Klasszikus

Legnépszerűbbek a nagy hangversenyek

2005.04.09. 00:00
Ajánlom
Körülbelül 110-120 ezer ember látogatta a 25. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) - nyilatkozta lapunknak az eseménysorozatot szervező Budapesti Fesztiválközpont Kht. ügyvezető igazgatója, Zimányi Zsófia.

Hatvanezernél több jegy fogyott el a zenei, a színházi és a tánceseményekre. Tizenhétezren látogatták a kétnapos táncháztalálkozót, a huszonhét kiállításnak - tárlatonként - átlag ezer vendége volt. A többiek az utcai ingyenes eseményeken vettek részt.

Zimányi Zsófia lapunknak elmondta, nem gondolkodnak a fesztivál bővítésén. Egyrészt ehhez megfelelő anyagi alap kellene, ami nincs, másrészt a BTF idegenforgalmi tanácsa ezt a két hetet (három hétvégével) tartja az eseménysorozatra ideális időszaknak. Az ügyvezető igazgató arról is beszámolt, hogy egy prágai újságírónő szerint a Prágai Tavaszi Fesztivál azért jobb, mert mindennap csak egy koncert van. Ezzel nem ért egyet Zimányi Zsófia, úgy véli, napi több programmal több lehetőséget kell adni a látogatóknak. Ezzel lesz több, mint egy átlagos hétköznap.

A szervezők egyébként felmérést készítettek a BTF-ről. Az eredmény a hónap végére várható. Ebben a külföldi fesztivállátogatók számát is kutatták. Két éve ugyanis kevesebben, tavaly már újra többen érkeztek a budapesti eseménysorozatra. 2004-ben a látogatók 32 százalékát tették ki a külhoniak, remélhetőleg, az idén is voltak ennyien. Amit biztosan tud, hogy az utolsó pillanatokban a fapados gépekkel érkezők közül sokan érdeklődtek a Vörösmarty téren, a Nagymező utcában és a Nyugati téren felállított fesztiválpavilonokban, hogy van-e még jegy. Ilyenkor csak széttárták a kezüket az információs-kisasszonyok, mert a legnépszerűbb koncertekre már jóval a BTF kezdése előtt elfogyott az összes belépő. Zimányi Zsófia elmondta: gondolkodnak azon, hogy esetleg olyan programokat szerveznek, amelyeket nem hirdetnek meg, így az utolsó pillanatban érkező külföldiek sem maradnak hoppon. Persze ennek megvan az a veszélye, hogy nem érkezik elég vendég. Az ötletet még csiszolják a szervezők.

A legnépszerűbb BTF-os produkciók egyértelműen a nagy hangversenyek voltak. Zubin Mehta és a Firenzei Maggio Musicale Zenekara, valamint a Chicagói Szimfonikus Zenekar (Pierre Boulezzel és Daniel Barenboimmal) koncertjei osztatlan sikert arattak. Bár nem nagyzenekar, a Purcell Quartet Buxtehude-estje és a Moszkvai Virtuózok is rengeteg érdeklődőt vonzottak. Az Alzira című ritkán hallható Verdi-opera iránt jóval kevesebben érdeklődtek, mint amennyire számítottak a szervezők. Sokaknak csalódást okozott a kínai színház. Kérdésünkre Zimányi Zsófia elmondta, a szerződésben és az előválogatáshoz szükséges videón sem ez a produkció szerepelt. Mindez azért meglepő - jelentette ki az ügyvezető -, mert azok ajánlották ezt a programot a fesztiválnak, akik már kétszer jó tippet adtak nekik. A szerződésben ugyanis az szerepelt, hogy a tradicionális kínai operából és az ehhez tartozó akrobatikus számokból ad ízelítőt a Liaoning Művészegyüttes. Ehelyett meglepő módon - többek között - különböző diszkóslágerek feldolgozásaira hulahoppoztak a fellépők, az akrobatikus számok domináltak, kevés volt a pekingi opera.

A következő fesztivál anyaga már készül, a 2006-os BTF programjaira júniusban már lehet jegyeket foglalni, külföldön a Timesban és a Die Zeitben is megjelennek majd hirdetéseik. Egyelőre annyit lehet tudni, jön a Béjart-balett és az izraeli táncegyüttes, a Batseva is.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.