Klasszikus

"Légy boldog", Budapesten Bobby McFerrin

2004.05.24. 00:00
Ajánlom
A hazai zenei élet kiemelkedő eseménye Bobby McFerrin amerikai dzsesszénekes első budapesti koncertje. Az énekest, akinek Don,t Worry, Be Happy (Ne aggódj, légy boldog) című száma világszerte listavezető volt, méltán tartják műfaja legjobbjának. Az Erkel Színházban hétfőn 16 és 20 órakor tartandó koncertjeire ennek megfelelően hetek óta minden jegy elkelt.

Az 54 éves virtuóz amerikai énekes, aki legalább 10-15 évet letagadhatna korából, vasárnap érkezett Budapestre. A repülőtéren rövid sajtóértekezletet tartott, amelyhez saját improvizációit rögtönözte - hogy senkinek véletlenül se legyen kétsége aziránt, hogy ki is ő. McFerrin európai turnéjának utolsó előtti állomása a magyar főváros. A koncert első részében a Matáv Szimfonikus Zenekar Bobby McFerrin vezényletével Vivaldi-, illetve Mozart-művet ad elő. Vivaldi két csellóra írt g-moll concertójának különlegessége, hogy az egyik csellószólamot Varga István hangszeren játssza, a másikat Bobby McFerrin énekli is.

Az est második részében dzsesszénekesként lép a közönség elé, s az Erkel Színház publikuma "a capella", azaz tisztán vokális, kíséret nélküli szabad improvizációkat hallgathat meg előadásában. A New Yorban született Bob McFerrin elsősorban dzsesszénekes, de a pop nyelvén is van mondanivalója. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Don,t Worry, Be Happy című dala, amely a Billboard százas listáját vezette, emellett három Grammy-díjat is kapott érte. A dzsessz értékeit felhasználta és felhasználja a popzenében és ez fordítva is igaz. Egyedülálló énekes, zongorista és szerző, aki családi alapon került zeneközelbe: apja a New York-i Metropolitan operaénekese volt, anyja is kórusban énekelt.

Csodagyereknek tartották - ötéves sem volt még, amikor már saját "szerzeményekkel" próbálkozott. Később megtanult zongorázni, a zeneelmélettel és a zeneszerzéssel is megismerkedett a Sacramento State College-ban. A hetvenes évek elejétől Bobby McFerrin zongoristaként csapódott különböző zenekarokhoz, az évtized közepétől énekelt is. A hetvenes években főleg kaliforniai klubokban lépett fel, majd visszatért New Yorkba, ettől kezdve ráterelődött a szakma és a közönség figyelme. Fellépett Jon Hendricks énekes társaként, majd a Weather Report több produkciójába segített be. A nyolcvanas évek közepére alakult ki teljesen a scat (szöveg nélküli) éneklésen alapuló sajátos előadói stílusa, de már 1980-ban a Playboy, egy évvel később pedig a Kool Jazzfesztiválon is szép sikert aratott.

1982-ben megjelent első albumán lélegzet-elállítóan dolgozta át Van Morrison Moondance című szerzeményét, de Charlie Parker, John Coltrane, Bach, a Beatles és mások dolgaihoz is biztos kézzel, illetve torokkal "nyúlt". Bármilyen hangszert képes hangjával utánozni, igazi egyszemélyes zenekar. Összesen tíz Grammy-díjat gyűjtött be, az első kettőt 1986-ban kapta, 1988-ban három továbbival gazdagította gyűjteményét.

Az év dzsesszénekesévé választották 1989-ben. A Don,t Worry, Be Happy mellett a Thinking About Your Bodyval és a Cream együttes Sunshine of Your Love című dalával nyerte el a szakmabeliek és rajongói elismerését. Nagy sikerei közé sorolják Voice és Simple Pleasures című albumait - közülük az utóbbi első helyezett volt. Összesen 18 albuma és két válogatása jelent meg, és húszmillió példányban kelt el. Első helyezett albumán kívül is több az élmezőnybe került. Készített lemezt Chick Coreával, Béla Fleckkel, Peter Gabriellel, Herbie Hancockkal, Al Jarreauval és Chaka Khannal is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?