Klasszikus

Lebegés ősbemutató

2007.01.04. 00:00
Ajánlom
Sándor László új műve is elhangzik az Animato Kamarazenekar koncertjén február elején a Nádor teremben. Egyebekben Biber és Purcell darabjai teszik érdekessé az estét.

Négy Biber-mű mellett egy Purcell-darabka (Vonósfantáziák - válogatás) és az együttes művészeti vezetőjének, Sándor Lászlónak a műve, a Lebegés II. a program ezen az estén. Ami Bibert illeti, a cseh származású osztrák zeneszerző és hegedűvirtuóz a szonátákat eredetileg violaegyüttesre írta. A viola-család közép- és mélyhangú tagjait ez esetben brácsák és csellók helyettesítik. A darabok sajátossága a sokszólamúság (a szokásos négy helyett 5-8 szólam), mely különleges hangzást biztosít a műveknek. Különösen izgalmas és mondhatni humoros az egyik Biber-mű, a Csata (Battalia), amelyben a hadi jelenetek zenei effektusok segítségével (papír a bőgő húrjai között, vonó fájával vert húrok stb.) jelennek meg.

Purcell a Vonósfantáziákat betegséggel küszködve írta. A fúgaszerű, sőt, annál talán még bonyolultabb szövésű műveket a betegágyból diktálta a mester. Szellemi teljesítményben ez a bekötött szemmel szimultán sakkozáshoz hasonlítható. Az angol barokk művészről közismert, hogy tinédzserkori mutálása után igen hamar királyi hangszerkészítőként és -javítóként dolgozott, s igen nagy tárgyi tudással rendelkezett. Mint a "királyi hegedűsök házi zeneszerzője" számos művet alkotott, s nem okozott neki gondot a kották fejbentartása.

Az ősbemutató darab szerzője pedig az a Sándor László, aki 2005-ben József Attila zeneszerzői versenyt nyert. A nyertes mű címe: Felhők - ballada szimfonikus zenekarra, amelyet a Pannon Filharmonikusok zenekar adott elő 2005. december 3-án Hamar Zsolt vezényletével. A koncertet a Magyar Rádió rögzítette és közvetítette is.

Az új mű, a Lebegés-II. hanszerösszeállítása: két fuvola, oboa, klarinét, hegedű, cselló, nagybőgő, zongora, cseleszta, orgona. A hangvesenyen a művet a szerző vezényli. A 31 éves fiatalember jelenleg a Danubia Szimfonikus Zenekar tagja. Dolgozott már számos karmesterrel, többek között Jurij Szimonovval, Eötvös Péterrel és Vashegyi Györggyel, s számos kortárs magyar kompozíció bemutatóján, illetve kortárs külföldi szerzők műveinek előadásán vett részt. "Ezek az élmények zeneszerzőként is sokat jelentettek számomra" - írja önéletrajzában.

(2007. február 2. 19:00 Nádor terem - Az Animato Kamarazenekar koncertje; hangversenymester: Sándor László)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.