Klasszikus

Lencsevég – Dés László Szeptett: Utcazene

2005.06.03. 00:00
Ajánlom
Már többször bejárták együtt az országot, szerzeményeik pedig szinte út közben születtek. Most végre lemezen is megjelentek Dés László zenekarának közös zenéi – immár a másodikon.

A lemez minden száma új Dés-szerzemény, kivéve Snétberger Ferenc egyik régebbi kompozíciójának feldolgozását – a poénos című ReFerence-t. Dés László lelki-művészi alkatára a kemény őszinteség éppúgy jellemző, mint a szépség utáni olthatatlan – már-már elkeseredett – vágy. Ez olyan kontrasztokat eredményez, amelyek a mostani lemeznek is az egyik legfontosabb jellemvonását hordozzák. A Snowdonia lebilincselő, szépen ívelő tempóra épülő dallamtémájával, a Street Music békebeli, valóban utcazenés, kintornás hangulatával vagy a Song for Gigi szerenádos bájával szemben éles ellenpont az említett ReFerence hard-bop feldolgozása… Másrészt persze a számok kibontása hű lenyomata az egyes zenészek igencsak eltérő művészi egyéniségének is. A „világokon túl” viszont a hazai jazzélet egyik leginkább összeszokott zenekara hallható, amelynek fejlődéséhez, pályájának íveléséhez valóságos gázfröccsöt adott a két szólista, Dés László és Fekete-Kovács Kornél jelenléte.

A Dés szeptett 2003-ban jött létre, amikor Dés László legújabb filmzenéjéhez, Makk Károly rendezésének kísérőjéhez a Balázs Elemér Group tagjait hívta közös felvételre. A munka annyira jó hangulatban telt, hogy a felvételekből kibővített, önálló jazz-CD és több fordulós koncertsorozat kerekedett. A Metszetekkel Dés hosszú évek termékeny, önálló zeneszerzői munkája után tért vissza a jazzpódiumra, a hangszeres előadóművészethez.

A mostani lemez immár a második, amely ugyanazzal a felállással készült. A zenekarvezető hangszeres stílusa mit sem változott azóta, hogy több mint egy évtizede megszűnt a Trio Stendhal, és Dés a színházi és filmzene-írásra helyezte a nagyobb hangsúlyt. Sokan, nagyon sokan várták azt, hogy újra a hangszerest, a szopránszaxofonost láthassák viszont. Ezek a hallgatók most nem csalódnak: Dés ugyanazt a poétikus, szenvedélyes, mély érzéseket tolmácsoló szellemiséget idézi, amely annak idején a Trio Stendhal tomboló közönségének is a kedvence volt. Dés a legigazibb zeneművész még abban az egyszerű értelemben is, ahogy kiáll a színpadra: művésznek hívják azt, aki mindenféle körítés, műfüst, csinnadratta, hókusz-pókusz nélkül, a lehető legegyszerűbb, dísztelenebb módon kiáll a színpadra, és egy szál hangszerét megszólaltatva, csupán ezzel az egyetlen, de annál jelentősebb gesztussal kápráztatja el a közönségét – elég rövid időn belül. Dés esetében ez különösen is szembetűnő. Zeneművész az továbbá, aki képes teret engedni zenésztársai kibontakozásának, sőt képes beleélni magát azok személyes zenei megnyilvánulásaiba, képes értékelni, élvezni azokat, sőt felhőtlenül ihletet is meríteni azokból.

A Dés Szeptett ugyanakkor több szempontból is tipikusan magyar zenekar, személyesen megélt hazai élményekkel. Ennek egyik fontos jellemzője, hogy a felszabadult, akár humorosnak is szánt pillanatokban ugyanúgy ott rejtezik egyfajta elfojtott fájdalomérzés. Az Utcazene bevezetőjét képező Bolhapiac tipikus példa erre. Szándékoltan kacska zongorakíséret, bökő, peckes téma – igazi magyar narancs. Persze a lemez zárótétele (Our Lives ’76) szabadjára ereszti az érzelmeket, és Dés megannyi más balladájához hasonlóan most is annak a nevetséges kérdésnek a megfogalmazására késztet: miért kell a koncert után felállni, kimenni az utcára, miért kell újra elővenni kicsinyes dolgainkat, és miért van szükség ellentétekre a koncerttermen kívül, ha ezeket olyan jól ki lehet kapcsolni az életből annak a bizonyos egy szál hangszernek a megszólalásakor.

Dés zeneszerzői és előadói életműve egyaránt hatalmas, és csak örülhetünk, hogy ez az életmű a jelek szerint még messze van a lezárásától.

(Dés László Szeptett: Utcazene; Tom-Tom Records; km.: Dés László (szopránszaxofon), Fekete-Kovács Kornél (trombita), Juhász Gábor (gitár), Balázs József (billentyűk), Glaser Péter (bőgő), Balázs Elemér (dob), Dés András (ütőhangszerek)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.