Klasszikus

Legnépszerűbbek a nagy hangversenyek

2005.04.09. 00:00
Ajánlom
Körülbelül 110-120 ezer ember látogatta a 25. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) - nyilatkozta lapunknak az eseménysorozatot szervező Budapesti Fesztiválközpont Kht. ügyvezető igazgatója, Zimányi Zsófia.

Hatvanezernél több jegy fogyott el a zenei, a színházi és a tánceseményekre. Tizenhétezren látogatták a kétnapos táncháztalálkozót, a huszonhét kiállításnak - tárlatonként - átlag ezer vendége volt. A többiek az utcai ingyenes eseményeken vettek részt.

Zimányi Zsófia lapunknak elmondta, nem gondolkodnak a fesztivál bővítésén. Egyrészt ehhez megfelelő anyagi alap kellene, ami nincs, másrészt a BTF idegenforgalmi tanácsa ezt a két hetet (három hétvégével) tartja az eseménysorozatra ideális időszaknak. Az ügyvezető igazgató arról is beszámolt, hogy egy prágai újságírónő szerint a Prágai Tavaszi Fesztivál azért jobb, mert mindennap csak egy koncert van. Ezzel nem ért egyet Zimányi Zsófia, úgy véli, napi több programmal több lehetőséget kell adni a látogatóknak. Ezzel lesz több, mint egy átlagos hétköznap.

A szervezők egyébként felmérést készítettek a BTF-ről. Az eredmény a hónap végére várható. Ebben a külföldi fesztivállátogatók számát is kutatták. Két éve ugyanis kevesebben, tavaly már újra többen érkeztek a budapesti eseménysorozatra. 2004-ben a látogatók 32 százalékát tették ki a külhoniak, remélhetőleg, az idén is voltak ennyien. Amit biztosan tud, hogy az utolsó pillanatokban a fapados gépekkel érkezők közül sokan érdeklődtek a Vörösmarty téren, a Nagymező utcában és a Nyugati téren felállított fesztiválpavilonokban, hogy van-e még jegy. Ilyenkor csak széttárták a kezüket az információs-kisasszonyok, mert a legnépszerűbb koncertekre már jóval a BTF kezdése előtt elfogyott az összes belépő. Zimányi Zsófia elmondta: gondolkodnak azon, hogy esetleg olyan programokat szerveznek, amelyeket nem hirdetnek meg, így az utolsó pillanatban érkező külföldiek sem maradnak hoppon. Persze ennek megvan az a veszélye, hogy nem érkezik elég vendég. Az ötletet még csiszolják a szervezők.

A legnépszerűbb BTF-os produkciók egyértelműen a nagy hangversenyek voltak. Zubin Mehta és a Firenzei Maggio Musicale Zenekara, valamint a Chicagói Szimfonikus Zenekar (Pierre Boulezzel és Daniel Barenboimmal) koncertjei osztatlan sikert arattak. Bár nem nagyzenekar, a Purcell Quartet Buxtehude-estje és a Moszkvai Virtuózok is rengeteg érdeklődőt vonzottak. Az Alzira című ritkán hallható Verdi-opera iránt jóval kevesebben érdeklődtek, mint amennyire számítottak a szervezők. Sokaknak csalódást okozott a kínai színház. Kérdésünkre Zimányi Zsófia elmondta, a szerződésben és az előválogatáshoz szükséges videón sem ez a produkció szerepelt. Mindez azért meglepő - jelentette ki az ügyvezető -, mert azok ajánlották ezt a programot a fesztiválnak, akik már kétszer jó tippet adtak nekik. A szerződésben ugyanis az szerepelt, hogy a tradicionális kínai operából és az ehhez tartozó akrobatikus számokból ad ízelítőt a Liaoning Művészegyüttes. Ehelyett meglepő módon - többek között - különböző diszkóslágerek feldolgozásaira hulahoppoztak a fellépők, az akrobatikus számok domináltak, kevés volt a pekingi opera.

A következő fesztivál anyaga már készül, a 2006-os BTF programjaira júniusban már lehet jegyeket foglalni, külföldön a Timesban és a Die Zeitben is megjelennek majd hirdetéseik. Egyelőre annyit lehet tudni, jön a Béjart-balett és az izraeli táncegyüttes, a Batseva is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.