Klasszikus

Legyen ott a Zeneakadémia első nyilvános hangversenyén!

2013.07.15. 15:28
Ajánlom
A nagyközönség az október 25-i Jeney 70 című hangverseny alkalmából veheti birtokba a kívül-belül megújuló Zeneakadémiát.

Az október 22-i zártkörű, ünnepélyes megnyitó gálakoncertet követően mindössze három nappal már a hangversenylátogatók előtt is megnyitja kapuit a Liszt Ferenc téri szecessziós palota és páratlan akusztikájú Nagyterme. Az első nyilvános hangversenyen az idén 70. életévét betöltő Jeney Zoltán zeneszerzőt ünnepli a Zeneakadémia, illetve a társrendező MR Zenei Együttesek.

A magyar kortárs zenei avantgárd egyik úttörője és doyenje, Jeney Zoltán az egyik alapítója a hetvenes-nyolcvanas évek vitathatatlanul legeredetibb alternatív műhelyének, az Új Zenei Stúdiónak, mely az új utakat kereső zeneszerzők és előadók tucatjai számára nyújtott bemutatkozási lehetőséget. A küldetés kettős volt: megismertetni a nyugati világ aktuális zenei irányzatait a hazai közönséggel (Cage radikalizmusát vagy éppen Boulez és Stockhausen posztszerializmusát), illetve kikísérletezni egyfajta új esztétikát, amely nem csupán dacol a bevett konvenciókkal, de igyekszik meghaladni is azokat. Jeney - amellett, hogy 1986-tól tanárként, a kilencvenes évek közepétől 2013-ig a Zeneszerzés Tanszék vezetőjeként, illetve a Doktori Iskola elnökeként is komponista-generációk útját egyengette - foglalkozott többek között sakkjátszmák, meteorológiai adatok, telexek zenei folyamatokká való konvertálásával, de jelentősen formálta zeneszerzői gondolkodásmódját a Dobszay László és Szendrei Janka által alapított és vezetett Schola Hungaricában töltött évek alatt megismert gregorián dallamvilág rugalmas szerkezeti összetettsége is. A fraktál-elv alapján létrehozott, 128 hangból álló hangsor mellett, amely nagyszabású oratorikus műve, a Halotti szertartás zenei szerkezetének is lényeges eleme, idővel a régi mesterektől örökölt ellenpont-hagyomány is eszköztárának részévé vált.

A Jeney 70 című koncerten a kortárs zene iránt mindig is elkötelezett MR Szimfonikusok és MR Énekkar előadásában két Jeney-ősbemutató mellett megszólal a Halotti szertartás IV. része is, mégpedig a Jeney-életmű talán legavatottabb tolmácsolója, Kocsis Zoltán vezényletével; de az ünnepi hangversenyen Jeney Zoltán legfontosabb szellemi mesterétől, Bachtól és legfontosabb konkrét mesterétől, Goffredo Petrassitól is elhangzik egy-egy kompozíció Kamp Salamon karmester, valamint Baráth Emőke (szoprán), Megyesi Zoltán (tenor) és Bálint János (fuvola) közreműködésével. A részletes műsor a Fidelio.hu programkeresőjében tanulmányozható, a hangversenyre jegyet váltani pedig a Zeneakadémia honlapjára kattintva lehet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.