Klasszikus

"Légy boldog", Budapesten Bobby McFerrin

2004.05.24. 00:00
Ajánlom
A hazai zenei élet kiemelkedő eseménye Bobby McFerrin amerikai dzsesszénekes első budapesti koncertje. Az énekest, akinek Don,t Worry, Be Happy (Ne aggódj, légy boldog) című száma világszerte listavezető volt, méltán tartják műfaja legjobbjának. Az Erkel Színházban hétfőn 16 és 20 órakor tartandó koncertjeire ennek megfelelően hetek óta minden jegy elkelt.

Az 54 éves virtuóz amerikai énekes, aki legalább 10-15 évet letagadhatna korából, vasárnap érkezett Budapestre. A repülőtéren rövid sajtóértekezletet tartott, amelyhez saját improvizációit rögtönözte - hogy senkinek véletlenül se legyen kétsége aziránt, hogy ki is ő. McFerrin európai turnéjának utolsó előtti állomása a magyar főváros. A koncert első részében a Matáv Szimfonikus Zenekar Bobby McFerrin vezényletével Vivaldi-, illetve Mozart-művet ad elő. Vivaldi két csellóra írt g-moll concertójának különlegessége, hogy az egyik csellószólamot Varga István hangszeren játssza, a másikat Bobby McFerrin énekli is.

Az est második részében dzsesszénekesként lép a közönség elé, s az Erkel Színház publikuma "a capella", azaz tisztán vokális, kíséret nélküli szabad improvizációkat hallgathat meg előadásában. A New Yorban született Bob McFerrin elsősorban dzsesszénekes, de a pop nyelvén is van mondanivalója. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Don,t Worry, Be Happy című dala, amely a Billboard százas listáját vezette, emellett három Grammy-díjat is kapott érte. A dzsessz értékeit felhasználta és felhasználja a popzenében és ez fordítva is igaz. Egyedülálló énekes, zongorista és szerző, aki családi alapon került zeneközelbe: apja a New York-i Metropolitan operaénekese volt, anyja is kórusban énekelt.

Csodagyereknek tartották - ötéves sem volt még, amikor már saját "szerzeményekkel" próbálkozott. Később megtanult zongorázni, a zeneelmélettel és a zeneszerzéssel is megismerkedett a Sacramento State College-ban. A hetvenes évek elejétől Bobby McFerrin zongoristaként csapódott különböző zenekarokhoz, az évtized közepétől énekelt is. A hetvenes években főleg kaliforniai klubokban lépett fel, majd visszatért New Yorkba, ettől kezdve ráterelődött a szakma és a közönség figyelme. Fellépett Jon Hendricks énekes társaként, majd a Weather Report több produkciójába segített be. A nyolcvanas évek közepére alakult ki teljesen a scat (szöveg nélküli) éneklésen alapuló sajátos előadói stílusa, de már 1980-ban a Playboy, egy évvel később pedig a Kool Jazzfesztiválon is szép sikert aratott.

1982-ben megjelent első albumán lélegzet-elállítóan dolgozta át Van Morrison Moondance című szerzeményét, de Charlie Parker, John Coltrane, Bach, a Beatles és mások dolgaihoz is biztos kézzel, illetve torokkal "nyúlt". Bármilyen hangszert képes hangjával utánozni, igazi egyszemélyes zenekar. Összesen tíz Grammy-díjat gyűjtött be, az első kettőt 1986-ban kapta, 1988-ban három továbbival gazdagította gyűjteményét.

Az év dzsesszénekesévé választották 1989-ben. A Don,t Worry, Be Happy mellett a Thinking About Your Bodyval és a Cream együttes Sunshine of Your Love című dalával nyerte el a szakmabeliek és rajongói elismerését. Nagy sikerei közé sorolják Voice és Simple Pleasures című albumait - közülük az utóbbi első helyezett volt. Összesen 18 albuma és két válogatása jelent meg, és húszmillió példányban kelt el. Első helyezett albumán kívül is több az élmezőnybe került. Készített lemezt Chick Coreával, Béla Fleckkel, Peter Gabriellel, Herbie Hancockkal, Al Jarreauval és Chaka Khannal is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.