Klasszikus

Lencsevég – Kaltenecker Trio és Babos „Organ” Trio a Millenárison

2004.05.24. 00:00
Ajánlom
Május 16-ától jazzfesztivál a Millenárison. A változatos programból a szerdai, 19-ei koncert ígérkezett az egyik legérdekesebbnek, hiszen Babos Gyula új formációval készült bemutatkozni. Bár a debütálás meghiúsult, a koncertet végighallgatva mégis csak az egyik szemem sír…

Az izgalmas „Organ” jelző Magyarországon eddig szokatlan kamarafelállást ígért: Babos gitárja és Jellinek Emil dobja mellé ugyanis Nagy Lajos Hammond-orgonával érkezett volna a színpadra, ami az én olvasatomban legalábbis egy Joey DeFrancesco hangulatú produkcióval kecsegtetett, de mindenképpen jó alapozás lehetett volna a júliusra meghirdetett Jimmy Smith-koncerthez.

Ám a Hammond Nagy Lajossal egész egyszerűen elmaradt, ráadásul a kifogást sem lehetett érteni a kontakthibás mikrofon miatt. Így aztán maradt a nagy kérdőjel, és a közönség csak abban bízhatott, hogy a harmadiknak beugró bőgős, Horváth „Plutó” József enyhíti a hiányérzetet. Hangsúlyozni kell, hogy három nagyon jelentős magyar jazz-előadó kezdett el végül játszani, akik a zenekarvezető Babos másik zenekarában, a Project Romaniban váltak egymás rutinos zenész partnerévé. A koncert ennek megfelelően jelentősre sikeredett: a karcos, fúziós, csipetnyit etnós hangvétel mellett legjobban az az emberi lépték ragadott meg, amelyet szinte az egész koncert során éreztem. Egyik szám sem volt tökéletes: apró hibák jelentkeztek szép számban, de ezek inkább furcsamód azt a sziporkázó, megismételhetetlen hangulatot eredményezték, amely például a flamenco vagy a roma folkzenék sajátja. Persze aki ismeri a Project Romani zenéjét, ezen a hasonlóságon csöppet sem csodálkozik. Ezeket a szépségfoltokat minden alkalommal elképesztő magabiztossággal korrigálták a zenészek, majd pezsgően átszellemült, virtuóz szólókkal kontráztak. Babos gitárhangja immár évek óta kiforrott és egyéni stílust képvisel, kedveli az enyhén torzított hangzást, és nagy hangsúlyt fektet a sessionzenélésre, keresi a groove-okat, amelyek hullámhegyén aztán hosszú percekig képes szárnyalni hangszerével.

Oláh „Plutó” József kamatostul beváltotta azokat a reményeket, amelyeket a Magyar Rádió nagybőgőversenyének megnyerése óta fűzött hozzá a közönség. Bőgője testes, élettel teli, pillanatra sem veszít átszellemült jelenlétéből. Emellett szívesen játszik basszusgitáron is – ezúttal hathúros hangszeren művelt nagyon erős dolgokat. Ugyanakkor fantasztikus élmény, ahogy a színpadon egy remek, de fiatal zenész alázattal adózik mesterének – Plutó mindig Babos irányítása alá rendeli magát, amivel a zenekarvezető eddig még soha nem élt vissza.

Jellinek Emil, alias Emilio nevét a popzenében is sokan ismerik – első énekes szólólemeze a toplisták egyik kedvence lett. Emilio énekesnek és dobosnak is kiváló, ezt tudtuk régóta, de a két kihívással egyszerre is képes megbirkózni. Persze aligha valamiféle sportszellem vezette, mikor saját scat-szólóit kísérte dobon, aztán dobszólóit kísérte szájdobolással (beatbox-szal). Egyszerűen képes rá és kész, és ebből a képességből úton-útfélen nagyon vonzó zenét kovácsol. Nem véletlen, hogy ő kapta a legtöbb tapsot: hasonló tetszést aratott, amikor pár hónappal ezelőtt Trilok Gurtuval vitt véghez egy hangzatos ritmusduettet.

Babos zenéje évek óta aktívan merít a roma folk hagyományaiból: a régi nóták nagyon plasztikus feldolgozása alapvetően mindig jazz-élményt okoz, és ez az igazi szenzáció, amit minden koncertjén kap tőle a közönség. A Project Romani szűkített változataira (akár orgonával, akár anélkül) érdemes odafigyelni, mert nagyobb szerepet adnak az egyes zenészek hangszeres képességeinek, amire egy biztosabb, gazdagabb harmóniai háttérre támaszkodva nem biztos, hogy alkalom nyílna.

A Millenáris Jazzfesztivál szerdai napján alig volt közönség a Fogadóban. Kár, hogy csak a 17-ei Mike Stern-koncert kapott hírverést, és a magyar, de olykor legalább olyan színvonalas produkciókra nem jutott elég figyelem. Pedig azt gondolná az ember, hogy a biztos háttér birtokában a Millenáris szervezői megtehetnék, hogy nem csak koncertet, hanem közönséget is szerveznek a hazai jazznek…

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.