Klasszikus

Lemondott posztjáról az Operaház főzeneigazgatója

2005.08.18. 00:00
Ajánlom
Petrovics Emil: a karriervágyak eléréséért egyeseknek úgy tűnik, semmi sem drága Lemondott Petrovics Emil, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója. Petrovics Emil nem kívánta kommentálni lemondásának okait, csupán annyit mondott, "a karriervágyak eléréséért egyeseknek úgy tűnik, semmi sem drága." A kulturális miniszter nem érzi kudarcnak a történteket.

– Nem érzem kudarcnak a történteket – elárulta el Bozóki András kulturális miniszter az MNO megkeresésére, ugyankkor jelezte: nem az ő elképzelései valósultak meg. A miniszter hozzátette: Petrovics Emil nem tudott azonosulni az új vezetéssel, ezért kellett távoznia.

Mint ismert: Bozóki András kulturális miniszter egy hónapja nevezte ki az Operaház új főigazgatóját. Hegyi Árpád Jutocsa a csökkentett költségvetés miatt lemondott Szinetár Miklóst váltotta a dalszínház élén. A főigazgató beiktatása után kijelentette, Petrovics Emil főzeneigazgató a helyén marad. A jeles zeneszerző megbízatása 2006 végéig szólt. Hegyi Árpád Jutocsa akkor jelezte azt is, a főzeneigazgatói poszt Petrovics megbízatásának lejárta után megszűnik, és a teendőket a művészeti igazgató látja majd el, a zeneszerzőre pedig tanácsadóként számítanak.

Petrovics Emil nem kívánta kommentálni lemondásának okait, csupán annyit mondott, "a karriervágyak eléréséért egyeseknek úgy tűnik, semmi sem drága." A Népszava úgy tudja, Petrovics lemondásához hozzájárulhatott az új főigazgató által kialakított vezetési struktúra. Ebben a rendszerben az addig második embernek számító főzeneigazgató a művészeti igazgató beosztottja lett volna.

Ismert: az Operaházban áprilisban sztrájkbizottság alakult, mert a támogatások csökkenése miatt a dolgozók veszélyben érezték munkahelyüket. Az egyeztetések során a minisztérium ígéretet tett arra, hogy kiegészíti az alaptámogatást, ha cserébe az intézmény racionalizálja működését. Szinetár Miklós akkor azt írta levélben: az állami támogatás még mindig jóval kevesebb lesz, mint amennyivel 2002-ben a színház vezetését átvette, és ami szükséges jelenlegi programuk végrehajtásához.

Emlékezetes: az évtizedek óta forráshiánnyal küszködő Magyar Állami Operaház többlettámogatásáról 2001 novemberében Orbán Viktor miniszterelnök kabinetje döntött: az addigi 2,4 milliárdos évi apanázst 6,4 milliárdra emelte. A kormányváltást követően a szocialista-szabad demokrata kormány ugyan ígéretet tett, hogy nem csökkentik a költségvetési támogatást, ennek ellenére az első nyáron megkezdődtek az elvonások: előbb 400 millió forintot vontak el, majd a negyedik negyedéves részlet érkezett jelentős hiánnyal. Ezek után több százmilliós „váltót” állított ki a kulturális tárca vezetője, mondván: 2004-ben visszakapja a pénzt az Operaház. Nem így történt, és a közben lefutott két költségvetési év a támogatás folyamatos szűkülését, sok zárolást hozott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.