Klasszikus

Lázas kutatás pótszékek után a Zempléni Fesztiválon

2007.08.17. 00:00
Ajánlom
Folyamatos ülőhelygondokkal küzd a Zempléni Fesztivál. A vártnál ugyanis jóval nagyobb az érdeklődés szinte valamennyi előadásra. A régió legnagyobb kulturális programsorozatának idei örömhíre: a meglévő infrastruktúra kereteit feszegeti a helyi, a fővárosi és a külföldi közönség összehangolt rohama.

15-én este a tokaji Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet egyedi tervezésű traktorgarázsában Kodály Galántai táncok és Páva-variációk című szimfonikus művei csendültek fel a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és Hollerung Gábor karmester tolmácsolásában. A helyszínre kedvező akusztikai adottságai miatt esett néhány évvel ezelőtt a fesztivál szervezőinek választása. Az óriási érdeklődés nyomán az állóhelyek is gyorsan megteltek, és bár a tömeg kinőtte a helyszín adta lehetőségeket, a kint rekedtek is vigaszra találtak a pincészet csodás borait kóstolgatva. A műsort több különlegesség is emlékezetessé tette: a koncert első felében, a Galántai táncok ütemei közé szúrva az eredeti dallamok szólatak meg a Hegedős Együttes autentikus népi hangszerelésében – tárogatóval, kobzával, dudával, cimbalommal, hegedűvel és kontrával. A dalokat Demeter Erika énekelte. A második részt a Páva-variációkra komponált, impozáns és lendületes tánctabló, Zsuráfszky Zoltán koreográfiája alkotta. Zsuráfszki újragondolta a hagyományos magyar népi életképet: formabontó, sztereotípiáktól mentes jelenetei sokszor szereztek derült pillanatokat a közönség számára, és alapvetően egy letűnt életforma, a falusi közösség értékeit mutatta be tiszta formában, friss színpadi eszközökkel.

Vonós áhítat az apszisban

16-án délután az Auer Vonósnégyes az olaszliszkai katolikus templomban adott meghitt hangulatú koncertet, amelyre ismét összegyűlt a település és a régió apraja-nagyja. Auerék többször is fellépnek a fesztivál során, több helyszínen is bemutatva repertoárjuk legszebb darabjait. 18-án a gyönyörű füzérradványi kastélyban délutáni teakoncertre várják a közönséget, ahol Schubert, Dvorák és Kreisler népszerű muzsikája mellett Toselli és Arthur Johnson ritkán hallott kamaradarabjai is fölcsendülnek majd.

Csodavárás Tokajban

Ugyanezen a napon a tokaji Kulturális Központ adott otthont Ascher Tamás végzős zenés-színész szakos főiskolai növendékei számára, akik Mozart Varázsfuvoláját mutatták be. Az intézmény a régi zsinagóga épületében kapta végleges székhelyét, amely csodálatos, megújult formáját tavaly nyerte el, eleget téve az esélyegyenlőség modern elvárásainak is. A két részben előadott opera Selmeczi György hatszemélyes kamara-feldolgozásában csendült fel. A nem várt nagyszámú és így ismét helyhiánnyal küzdő közönség nagyon kedvező fogadtatásban részesítette a bájos előadást, amely színpadi erejét vállaltan a fiatal előadók lelkesedéséből, friss ötleteiből, tündéri humorából merítette.

A fesztivál hétvégi programjai rengeteg meglepetéssel várják a közönséget. Szombaton és Vasárnap két koncertet is ad a fesztivál gykoi alapítójaként is ismert Liszt Ferenc Kamarazenekar. Két település, Komlóska és Szerencs grög katolikus templomában is fellép a Svetilen énekegyüttes. Az autentikus pravoszláv liturgikus zenét előadó orosz formáció az utóbi évek fesztiváljainak legzajosabb sikerét aratta 2005-ben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.