Klasszikus

Lencsevég – Kaltenecker Trio és Babos „Organ” Trio a Millenárison

2004.05.24. 00:00
Ajánlom
Május 16-ától jazzfesztivál a Millenárison. A változatos programból a szerdai, 19-ei koncert ígérkezett az egyik legérdekesebbnek, hiszen Babos Gyula új formációval készült bemutatkozni. Bár a debütálás meghiúsult, a koncertet végighallgatva mégis csak az egyik szemem sír…

Az izgalmas „Organ” jelző Magyarországon eddig szokatlan kamarafelállást ígért: Babos gitárja és Jellinek Emil dobja mellé ugyanis Nagy Lajos Hammond-orgonával érkezett volna a színpadra, ami az én olvasatomban legalábbis egy Joey DeFrancesco hangulatú produkcióval kecsegtetett, de mindenképpen jó alapozás lehetett volna a júliusra meghirdetett Jimmy Smith-koncerthez.

Ám a Hammond Nagy Lajossal egész egyszerűen elmaradt, ráadásul a kifogást sem lehetett érteni a kontakthibás mikrofon miatt. Így aztán maradt a nagy kérdőjel, és a közönség csak abban bízhatott, hogy a harmadiknak beugró bőgős, Horváth „Plutó” József enyhíti a hiányérzetet. Hangsúlyozni kell, hogy három nagyon jelentős magyar jazz-előadó kezdett el végül játszani, akik a zenekarvezető Babos másik zenekarában, a Project Romaniban váltak egymás rutinos zenész partnerévé. A koncert ennek megfelelően jelentősre sikeredett: a karcos, fúziós, csipetnyit etnós hangvétel mellett legjobban az az emberi lépték ragadott meg, amelyet szinte az egész koncert során éreztem. Egyik szám sem volt tökéletes: apró hibák jelentkeztek szép számban, de ezek inkább furcsamód azt a sziporkázó, megismételhetetlen hangulatot eredményezték, amely például a flamenco vagy a roma folkzenék sajátja. Persze aki ismeri a Project Romani zenéjét, ezen a hasonlóságon csöppet sem csodálkozik. Ezeket a szépségfoltokat minden alkalommal elképesztő magabiztossággal korrigálták a zenészek, majd pezsgően átszellemült, virtuóz szólókkal kontráztak. Babos gitárhangja immár évek óta kiforrott és egyéni stílust képvisel, kedveli az enyhén torzított hangzást, és nagy hangsúlyt fektet a sessionzenélésre, keresi a groove-okat, amelyek hullámhegyén aztán hosszú percekig képes szárnyalni hangszerével.

Oláh „Plutó” József kamatostul beváltotta azokat a reményeket, amelyeket a Magyar Rádió nagybőgőversenyének megnyerése óta fűzött hozzá a közönség. Bőgője testes, élettel teli, pillanatra sem veszít átszellemült jelenlétéből. Emellett szívesen játszik basszusgitáron is – ezúttal hathúros hangszeren művelt nagyon erős dolgokat. Ugyanakkor fantasztikus élmény, ahogy a színpadon egy remek, de fiatal zenész alázattal adózik mesterének – Plutó mindig Babos irányítása alá rendeli magát, amivel a zenekarvezető eddig még soha nem élt vissza.

Jellinek Emil, alias Emilio nevét a popzenében is sokan ismerik – első énekes szólólemeze a toplisták egyik kedvence lett. Emilio énekesnek és dobosnak is kiváló, ezt tudtuk régóta, de a két kihívással egyszerre is képes megbirkózni. Persze aligha valamiféle sportszellem vezette, mikor saját scat-szólóit kísérte dobon, aztán dobszólóit kísérte szájdobolással (beatbox-szal). Egyszerűen képes rá és kész, és ebből a képességből úton-útfélen nagyon vonzó zenét kovácsol. Nem véletlen, hogy ő kapta a legtöbb tapsot: hasonló tetszést aratott, amikor pár hónappal ezelőtt Trilok Gurtuval vitt véghez egy hangzatos ritmusduettet.

Babos zenéje évek óta aktívan merít a roma folk hagyományaiból: a régi nóták nagyon plasztikus feldolgozása alapvetően mindig jazz-élményt okoz, és ez az igazi szenzáció, amit minden koncertjén kap tőle a közönség. A Project Romani szűkített változataira (akár orgonával, akár anélkül) érdemes odafigyelni, mert nagyobb szerepet adnak az egyes zenészek hangszeres képességeinek, amire egy biztosabb, gazdagabb harmóniai háttérre támaszkodva nem biztos, hogy alkalom nyílna.

A Millenáris Jazzfesztivál szerdai napján alig volt közönség a Fogadóban. Kár, hogy csak a 17-ei Mike Stern-koncert kapott hírverést, és a magyar, de olykor legalább olyan színvonalas produkciókra nem jutott elég figyelem. Pedig azt gondolná az ember, hogy a biztos háttér birtokában a Millenáris szervezői megtehetnék, hogy nem csak koncertet, hanem közönséget is szerveznek a hazai jazznek…

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.