Klasszikus

Lehet, hogy ezentúl több nő nyerhet Grammy-díjat

2019.02.05. 11:50
Ajánlom
A Grammy-díjakat odaítélő Amerikai Lemezakadémia helyzetbe akarja hozni a női zenei producereket és hangmérnököket egy új kezdeményezéssel.

A testület pénteken indította útnak új kezdeményezését, amelynek lényege, hogy ezentúl megkérdezik a zenészeket és lemezkiadókat, hogy egy adott projekt, egy szám vagy egy album felvételekor fontolóra vették-e legalább két női producer vagy hangmérnök alkalmazását.

Már több mint kétszázan kötelezték el magukat a kezdeményezés mellett, köztük Lady Gaga, Justin Bieber, a Pearl Jam, Quincy Jones, Pharrell Williams, John Legend, Ariana Grande, Common, Pink, Nicki Minaj és Shawn Mendes. Számos zenei producer, lemezcég és ügynökség is szerepel a csatlakozók között.

Tina Tchen, a lemezakadémia tavaly felállított, sokszínűséggel foglalkozó munkacsoportjának elnöke hangsúlyozta: nem abba akarnak beleszólni, hogy kivel dolgoznak a sztárok, csak abban akarnak biztosak lenni, hogy sokszínű palettáról választottak producert vagy hangmérnököt.

A kezdeményezéssel azt akarják elérni, hogy megnyíljanak az ajtók és a lehetőségek a nők előtt

- fűzte hozzá Tchen, aki arra is felszólította a férfi és női producereket és hangmérnököket, hogy segítsenek a fiatal, pályakezdő nők mentorálásában.

Egy tavalyi tanulmány szerint a zenei producereknek csupán 2 százaléka, a hangmérnököknek 3 százaléka nő. A kezdeményezés támogatására a lemezakadémia a honlapján listába szedi a női producereket és hangmérnököket.

A fejlécképen a Grammy-jelölt Yuja Wang zongoraművész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Színház

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus élő közvetítés

Fiatal és tehetséges zenészek, akikre kíváncsiak vagyunk

A Rising Stars sorozat Európa legígéretesebb fiatal zenészei közül válogat, akikkel a magyar közönség évről évre a Müpa színpadán is találkozhat. Január 26-ától hat estén át a komolyzene hat feltörekvő csillaga mutatkozik be a a hamburgi Elbphilharmonie színpadán, a hazai közönség a Müpa jóvoltából követheti a koncerteket.
Klasszikus hír

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Klasszikus lemez

Új lemezkiadvánnyal ünnepli Kurtág György 95. születésnapját a BMC

Február 19-én ünnepli 95. születésnapját Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas, világhírű magyar zeneszerző, zongoraművész és kamarazene-tanár. Ebből az alkalomból a BMC Records kiadja az egyik első főművének tekinthető Bornemisza Péter mondásai című alkotását.
Klasszikus mti

Vajda Gergely a francia Ars Nova újzenei együttes rezidens művésze lett

Évente három-négy alkalommal vezényli majd az együttest, első közös koncertjükön pedig Kurtág György-művek hangzanak el.
Klasszikus ajánló

Medveczky Ádám lesz a 2022-es Újévi nyitány karnagya

A két évvel ezelőtt hagyományteremtő jelleggel, az MTVA, a Zeneakadémia és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek összefogásával indult együttműködés a jövő évben is folytatódik. A 2022-es Újévi nyitányt Medveczky Ádám Kossuth-díjas karnagy fogja dirigálni.