Klasszikus

Leépítés, felépítés, átépítés

2005.01.25. 00:00
Ajánlom
Ez lesz az idei év feladata – mondta Závecz Ferenc, a Magyar Állami Operaház új gazdasági igazgatója. A változások közé tartozik, hogy a vezetésnek meg kell válnia néhány embertől, differenciált jegyáremelésre lehet számítani, új balettigazgató kerül a színházhoz, továbbá néhány éven belül újjáépül az Erkel Színház.

A leépítés jelen esetben azt jelenti, hogy az Operaháznak a közalkalmazottak számát tekintve vissza kell állnia az engedélyezett szintre. Azonban a közalkalmazotti jogviszony megszüntetése esetén is lehetőség van a munkatársak további foglalkoztatására szerződéses formában. A leépítés a műszaki, adminisztrációs és művészeti állományt egyaránt érinti majd. Annak ellenére, hogy ez az intézkedésre nem anyagi okokkal magyarázható, az Opera időről időre pénzügyi nehézségekkel küzd. Az intézmény költségvetése éves szinten változatlanul hatmilliárd forint körül alakul – ez idén kb. a 2002-es értéknek felel meg. Ennek oka az is, hogy az előírt három bemutatón kívül idén sem tudnak új darabot színre vinni. A differenciált jegyáremelés egyrészt arra vonatkozik, hogy a külföldiek körében is népszerű darabok jegyárát megemelik ugyan, ám a tradicionális, alacsonyabb jövedelmű közönséget is meg kívánják tartani.

A gazdasági feladatokat korábban ellátó Fülöp Attila megmarad főtitkári pozíciójában, és az új gazdasági igazgató, Závecz Ferenc lesz felelős a Magyar Állami Operaház gazdálkodásáért, szervezetnek és működésének korszerűsítéséért. A közgazdász végzettségű Závecz korábban különböző kulturális intézményeknél, valamint a médiában is dolgozott kulturális menedzserként, illetve szervezeti irányítási feladatokat látott el különböző pénzügyi intézményeknél.

A Magyar Állami Balett igazgatását 2005. augusztus 1-jétől Keveházi Gábor veszi át ifj. Harangozó Gyulától, aki a bécsi Staatsoper balettigazgatója lesz. Keveházi a Holland Királyi Balett vezető balettmesterét, Aradi Máriát kérte fel művészeti vezetőnek – az ő feladata lesz a próbavezetők munkájának, illetve a repertoár kialakításának segítése. Keveházi Gábor célul tűzte ki egy saját, nemzeti arculat kialakítását, amely azt jelentené, hogy a híres, nagy balettek, valamint a Seregi-balettek mellett helyet kapnának a műsoron egy új alkotói gárda munkái is. Ezért fontos az elkövetkező 5-10 évben egy új koreográfus csapat kinevelése. Keveházi, aki eddig a Pécsi Balettet igazgatta, jó lehetőségnek tartja, hogy a fiatalok vidéken próbálják ki magukat, mielőtt helyet kapnának a fővárosi színházban. Februártól augusztusig Harangozó és Keveházi már együtt fogják tervezni a következő évadot.

Várhatóan még idén tavasszal kiírják az előpályázatot az Erkel Színház felújítására, s ha minden jól megy, 2006 februárjában kerül sor a szerződéskötésre - mondta Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház intendáns-főigazgatója. A beruházást PPP (Public Private Partnership) keretében, magánbefektető bevonásával kívánják finanszírozni – ezt alkalmazták a Művészetek Palotája esetében is. Az intézmény megmaradna állami tulajdonban, s úgy törlesztenének, hogy az épületet visszabérlik évente 120 előadásra az Opera számára. A fennmaradó napokon az új befektető hasznosítaná az épületet. A felújítás során a térség egyik legmodernebb színpadtechnikáját kívánják megvalósítani: az oldalszínpad kialakítása az egyetlen modern színházterem létrehozását jelentené.

A jövő évad tervei között szerepel az évek óta elmaradt Xerszész-bemutató Kovalik Balázs rendezésében, a Hamupipőke bemutatója november környékén. Ezen kívül egy új Bartók-estet is terveznek: külön-külön ugyan műsoron vannak Bartók művei, ám egy külföldi igényeknek is megfelelő, „mozgatható” előadást terveznek, amelyben azonos koncepció alapján helyet kapna a Harangozó-féle „A csodálatos mandarin”, a Seregi-féle „A fából faragott királyfi, illetve a Kovalik-féle „A kékszakállú herceg vára”. A premierek között lenne még Vidnyászky Attila rendezésében „A nürnbergi mesterdalnokok” című opera. A jövő évad tervei között ismét szerepel japán vendégjáték és a Bangkoki Fesztiválon való részvétel; a 2006-os Mozart-év alkalmából pedig csupa fiatal művész előadásában kerül majd színre a Don Giovanni.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.