Klasszikus

Lencsevég – The Gipsy Kings: Roots

2004.04.24. 00:00
Ajánlom
Ha engem egy amerikai producer próbál győzködni arról, hogy milyen jó a spanyol zene… nos, legalábbis nem veszem komolyan. Elismerem, Kuba közel van az USA-hoz, kicsit talán már része az ő kultúrájuknak is. Bár Kubában is spanyolul beszélnek, de az amerikai és az európai latin zenéket, stílusokat nem csak egy óceán választja el egymástól.

Erre gondoltam, amikor néztem a lemez producerének, Craig Streetnek a hihetetlen nagy arcú nyilatkozatát a CD-hez mellékelt DVD-ről. Az új lemez ugyanis multimédiát is tartalmaz, amelyen szűk negyedórában látható az együttes próba közben, a lemezfelvétel során. A Roots című lemez szám szerint a tizenhatodik a sorban, rajta tizenhat vadonatúj Gipsy Kings nóta. Bár az együttes európai roma zenészekből áll, akik Franciaországban és Spanyolországban nőttek föl, de mai hangját mégis az amerikai ízlés formálta. A Gipsy Kings akkor körözte le a hasonszőrű spanyol zenészek százait hírnévben, amikor hagyta, hogy azok többszörösen lekörözzék – zenében. Fura egy helyzet az, amikor egy óriási zenekultúrából akkor emelkedik világsztárrá valaki, ha annak a sramlivá butított változatával rukkol elő. A spanyol zene annyira sokoldalú és annyira virtuóz, olyan erős a mezőny, hogy a kívülálló számára csupán halandzsanyelv az autentikus játék. Persze a lemezkiadók többnyire nem a tolmácsokat (értsd: az univerzális művészeket) szerződtetik, hanem azokat, akik egy fantasztikus zenei nyelvből csak annyit ismételgetnek, hogy „szia, hogy vagy?”. A Gipsy Kings esetében ez annyit jelent: minden második szám Umm-ca-Umca, Umm-ca-Umca, olé-olé, tapsi-tapsi.

A Gipsy Kings akkor találta meg az aranytojást tojó tyúkot, amikor elhatározta, hogy a flamenco popváltozatára redukálja a repertoárt. Ez az úgynevezett Sevillana, amely olyan Gipsy Kings-örökzöldeknek adott alaplüktetést, mint például a Bamboleo vagy a Djobi Djoba. Persze mindez nagyon jó – egyszer. Hiszen minden, ami flamenco, csak egyszer lobog igazi tűzzel. Pont ezért tud akkora lángon égni – egészen elhamvadó zenei áldozat. Ez a duende, a flamenco szelleme, amiről oly frappánsan fogalmazott a múlt század elején a spanyol költő, Federico Garcia Lorca.

Ezért oly nehéz spanyol zenéből jó felvételt készíteni. És ez az, ami rég nincs már meg a Gipsy Kingsben. Helyette vannak agyonnyúzott klisék, álvirtus sakál-vokál, hamis érzelgősség, olcsó melodráma. Egy vitriolos hangú kritikus egyszer azt írta valamelyik hasonló produkcióra: „Ez giccs, kisfiam! Ilyet legföljebb a kerti törpék birodalmában követhetsz el.” Én nem szívesen veszem át ezt a megjegyzést, amely azóta már szállóigévé vált. Egyrészt a Gipsy Kings mögött több van már annál, semmint hogy így lehessen őket emlegetni. Már csak az életkoruk miatt is illetlenség volna. De azt azért szeretném tudni: hány bőrt akarnak még lehúzni azok a bizonyos amerikai úriemberek erről az együttesről, erről a műfajról? És ha mindezt megteszik, ha így megerőszakolnak egy ekkora kultúrát: miért kötik még ráadásul a mi orrunkra? Miért nem kezelik magánügyként a tengerentúlon, ahol ennek még van piaca, ahol – távol a cigányok szekereitől, lakókocsijaitól – még elhiszik az emberek, hogy a spanyol romák ezt tényleg komolyan gondolják?

Ha választ nem is kapok ezekre a kérdésekre, abban egészen biztos vagyok, hogy a Gipsy Kings csodái nem a mikrofon előtt történnek meg, hanem otthon, a tábortűz körül.

(The Gipsy Kings: Roots; Sony Music, 5153293)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.