesül a klasszikus zene élményében, olyan fiatalok is, akik korábban soha nem hallgattak Liszt Ferenc- vagy Paganini-műveket koncerten. Ehhez viszont szükség van arra, hogy modern köntösben tálaljuk a darabokat, és kihasználjuk a technika adta lehetőségeket.

Így vált a ZENERGIA évről-évre az egyik leglátványosabb szabadtéri klasszikus zenei koncertté. Így néz ki ugyanis ilyenkor a Bazilika.

MVM-161732.jpg

ZENERGIA (Fotó/Forrás: MVM)

A ZENERGIA, ahogy az a fellépők névsorából is látható, a műfajok között is szabadon közlekedik. A koncerten megszólaló zeneművek szerzői között egyaránt ott van a már említett Liszt, Strauss, valamint a Queen, Edith Piaf és a fiatal popzenekar, a Margaret Island.

A koncert ingyenes azoknak, akik bírják az állást, de az ülőjegyekből származó bevételből nemes ügyet támogatnak a szervezők, ezek egységesen 3000 Ft-ba. S hogy mi legyen ez a nemes ügy, arról is a közönség dönthet. Hogy legyen beleszólása, ehhez nem kell mást tennie, mint ellátogatni az MVM ZENERGIA oldalra, és szavazni. A legtöbb szavazatot kapott szervezet nevét a koncert előtt, augusztus 31-én este 8 órakor hirdetik ki.

A szabadtéri koncert fesztelen kikapcsolódást ígér a klasszikus zene rajongóinak, akik szeretnek más stílusokban kalandozni, valamint azoknak, akik még csak ismerkednek a műfajjal. Ők a legjobb helyen lesznek, ha a nyár utolsó estéjén a Szent István-bazilika felé veszik útjukat.

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Nyolc filmet nézhetünk meg premier előtt a X. Mozinet Filmnapokon

Október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat a budapesti Puskin moziban és 14 további magyar városban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.