Klasszikus

Lemondott a rádiózenekar éléről Vásáry Tamás

2004.04.21. 00:00
Ajánlom
Lemondott a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara főzeneigazgatói és vezető karnagyi posztjáról Vásáry Tamás. Távozását a zenekar szakmai munkáját befolyásoló anyagi problémákkal indokolta.

„Az elmúlt években a Magyar Rádió Zenekara szakmai munkáját egyre növekvő mértékben befolyásolták pozicionális és anyagi jellegű problémák. Én személyemben nem kívánom a szakmai kérdéseket financiális problémává silányítani, kulturális értékeket költségvetési mércével méricskélni. Ennek ellenére úgy gondolom, az utóbbi területen is mindent megtettem a zenekar helyzetének javításáért” – írta Kondor Katalinnak, a rádió elnökének Vásáry Tamás. Hozzátette, hogy lemondásával megadja a lehetőséget olyasvalaki kinevezésére, „aki megfelelő kapcsolatokkal rendelkezik a felső vezetés felé”.

A karmester szerződését 2003 elején hosszabbította meg a Magyar Rádió Rt. további három évre. A Magyar Rádió Rt. kommunikációs vezetője a bejelentésre úgy reagált: Vásáry Tamás világhírű, igazi művész; érthető, hogy nem tudja elfogadni a Magyar Rádió jelenlegi pénzhiányos helyzetét.

Vásáry nyílt levélben fordult az MR Szimfonikus Zenekarának tagjaihoz is, amelyben azt írta: „Az elmúlt években sajnos kiderült, a zenekar nem kapja meg azt az anyagi támogatást, mely elengedhetetlen feltétele a kimagasló színvonalú szakmai munkának. A zenekar tagjai anyagilag, más zenekarokhoz viszonyítva is ellehetetlenültek, eredményeképpen a lelkesedés is csökkent, lassan elkeseredett fásultsággá változott. Értem a zenekar tagjainak elkeseredését, úgy érzem, megpróbáltam ezen a helyzeten javítani, sajnos kevés sikerrel.” A zongoraművész-karmester azonban – közlése szerint – a jövőben is szívesen vezényli a zenekart.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.