Klasszikus

Lehet-e halálos a kortárs zene?

2016.02.21. 13:17
Ajánlom
Tűzriadó miatt szakadt félbe a Kurtág György 90. születésnapja alkalmából rendezett február 19-i ünnepi hangverseny a Zeneakadémián.

A Zeneakadémia nagytermében tartott gálakoncert második felében, néhány perccel a szünet után az Új üzenetek című darab tételszünetében szólalt meg a tűzjelző a Liszt Ferenc téri épületben. A hangverseny közönsége percekig zavartalanul ült a helyén, feltehetően azt gondolván, hogy - ahogy Bősze Ádám fogalmazott a Bartók Rádió élő adásában - ezzel az „érdekes zenei eseménnyel” folytatódik a mű. Néhány perc elteltével lekapcsolták a tűzjelzőt, a koncertet folytatták, Keller András és együttese elölről kezdték a darabot. Az épületben valódi tűz nem ütött ki, az okokat még vizsgálják.

Kurtág György

Kurtág György

Megölhet a kortárs zene?

Ha az esetnek van valami tanulsága, akkor az az, hogy a műalkotás és a közönség, a 20. század fordulója óta egyébként sem harmonikus viszonya, egy újabb dimenzióval bővülhet. Bizarr belegondolni, mi történhetett volna, ha tényleg tűz üt ki a Zeneakadémián, a közönség pedig tényleg nem lép ki a zene által nyújtott komfortzónájából, és akkor is bent marad a teremben. Ha adott esetben például Mozart Figaro házassága című operájának előadása közben szólal meg egy tűzjelző, vagyis egy klasszikus, általunk megszokott hangzásélményt nyújtó darabot zavar meg egy vészcsengő, a közönség minden bizonnyal oda nem illőnek ítélné a jelzést, és menekülőre fogná.

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint mikor egy színházi előadás, vallási szertartás vagy épp komolyzenei koncert alatt csörren meg egy mobil. Mégis számtalanszor megtörténik, de lássuk mit tett a művész?

Ez a tulajdonképpen teljesen érthető pánikreakció egy kortárs zenemű esetében nem feltétlenül lép életbe, hiszen a 20. századi zeneművészet, köztük a zajzenével, rendszeresen nem várt hangzásélmények elé állítja a hallgatóságot, így immár nem, vagy csak nagyon nehezen tudunk különbséget tenni valóság és művészet között. Természetes, odaillő zenei jelenségnek gondolunk egy valódi veszélyre figyelmeztető jelzést is. Amint az a Zeneakadémián is megtörtént, senkinek sem volt egy pillanatra sem veszélyérzete.

Peskó Zoltán

Peskó Zoltán

Hogy születik a kortárs darab?

Ismeretes, hogy Kurtág György Grabstein für Stephant, op. 15c című darabját egy milánói koncertélmény hatására írta. Peskó Zoltán karmester egy interjúban beszélt arról, hogy 1989-ben egy vasárnap délután Kurtág Györggyel hallgatta meg Verdi Luisa Miller című operáját a Scalában. Az opera fináléjának halk, finom kicsengése után az épületből kilépve az AC Milan óriási szurkoló tömegébe botlottak bele, akik éppen győzelmüket ünnepelték. A sípok és dudák zaja a dómtól egészen a Scaláig zengett. Kurtágnak az az ötlete támadt, hogy a hangzavart szívesen beleépítené egyik kompozíciójába. Mivel később maga Peskó Zoltán ajándékozta meg a zeneszerzőt három szurkolói dudával, a hangszer hivatalos elnevezése Peskó-duda lett.

Grabstein  für Stephant, op. 15c 
A gitárral mint szólóhangszerrel a pianino, a hárfa, a harmónium, majd a cseleszta, a cimbalom, a vibrafon, a csőharangok, végül a különböző gongok, tamtamok állnak kapcsolatban a színpadon. A fafúvók, két rezes csoport és a vonósok pedig a terem különböző pontjain, a közönség körül helyezkednek el. A zenekar harmadik rétege a fütyülők és a gázdudák („Peskó-duda”); ezek teljesen szétszórva találhatók, kizárólag a darab leghangosabb és legkeményebb részén szerepelnek, ezzel nem csak a zenei hatást, de a teret is növelve.

Lehet, hogy a mostani eset is megihleti majd a művészt?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Tánc

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Könyv

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bach

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Klasszikus Nők a zenében

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Klasszikus bach

Lépjen fel a Google-re, és komponáljon valamit Bach stílusában

Bach születésénak 334. évfordulóján a Google mesterséges intelligenciája egysoros zeneművet komponál az Ön dallamából is.
Klasszikus hír

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus hír

Eötvös Péter az Évad Művésze a Müpa 15. évadában

Bryn Terfel, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, Waltraud Meier, a Concentus Musicus Wien, Paavo Järvi és Rolando Villazón is fellép a Müpa 2019/20-as évadában.