Klasszikus

Lencsevég – Kaltenecker Trio és Babos „Organ” Trio a Millenárison

2004.05.24. 00:00
Ajánlom
Május 16-ától jazzfesztivál a Millenárison. A változatos programból a szerdai, 19-ei koncert ígérkezett az egyik legérdekesebbnek, hiszen Babos Gyula új formációval készült bemutatkozni. Bár a debütálás meghiúsult, a koncertet végighallgatva mégis csak az egyik szemem sír…

Az izgalmas „Organ” jelző Magyarországon eddig szokatlan kamarafelállást ígért: Babos gitárja és Jellinek Emil dobja mellé ugyanis Nagy Lajos Hammond-orgonával érkezett volna a színpadra, ami az én olvasatomban legalábbis egy Joey DeFrancesco hangulatú produkcióval kecsegtetett, de mindenképpen jó alapozás lehetett volna a júliusra meghirdetett Jimmy Smith-koncerthez.

Ám a Hammond Nagy Lajossal egész egyszerűen elmaradt, ráadásul a kifogást sem lehetett érteni a kontakthibás mikrofon miatt. Így aztán maradt a nagy kérdőjel, és a közönség csak abban bízhatott, hogy a harmadiknak beugró bőgős, Horváth „Plutó” József enyhíti a hiányérzetet. Hangsúlyozni kell, hogy három nagyon jelentős magyar jazz-előadó kezdett el végül játszani, akik a zenekarvezető Babos másik zenekarában, a Project Romaniban váltak egymás rutinos zenész partnerévé. A koncert ennek megfelelően jelentősre sikeredett: a karcos, fúziós, csipetnyit etnós hangvétel mellett legjobban az az emberi lépték ragadott meg, amelyet szinte az egész koncert során éreztem. Egyik szám sem volt tökéletes: apró hibák jelentkeztek szép számban, de ezek inkább furcsamód azt a sziporkázó, megismételhetetlen hangulatot eredményezték, amely például a flamenco vagy a roma folkzenék sajátja. Persze aki ismeri a Project Romani zenéjét, ezen a hasonlóságon csöppet sem csodálkozik. Ezeket a szépségfoltokat minden alkalommal elképesztő magabiztossággal korrigálták a zenészek, majd pezsgően átszellemült, virtuóz szólókkal kontráztak. Babos gitárhangja immár évek óta kiforrott és egyéni stílust képvisel, kedveli az enyhén torzított hangzást, és nagy hangsúlyt fektet a sessionzenélésre, keresi a groove-okat, amelyek hullámhegyén aztán hosszú percekig képes szárnyalni hangszerével.

Oláh „Plutó” József kamatostul beváltotta azokat a reményeket, amelyeket a Magyar Rádió nagybőgőversenyének megnyerése óta fűzött hozzá a közönség. Bőgője testes, élettel teli, pillanatra sem veszít átszellemült jelenlétéből. Emellett szívesen játszik basszusgitáron is – ezúttal hathúros hangszeren művelt nagyon erős dolgokat. Ugyanakkor fantasztikus élmény, ahogy a színpadon egy remek, de fiatal zenész alázattal adózik mesterének – Plutó mindig Babos irányítása alá rendeli magát, amivel a zenekarvezető eddig még soha nem élt vissza.

Jellinek Emil, alias Emilio nevét a popzenében is sokan ismerik – első énekes szólólemeze a toplisták egyik kedvence lett. Emilio énekesnek és dobosnak is kiváló, ezt tudtuk régóta, de a két kihívással egyszerre is képes megbirkózni. Persze aligha valamiféle sportszellem vezette, mikor saját scat-szólóit kísérte dobon, aztán dobszólóit kísérte szájdobolással (beatbox-szal). Egyszerűen képes rá és kész, és ebből a képességből úton-útfélen nagyon vonzó zenét kovácsol. Nem véletlen, hogy ő kapta a legtöbb tapsot: hasonló tetszést aratott, amikor pár hónappal ezelőtt Trilok Gurtuval vitt véghez egy hangzatos ritmusduettet.

Babos zenéje évek óta aktívan merít a roma folk hagyományaiból: a régi nóták nagyon plasztikus feldolgozása alapvetően mindig jazz-élményt okoz, és ez az igazi szenzáció, amit minden koncertjén kap tőle a közönség. A Project Romani szűkített változataira (akár orgonával, akár anélkül) érdemes odafigyelni, mert nagyobb szerepet adnak az egyes zenészek hangszeres képességeinek, amire egy biztosabb, gazdagabb harmóniai háttérre támaszkodva nem biztos, hogy alkalom nyílna.

A Millenáris Jazzfesztivál szerdai napján alig volt közönség a Fogadóban. Kár, hogy csak a 17-ei Mike Stern-koncert kapott hírverést, és a magyar, de olykor legalább olyan színvonalas produkciókra nem jutott elég figyelem. Pedig azt gondolná az ember, hogy a biztos háttér birtokában a Millenáris szervezői megtehetnék, hogy nem csak koncertet, hanem közönséget is szerveznek a hazai jazznek…

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Jazz/World

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.