Klasszikus

Legyen ott a Zeneakadémia első nyilvános hangversenyén!

2013.07.15. 15:28
Ajánlom
A nagyközönség az október 25-i Jeney 70 című hangverseny alkalmából veheti birtokba a kívül-belül megújuló Zeneakadémiát.

Az október 22-i zártkörű, ünnepélyes megnyitó gálakoncertet követően mindössze három nappal már a hangversenylátogatók előtt is megnyitja kapuit a Liszt Ferenc téri szecessziós palota és páratlan akusztikájú Nagyterme. Az első nyilvános hangversenyen az idén 70. életévét betöltő Jeney Zoltán zeneszerzőt ünnepli a Zeneakadémia, illetve a társrendező MR Zenei Együttesek.

A magyar kortárs zenei avantgárd egyik úttörője és doyenje, Jeney Zoltán az egyik alapítója a hetvenes-nyolcvanas évek vitathatatlanul legeredetibb alternatív műhelyének, az Új Zenei Stúdiónak, mely az új utakat kereső zeneszerzők és előadók tucatjai számára nyújtott bemutatkozási lehetőséget. A küldetés kettős volt: megismertetni a nyugati világ aktuális zenei irányzatait a hazai közönséggel (Cage radikalizmusát vagy éppen Boulez és Stockhausen posztszerializmusát), illetve kikísérletezni egyfajta új esztétikát, amely nem csupán dacol a bevett konvenciókkal, de igyekszik meghaladni is azokat. Jeney - amellett, hogy 1986-tól tanárként, a kilencvenes évek közepétől 2013-ig a Zeneszerzés Tanszék vezetőjeként, illetve a Doktori Iskola elnökeként is komponista-generációk útját egyengette - foglalkozott többek között sakkjátszmák, meteorológiai adatok, telexek zenei folyamatokká való konvertálásával, de jelentősen formálta zeneszerzői gondolkodásmódját a Dobszay László és Szendrei Janka által alapított és vezetett Schola Hungaricában töltött évek alatt megismert gregorián dallamvilág rugalmas szerkezeti összetettsége is. A fraktál-elv alapján létrehozott, 128 hangból álló hangsor mellett, amely nagyszabású oratorikus műve, a Halotti szertartás zenei szerkezetének is lényeges eleme, idővel a régi mesterektől örökölt ellenpont-hagyomány is eszköztárának részévé vált.

A Jeney 70 című koncerten a kortárs zene iránt mindig is elkötelezett MR Szimfonikusok és MR Énekkar előadásában két Jeney-ősbemutató mellett megszólal a Halotti szertartás IV. része is, mégpedig a Jeney-életmű talán legavatottabb tolmácsolója, Kocsis Zoltán vezényletével; de az ünnepi hangversenyen Jeney Zoltán legfontosabb szellemi mesterétől, Bachtól és legfontosabb konkrét mesterétől, Goffredo Petrassitól is elhangzik egy-egy kompozíció Kamp Salamon karmester, valamint Baráth Emőke (szoprán), Megyesi Zoltán (tenor) és Bálint János (fuvola) közreműködésével. A részletes műsor a Fidelio.hu programkeresőjében tanulmányozható, a hangversenyre jegyet váltani pedig a Zeneakadémia honlapjára kattintva lehet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és hat napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.