Klasszikus

Leépítés, csökkentés, igazgatóválasztás

2005.06.30. 00:00
Ajánlom
Elkezdődtek az elbocsátások és a repertoár csökkentése a Magyar Állami Operaházban.

Tavaly decemberben megállapodást írt alá az intézmény működésének ésszerűsítéséről az akkori főigazgató, Szinetár Miklós az akkori kulturális miniszterrel, Hiller Istvánnal. Ennek egyik pontja volt, hogy 89 közalkalmazottól kell megválnia az Operának (a dalszínház ennyivel lépte túl a jóváhagyott létszámot).

Lapunknak úgy nyilatkozott Závecz Ferenc, az Operaház ügyvezető igazgatója, hogy eddig egy konszenzusos leépítési alapelvet találtak a munkáltató és a munkavállalói érdek-képviseleti szervek. Úgy vélik, az öregségi, a szakmai, a korengedményes, valamint a Prémium évek programra jogosultak körében kell keresni azokat, akiknek megszüntethetik a munkaviszonyát. Őket már el is kezdték kiértesíteni. Ezzel azonban még mindig meghaladják az engedélyezett közalkalmazotti létszámot, így további egyeztetésre van szükség. A létszámcsökkentés az Operaház összes szervezeti egységét - hasonlóan terhelően - érinti, de a legfontosabb szempont az intézmény működőképességének és a művészi teljesítőképességének megőrzése. Továbbá, a státusok csökkentése csak akkor lehet cél, ha valóban pénzügyi megtakarítással is jár.

Az Operaház szakszervezete és az intézményben megalakított sztrájkbizottság elnöke, Rotter Oszkár lapunknak azt nyilatkozta: a szakszervezet hozzájárul ahhoz, hogy végrehajtsák a Szinetár-Hiller megállapodásban foglaltakat, minthogy Bozóki András, a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere májusi levelében megerősítette: a kormány is betartja a decemberi megállapodást.

Az Operaház vezetése a közalkalmazotti tanáccsal és a szakszervezettel közösen június 10-ig kidolgozta a létszámleépítés irányelveit. Rotter úgy véli, 1008 közalkalmazottal (ennyi maradhat az Operában) nem oldható meg az intézmény magas művészeti színvonalának garantálása. Rotter Oszkár nem tudja pontosan, eddig hányan kapták meg az elbocsátó levelet. A nyugdíjba vonulók, valamint azok, akikkel meg tudtak egyezni a távozásban, körülbelül a szükséges keret felét teszik ki. A műszak nem fogyatkozhat, mert ott eleve kevesen vannak, az énekeseknél picit nagyobb az elbocsátások, nyugdíjazások száma. Rotter arról nem szeretne beszélni, hogy a többiektől milyen szempontok alapján válnak meg. Nyilván ebben az új főigazgatónak is szerepe lesz. A repertoár szintén csökken, hogy a megmaradó darabokat többször játszhassák, és megkezdődött a selejtezés például a díszletraktárban is.

Összeállt a szakmai javaslattevő bizottság, amely véleményezi az Operaház főigazgatói pályázatára beérkezett tizennégy dolgozatot. A grémium összetétele egyelőre nem nyilvános, annyit tudunk, hogy a zenei terület szakemberei mellett lesz gazdasági szakértő is, és helyet kap benne a minisztérium két munkatársa, a dalszínház közalkalmazotti tanácsának és szakszervezetének képviselője. Először jövő hétfőn ül össze a bizottság, amely több pályázót is javasolhat Bozóki Andrásnak, aki várhatóan még július 15. előtt dönt arról, ki is legyen az új főigazgató.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.