Klasszikus

Legális utcazene, adózás hegedűtokból

2004.05.07. 00:00
Ajánlom
Nyugati tér, harmonikaszó, francia sanzonok. Vörösmarty tér, magyar népdalok egy hegedű húrjain. Mátyás-templom, Bach-kantáták konzervatóriumi növendékek előadásában. Váci utca, mexikói örömzene pánsíppal, dobokkal. Örs vezér tere, mulatós fél-playback, szintetizátor fölé hajoló férfi énekel.

Budapestet szeretik a zene városának nevezni. Gyakran szól meglepően jó minőségű muzsikaszó egy-egy téren vagy aluljáróban. Kimozdítja a várost az egyhangúságból. Hangszerek, stílusok kavalkádja jellemzi a fővárost. A magukat, tehetségüket közterületen megmutató amatőr vagy professzionális muzsikusok azonban nem dolgozhatnak szabályozott keretek között, az utcán zenélők ma még törvényen kívüliek, egyetlen rendelet sem említi őket.

Ez kettős problémát vet fel: a hegedűtokba vagy kalapba összemuzsikált forintokról nem tud az APEH, másrészt a közterületen muzsikálókat nem védi a jog. Véletlenszerűen tűri vagy hajtja el őket a hatóság embere.

A fővárosi önkormányzat más európai városokban bevált megoldással szabályozott keretek közé szorítaná a köztéri zenélést. A tervek szerint a muzsikusok a jövőben Budapest előre meghatározott, erre a célra lefoglalt részein szólaltathatnák meg hangszereiket. Nem kell kitalálni, hol jelöljék ki a talpalatnyi területeket, a zenészek évek óta használják a jó akusztikájú, forgalmas, turisták látogatta helyeket. Ezeket lehetne „kiosztani” a muzsikusok között az évente megrendezésre kerülő utcazenész-fesztiválon, amelyen a pályázni kívánók zsűri előtt mutathatják be, mit tudnak.

Annyian kapnak közülük engedélyt, ahány közterületet kijelöl a városvezetőség. Ezzel egy évig – a következő megmérettetésig – jogszerűen szólaltatják meg hangszereiket az adott utcában, téren. A közönséget vonzó esemény egyúttal legalizálná a közterületi zenélést. A szervezők nem szabnak meg stílusbeli korlátokat, az a céljuk, hogy a színvonaltalan, „gagyi” produkciókat kiszűrjék.

Az utcai zeneszolgáltatást a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról szóló rendelet módosításával lehetne szabályozni. Ikvai-Szabó Imre, a szociális és lakásügyi bizottság elnöke, az ötlet kitalálója régen maga is foglalkozott utcai muzsikálással. Elmondta: a törvényes keretek megállapítása a várostervezési és városképvédelmi bizottság, a főváros lakossága és az utcazenészek közös érdeke. A köztéri muzsika underground műfaj, a vele foglalkozók nem hajléktalanok, rászorulók, koldusok, hanem zenészek, akik sokszor igen színvonalas játékukból akarnak megélni.

A Klubrádió kedd esti műsorában az utcazenészek esetleges minősítését a Kádár kori sanzonbizottság működéséhez hasonlították. Ikvai-Szabó Imre kijelentette: – Egyetlen porcikám sem kívánja vissza a rendszerváltás előtti éveket. Csak azt szeretném, hogy a közönség előtt bizonyíthassanak a zenészek, és ne legyenek kitéve a hatóságok zaklatásának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.