Klasszikus

Lemondott a filharmonikusok igazgatója

2004.01.23. 00:00
Ajánlom
Indoklás nélkül, január 1-jével lemondott Bencző László, a Debreceni Filharmonikus Zenekar igazgatója. A városi közgyűlés csütörtöki ülésén tudomásul vette döntését. Az önkormányzati közgyűlésen emlékeztettek rá, hogy az igazgatót 2002 októberétől öt évre nevezték ki a posztra.

Az MTI zenészektől szerzett információi szerint megromlott a viszony az igazgató és a zenekar tagjai között, de nem volt felhőtlen a Bencző László irányította zenekar kapcsolata a debreceni Csokonai Színházzal sem. Utóbbiban például előadás is elmaradt amiatt, mert az együttes az utolsó pillanatban lemondta a fellépést.

A debreceni közgyűlés csütörtökön új pályázatot írt ki az igazgatói poszt elnyerésére. A képviselők leszögezték: a Debreceni Filharmonikus Zenekar a város kulturális életének meghatározó művészeti intézménye, az ország zenei életének aktív és elismert résztvevője. Az együttes évente 150 alkalommal térítésmentesen lép fel a Csokonai Színházban, és ismertséget szerzett magának Kelet-Magyarországon kívül a fővárosban és az ország más városaiban, illetve külföldön is.

A közgyűlés a pályázat elbírálásáig és az új igazgató kinevezéséig a zenekar gazdasági vezetőit bízta meg az igazgatói feladatok ellátásával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.