Klasszikus

Leépítés, csökkentés, igazgatóválasztás

2005.06.30. 00:00
Ajánlom
Elkezdődtek az elbocsátások és a repertoár csökkentése a Magyar Állami Operaházban.

Tavaly decemberben megállapodást írt alá az intézmény működésének ésszerűsítéséről az akkori főigazgató, Szinetár Miklós az akkori kulturális miniszterrel, Hiller Istvánnal. Ennek egyik pontja volt, hogy 89 közalkalmazottól kell megválnia az Operának (a dalszínház ennyivel lépte túl a jóváhagyott létszámot).

Lapunknak úgy nyilatkozott Závecz Ferenc, az Operaház ügyvezető igazgatója, hogy eddig egy konszenzusos leépítési alapelvet találtak a munkáltató és a munkavállalói érdek-képviseleti szervek. Úgy vélik, az öregségi, a szakmai, a korengedményes, valamint a Prémium évek programra jogosultak körében kell keresni azokat, akiknek megszüntethetik a munkaviszonyát. Őket már el is kezdték kiértesíteni. Ezzel azonban még mindig meghaladják az engedélyezett közalkalmazotti létszámot, így további egyeztetésre van szükség. A létszámcsökkentés az Operaház összes szervezeti egységét - hasonlóan terhelően - érinti, de a legfontosabb szempont az intézmény működőképességének és a művészi teljesítőképességének megőrzése. Továbbá, a státusok csökkentése csak akkor lehet cél, ha valóban pénzügyi megtakarítással is jár.

Az Operaház szakszervezete és az intézményben megalakított sztrájkbizottság elnöke, Rotter Oszkár lapunknak azt nyilatkozta: a szakszervezet hozzájárul ahhoz, hogy végrehajtsák a Szinetár-Hiller megállapodásban foglaltakat, minthogy Bozóki András, a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere májusi levelében megerősítette: a kormány is betartja a decemberi megállapodást.

Az Operaház vezetése a közalkalmazotti tanáccsal és a szakszervezettel közösen június 10-ig kidolgozta a létszámleépítés irányelveit. Rotter úgy véli, 1008 közalkalmazottal (ennyi maradhat az Operában) nem oldható meg az intézmény magas művészeti színvonalának garantálása. Rotter Oszkár nem tudja pontosan, eddig hányan kapták meg az elbocsátó levelet. A nyugdíjba vonulók, valamint azok, akikkel meg tudtak egyezni a távozásban, körülbelül a szükséges keret felét teszik ki. A műszak nem fogyatkozhat, mert ott eleve kevesen vannak, az énekeseknél picit nagyobb az elbocsátások, nyugdíjazások száma. Rotter arról nem szeretne beszélni, hogy a többiektől milyen szempontok alapján válnak meg. Nyilván ebben az új főigazgatónak is szerepe lesz. A repertoár szintén csökken, hogy a megmaradó darabokat többször játszhassák, és megkezdődött a selejtezés például a díszletraktárban is.

Összeállt a szakmai javaslattevő bizottság, amely véleményezi az Operaház főigazgatói pályázatára beérkezett tizennégy dolgozatot. A grémium összetétele egyelőre nem nyilvános, annyit tudunk, hogy a zenei terület szakemberei mellett lesz gazdasági szakértő is, és helyet kap benne a minisztérium két munkatársa, a dalszínház közalkalmazotti tanácsának és szakszervezetének képviselője. Először jövő hétfőn ül össze a bizottság, amely több pályázót is javasolhat Bozóki Andrásnak, aki várhatóan még július 15. előtt dönt arról, ki is legyen az új főigazgató.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.