Klasszikus

Lencsevég – Dresch Quartet: Egyenes Zene

2004.12.17. 00:00
Ajánlom
Találkozás a múzsával: megváltoztathatja az életedet. A múzsa elvesztése: megváltoztathatja a zenédet.

A Gramofon – Klasszikus és Jazz magazin idei legkedvesebb magyar jazz-CD-je a Dresch Quartet legutóbbi korongja, az Egyenes zene. A döntést talán nem túlzás így kommentálni: szinte elkerülhetetlen volt. Dresch stílusa drámai változáson ment keresztül, zenéje a megszokott kopogó, szálkás lendület mellett minden eddiginél több poézissel teljes. Kár volna tagadni, a művész se teszi: az Egyenes zene fájdalmas, balladai erejű lemezkompozíció, amelynek elsődleges motivációja a művész személyes, belső élményvilága, értékvesztettsége. Egyenes zene, amennyiben tartása van előadójának az elszenvedett veszteségek után. Azok a szellemi-lelki-érzelmi töltések, amelyek eddig is lángra lobbantották a Dresh-zenét, most is jelen vannak, de elképesztően visszafogott, fegyelmezett, belső izzással fűtik a zenekar hangzását. Több a klasszikus harmónia, erősebb a jó értelemben vett művészi, önkifejező attitűd, ha összevetjük a rusztikus, folklorisztikus elemek arányával az eddigi Dresch-lemezeken. Mindez természetesen a legnagyobb bartóki hagyományok megidézését, a népi zenei tradíció legnemesebb szintekre emelését jelenti egyéni művészi eszközökkel.

Ám Dresch a kompozíciót ezúttal is ugyanolyan lazán értelmezi, ahogy eddig – ennyiben, alapvető technikai jellemzőiben persze régi önmagát idézi, és markánsan fejezi ki zenei egyéniségét azzal a hajszálpontos precizitással szemben, amely éppen Bartók zeneszerzői igényét jellemezte. Tömör, alapvetően intuitív, ám ezért sokszor elmosódottan artikulált zenei keretekről van szó ezúttal, amelyekben a téma esztétikája, szépsége most nagyobb hangsúlyt kap, mint Dresch-nél eddig valaha. A címadó téma, az Áldás, a Trió…, a Hajnal legelőször mind a gyönyörű dallamaival ejti ámulatba hallgatóját. A rögtönzés azonban most is erős, égbekiáltó, gesztus-jellegű, ahogy eddig is az volt – erről kár volna többet írni, mint amennyit a kritika eddig is megfogalmazott. A borítószöveget Marton László Távolodó írta, és helyesen említi a konzekvens Dresch-zene statikus, önismétlő kritikáját.

A hangszeres felállásnak most is a jazztrió-alap, a kemény Szandai-Baló ritmusszekció az alfája, és a pikulás, hegedás, cimbalmos hangfestés az ómegája. Balogh Kálmán vendégművészként közreműködik a lemez két felvételén, az Erdélyi román zenében számottevőbb szólóval is. Kovács Ferenc anyanyelvi szinten fogalmazza meg a fúvós vezérvonal ellenpontját hegedűjével; Dresch-sel közös, unisono dallamaik olykor egyszerűen torokszorító erejűek. Különösen a Hajnal című tétel kántáló, betevő vigaszért koledáló témájánál, amelyet az egész eddigi Dresch-életmű legtragikusabb, magával legőszintébben számot vető gesztusának érzek.
Dresch kétségkívül művészi pályája fordulópontjához érkezett. Számvetés a lemez, összefoglalja eddigi stílusgazdagságát, bemutatja az előadók érzelmi palettájának szélső árnyalatait, mély szellemi-metafizikai kontempláció. A lélek sötét éjszakája, a szent elhagyatottság órája ennek a lemeznek az öröksége. Nehéz róla érzelmi befolyásoltság nélkül írni, nehéz bárhogy írni róla. Hallgatni mégis könnyű, mintha ismerősen csengene. Hiszen mindenki ismeri a kiszáradás gyötrő érzését. Mindenki, aki az ég felé tör.

(Dresch Quartet: Egyenes zene; Dresch Dudás Mihály (tenor- és szopránszaxofon, furulya), Kovács Ferenc (hegedű), Szandai Mátyás (bőgő), Baló István (dob), Balogh Kálmán (cimbalom), Bólya Mátyás (koboz), Dresch Anna (ének); BMC CD 093.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.