Klasszikus

Legális utcazene, adózás hegedűtokból

2004.05.07. 00:00
Ajánlom
Nyugati tér, harmonikaszó, francia sanzonok. Vörösmarty tér, magyar népdalok egy hegedű húrjain. Mátyás-templom, Bach-kantáták konzervatóriumi növendékek előadásában. Váci utca, mexikói örömzene pánsíppal, dobokkal. Örs vezér tere, mulatós fél-playback, szintetizátor fölé hajoló férfi énekel.

Budapestet szeretik a zene városának nevezni. Gyakran szól meglepően jó minőségű muzsikaszó egy-egy téren vagy aluljáróban. Kimozdítja a várost az egyhangúságból. Hangszerek, stílusok kavalkádja jellemzi a fővárost. A magukat, tehetségüket közterületen megmutató amatőr vagy professzionális muzsikusok azonban nem dolgozhatnak szabályozott keretek között, az utcán zenélők ma még törvényen kívüliek, egyetlen rendelet sem említi őket.

Ez kettős problémát vet fel: a hegedűtokba vagy kalapba összemuzsikált forintokról nem tud az APEH, másrészt a közterületen muzsikálókat nem védi a jog. Véletlenszerűen tűri vagy hajtja el őket a hatóság embere.

A fővárosi önkormányzat más európai városokban bevált megoldással szabályozott keretek közé szorítaná a köztéri zenélést. A tervek szerint a muzsikusok a jövőben Budapest előre meghatározott, erre a célra lefoglalt részein szólaltathatnák meg hangszereiket. Nem kell kitalálni, hol jelöljék ki a talpalatnyi területeket, a zenészek évek óta használják a jó akusztikájú, forgalmas, turisták látogatta helyeket. Ezeket lehetne „kiosztani” a muzsikusok között az évente megrendezésre kerülő utcazenész-fesztiválon, amelyen a pályázni kívánók zsűri előtt mutathatják be, mit tudnak.

Annyian kapnak közülük engedélyt, ahány közterületet kijelöl a városvezetőség. Ezzel egy évig – a következő megmérettetésig – jogszerűen szólaltatják meg hangszereiket az adott utcában, téren. A közönséget vonzó esemény egyúttal legalizálná a közterületi zenélést. A szervezők nem szabnak meg stílusbeli korlátokat, az a céljuk, hogy a színvonaltalan, „gagyi” produkciókat kiszűrjék.

Az utcai zeneszolgáltatást a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról szóló rendelet módosításával lehetne szabályozni. Ikvai-Szabó Imre, a szociális és lakásügyi bizottság elnöke, az ötlet kitalálója régen maga is foglalkozott utcai muzsikálással. Elmondta: a törvényes keretek megállapítása a várostervezési és városképvédelmi bizottság, a főváros lakossága és az utcazenészek közös érdeke. A köztéri muzsika underground műfaj, a vele foglalkozók nem hajléktalanok, rászorulók, koldusok, hanem zenészek, akik sokszor igen színvonalas játékukból akarnak megélni.

A Klubrádió kedd esti műsorában az utcazenészek esetleges minősítését a Kádár kori sanzonbizottság működéséhez hasonlították. Ikvai-Szabó Imre kijelentette: – Egyetlen porcikám sem kívánja vissza a rendszerváltás előtti éveket. Csak azt szeretném, hogy a közönség előtt bizonyíthassanak a zenészek, és ne legyenek kitéve a hatóságok zaklatásának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.