Klasszikus

Lencsevég: A Vienna Art Orchestra hajóra szállt

2004.10.29. 00:00
Ajánlom
Köd volt múlt szombaton és nyirkos hűvös, a hajóról szinte alig lehetett ellátni a Petőfi-hídig. A barátságtalan idő, nyomott hangulat tetejébe ráadásul még a közönség is csak lazán lézengett az A38 színpada előtt. Persze nem baj, a rossz előérzet akár jó előjel is lehet, ilyenkor szokták az embert atomvillanáshoz hasonló zenei élmények érni.

Sajnos nem ez történt, ehelyett a Vienna Jazz Orchestra kiválóan összegyakorolt, rendesen megszólaló felállásának lehetett tanúja a maroknyi közönség. Ez a sound formailag kifogástalan ugyan, de a koncert egésze meg sem közelítette azt az élményt, amit zenei katarzisnak szoktak nevezni. A tavalyi koncertjük jobb volt – mondják azok a szerencsések, akik nem csak most kapták el a zenekart, hozzám hasonlóan.

Egyszerűen nem értem: minden a helyén volt, a kezdettől a zárásig. Remek rezes szólamokat hallottam, amelyeknek a tagjai szép, eminens sorjában előre jöttek a szólómikrofonhoz, és egyenként is megmutatták zenei és technikai tudásukat. Karakteres hangú énekesnőt láttam-hallottam (Anna Lauvergnac), az ütőhangszeres illusztrálás konvencióktól mentes, invenciózus (Alegre Correa). A programban helyet kaptak az egyes zenészek szűkebb pátriájának helyi zenei színei: a salsa még elment, de a repertoár itt-ott alpesi sramlival vett derékszögű fordulatot, és próbálta azoknak is elnyerni a tetszését, akik nem kedvelnék a big band impozáns, nagyvonalú hangzását. Én úgy gondolom, akik nem kíváncsiak a big bandre, azok nem jönnek el a koncertre; ilyen szempontból, azt hiszem, a poén mellétalált.

Nem ez volt az egyetlen idegen anyag a koncert során, kifejezetten ízléstelenre sikeredett Martin Koller fülsiketítő, szinti–loopos, torzított gitáros (ezúttal a keserű értelemben vett) örömzenéje az első harmadban. Amikor még a színpadi zenészek egyike–másika is befogja a fülét a közönség szeme láttára, akkor nem lehet másra gondolni, mint hogy a zenekar működését nem jelentéktelen, belső szakmai ellentétek nehezítik, amelyek óhatatlanul megjelennek a zenekar művészi teljesítményében.

Mathias Rüegg, a VAO vezetője az ajánló szerint tematikus koncertet szándékozott bemutatni a közönségnek, amelynek zenei anyaga izgalmasan foglalná össze a big band történetének legfontosabb, ikonikus figuráinak stílusát. A Big Band Poesie címet viselő, legújabb program minden darabja egy-egy zenekarvezetőtől vett idézetet kapott mottóul. A koncert közben kerestem ezt a vonalat, mert az ötlet valóban jó. És akár az én tájékozatlanságomra fogjuk, akár a félig kidolgozott koncepcióra, mindkét esetben igaz, hogy a kutatás-fülelés eredménytelen volt: illúzió maradt a darabokban Ellington, Count Basie, Gil Evans vagy Vince Mendoza inspirációjára rátalálni.

A Vienna Art Orchestra nagy feltűnést keltett első tengerentúli turnéja során, 1984-ben a Down Beat kritikusainak díját nyerte a fel nem fedezett tehetségek kategóriájában. Akkor kezdték híresztelni a zenekarral kapcsolatban, hogy a világ egyik legjobb jazz nagyzenekari apparátusa. De mennyire nem szerencsés, ha a magyar sajtóban egyszer azt olvasom a koncert előtt, hogy a VAO Európa legjobb big bandje, a másikban pedig egyenesen a világ legjobbjaként tálalják. Ha innovációból sok is van, profizmusban nem körözi Wynton Marsalis zenekarait, de még Európában is akadnak legalább ilyen színvonalas zenekarok – lásd Jazz Orchestra of the Concertgebouw vagy a legutóbb nálunk fellépett New Cool Collective Big Band, hogy csak a hollandokat említsük. Aztán arról nem is beszélve, hogy a túlzó fokok mindig gyanút ébresztenek, elriasztják a közönség tapasztaltabb felét, és végső soron alighanem károsabbak, mint egy bíráló koncertkritika. Én pedig igazán nem akarok reklámot csinálni ennek a zenekarnak, inkább egyszerűen leírom: a zenészek a rutinos hangszeres tudás birtokában, de kevéssé ihletett állapotban ültek ezúttal a színpadra.

Valahogy évek óta baj van az Őszi és a Tavaszi Fesztivál jazzprogramjaival egyaránt. Érdemes volna igazi karaktert kölcsönözni az egyébként minden más tekintetben színvonalasabb kínálatnak ebből a szempontból is, és jobban odafigyelni arra, hogy kiket és milyen szándékkal hívunk színpadra az egyre igényesebb hazai közönség elé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.