Klasszikus

Lemondott posztjáról az Operaház főzeneigazgatója

2005.08.18. 00:00
Ajánlom
Petrovics Emil: a karriervágyak eléréséért egyeseknek úgy tűnik, semmi sem drága Lemondott Petrovics Emil, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója. Petrovics Emil nem kívánta kommentálni lemondásának okait, csupán annyit mondott, "a karriervágyak eléréséért egyeseknek úgy tűnik, semmi sem drága." A kulturális miniszter nem érzi kudarcnak a történteket.

– Nem érzem kudarcnak a történteket – elárulta el Bozóki András kulturális miniszter az MNO megkeresésére, ugyankkor jelezte: nem az ő elképzelései valósultak meg. A miniszter hozzátette: Petrovics Emil nem tudott azonosulni az új vezetéssel, ezért kellett távoznia.

Mint ismert: Bozóki András kulturális miniszter egy hónapja nevezte ki az Operaház új főigazgatóját. Hegyi Árpád Jutocsa a csökkentett költségvetés miatt lemondott Szinetár Miklóst váltotta a dalszínház élén. A főigazgató beiktatása után kijelentette, Petrovics Emil főzeneigazgató a helyén marad. A jeles zeneszerző megbízatása 2006 végéig szólt. Hegyi Árpád Jutocsa akkor jelezte azt is, a főzeneigazgatói poszt Petrovics megbízatásának lejárta után megszűnik, és a teendőket a művészeti igazgató látja majd el, a zeneszerzőre pedig tanácsadóként számítanak.

Petrovics Emil nem kívánta kommentálni lemondásának okait, csupán annyit mondott, "a karriervágyak eléréséért egyeseknek úgy tűnik, semmi sem drága." A Népszava úgy tudja, Petrovics lemondásához hozzájárulhatott az új főigazgató által kialakított vezetési struktúra. Ebben a rendszerben az addig második embernek számító főzeneigazgató a művészeti igazgató beosztottja lett volna.

Ismert: az Operaházban áprilisban sztrájkbizottság alakult, mert a támogatások csökkenése miatt a dolgozók veszélyben érezték munkahelyüket. Az egyeztetések során a minisztérium ígéretet tett arra, hogy kiegészíti az alaptámogatást, ha cserébe az intézmény racionalizálja működését. Szinetár Miklós akkor azt írta levélben: az állami támogatás még mindig jóval kevesebb lesz, mint amennyivel 2002-ben a színház vezetését átvette, és ami szükséges jelenlegi programuk végrehajtásához.

Emlékezetes: az évtizedek óta forráshiánnyal küszködő Magyar Állami Operaház többlettámogatásáról 2001 novemberében Orbán Viktor miniszterelnök kabinetje döntött: az addigi 2,4 milliárdos évi apanázst 6,4 milliárdra emelte. A kormányváltást követően a szocialista-szabad demokrata kormány ugyan ígéretet tett, hogy nem csökkentik a költségvetési támogatást, ennek ellenére az első nyáron megkezdődtek az elvonások: előbb 400 millió forintot vontak el, majd a negyedik negyedéves részlet érkezett jelentős hiánnyal. Ezek után több százmilliós „váltót” állított ki a kulturális tárca vezetője, mondván: 2004-ben visszakapja a pénzt az Operaház. Nem így történt, és a közben lefutott két költségvetési év a támogatás folyamatos szűkülését, sok zárolást hozott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.