Klasszikus

"Légy boldog", Budapesten Bobby McFerrin

2004.05.24. 00:00
Ajánlom
A hazai zenei élet kiemelkedő eseménye Bobby McFerrin amerikai dzsesszénekes első budapesti koncertje. Az énekest, akinek Don,t Worry, Be Happy (Ne aggódj, légy boldog) című száma világszerte listavezető volt, méltán tartják műfaja legjobbjának. Az Erkel Színházban hétfőn 16 és 20 órakor tartandó koncertjeire ennek megfelelően hetek óta minden jegy elkelt.

Az 54 éves virtuóz amerikai énekes, aki legalább 10-15 évet letagadhatna korából, vasárnap érkezett Budapestre. A repülőtéren rövid sajtóértekezletet tartott, amelyhez saját improvizációit rögtönözte - hogy senkinek véletlenül se legyen kétsége aziránt, hogy ki is ő. McFerrin európai turnéjának utolsó előtti állomása a magyar főváros. A koncert első részében a Matáv Szimfonikus Zenekar Bobby McFerrin vezényletével Vivaldi-, illetve Mozart-művet ad elő. Vivaldi két csellóra írt g-moll concertójának különlegessége, hogy az egyik csellószólamot Varga István hangszeren játssza, a másikat Bobby McFerrin énekli is.

Az est második részében dzsesszénekesként lép a közönség elé, s az Erkel Színház publikuma "a capella", azaz tisztán vokális, kíséret nélküli szabad improvizációkat hallgathat meg előadásában. A New Yorban született Bob McFerrin elsősorban dzsesszénekes, de a pop nyelvén is van mondanivalója. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Don,t Worry, Be Happy című dala, amely a Billboard százas listáját vezette, emellett három Grammy-díjat is kapott érte. A dzsessz értékeit felhasználta és felhasználja a popzenében és ez fordítva is igaz. Egyedülálló énekes, zongorista és szerző, aki családi alapon került zeneközelbe: apja a New York-i Metropolitan operaénekese volt, anyja is kórusban énekelt.

Csodagyereknek tartották - ötéves sem volt még, amikor már saját "szerzeményekkel" próbálkozott. Később megtanult zongorázni, a zeneelmélettel és a zeneszerzéssel is megismerkedett a Sacramento State College-ban. A hetvenes évek elejétől Bobby McFerrin zongoristaként csapódott különböző zenekarokhoz, az évtized közepétől énekelt is. A hetvenes években főleg kaliforniai klubokban lépett fel, majd visszatért New Yorkba, ettől kezdve ráterelődött a szakma és a közönség figyelme. Fellépett Jon Hendricks énekes társaként, majd a Weather Report több produkciójába segített be. A nyolcvanas évek közepére alakult ki teljesen a scat (szöveg nélküli) éneklésen alapuló sajátos előadói stílusa, de már 1980-ban a Playboy, egy évvel később pedig a Kool Jazzfesztiválon is szép sikert aratott.

1982-ben megjelent első albumán lélegzet-elállítóan dolgozta át Van Morrison Moondance című szerzeményét, de Charlie Parker, John Coltrane, Bach, a Beatles és mások dolgaihoz is biztos kézzel, illetve torokkal "nyúlt". Bármilyen hangszert képes hangjával utánozni, igazi egyszemélyes zenekar. Összesen tíz Grammy-díjat gyűjtött be, az első kettőt 1986-ban kapta, 1988-ban három továbbival gazdagította gyűjteményét.

Az év dzsesszénekesévé választották 1989-ben. A Don,t Worry, Be Happy mellett a Thinking About Your Bodyval és a Cream együttes Sunshine of Your Love című dalával nyerte el a szakmabeliek és rajongói elismerését. Nagy sikerei közé sorolják Voice és Simple Pleasures című albumait - közülük az utóbbi első helyezett volt. Összesen 18 albuma és két válogatása jelent meg, és húszmillió példányban kelt el. Első helyezett albumán kívül is több az élmezőnybe került. Készített lemezt Chick Coreával, Béla Fleckkel, Peter Gabriellel, Herbie Hancockkal, Al Jarreauval és Chaka Khannal is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.