Klasszikus

Lencsevég: Victor Bailey az A38 hajón

2004.11.12. 00:00
Ajánlom
Victor Bailey nagy idők tanúja és részese is a tengerentúli jazzben. A Weather Reportban Jaco Pastoriust váltotta, és hamarosan a funky jazz egyik markáns alakjaként írta be magát a jazztörténetbe. Állandóvá előlépett kamarapartnere, Bennie Maupin pedig egyenesen élő legenda.

A két előadó találkozása jó ötletnek tűnt akkor, amikor egy hosszabb hullámvölgy közepén Bennie Maupin az újrakezdés lehetőségeit kereste. A szaxofonos-klarinétos előadó-zeneszerző elképesztő ugrásokkal került a ’70-es évek legdivatosabb jazzáramlatinak fősodrába. Részt vett Miles Davis legprogresszívebb lemezének, a Bitches Brew-nak a felvételein 1969-ben. Herbie Hancock-kal közös alapító tagja volt a Headhunters együttesnek, annak a formációnak, amely megvalósította Davis legmerészebb álmait, és soha nem látott tömegbázist szerzett a jazznek. Ezután Maupin élete éveken át a nagy zuhanásról szólt. Hogy újra olyan színpadon játszhat, amelynek közönsége érdemeihez méltán becsüli meg, azt elsősorban a fiatal Bailey-nek köszönheti, aki saját zenekara állandó szólistájává emelte.

Victor Bailey zenei jelentősége akkor kezdődött, amikor Joe Zawinul őt hívta a Weather Reportba, hogy felváltsa a szólópályára lépő Jaco Pastoriust, majd amikor később részt vett a könnyedebb jazz-rockot játszó Steps Aheadben. Stílusa egyértelműen a közvetlen előd és Stanley Clarke irányvonalát követi. A két géniusz szólóhangszerré emelte a basszusgitárt, a kíséret sűrítésével, egyéni díszítésével pedig olyan gazdag textúrát teremtett a téma mögé a groove-alapú zene hajnalán, amilyenre azóta is csak ritkán akad új példa. Úgy gondolom, ha egy basszusgitáros szólókarrierbe fog, ma sincs nagyon választása ezen a kettőn kívül.

Bailey a kemény, R’n’B és funky alapú stílust választotta magának, ami teljesen érthető, ha valaki a ritmusszekcióból emelkedik zenekarvezetővé. Groove-jai azonban messze elmaradnak a mai szinttől erőben, ötletekben, és bizony technikában is akad nála fejlettebb: gondolhatunk akár Marcus Millerre is, de inkább az igazán virtuóz és profi Victor Wootenre. Utóbbi eddig főként stúdiózenészként vált ismertté például Béla Fleck együttesében. A koncert a That’s Right című legutóbbi és a készülő új lemezről is mutatott be darabokat. Maupin szerzeményei az érdekes kategóriába sorolhatók, de alapvetően kevés invenciót mutatnak; repetitív eszközökkel élnek (pl. a Steamer című Maupin–szerzemény), de elmarad mögülük az ilyenkor elengedhetetlen lélekgerjesztő feszültség, amely az hosszan ismételgetett zenei motívumok esetében meg kell, hogy érintse a hallgatót. Érdekes, hogy mennyire vakvágánynak bizonyul a funky a jazzben. Kevés olyan műfaj van, amelyikkel csak ennyire rövidtávon tud kommunikálni, mint ezzel a kötött alapú, minimális harmóniai és ritmikai mozgásteret biztosító (de annál inkább táncolható) zenével. És bár sokan vannak, akik több lemezen át is ki akarják belőle hozni, amit lehet, eddig mindegyik sikere csupán átmenetinek bizonyult. Gyors lánggal égő, hirtelen nagy sikereket elérni képes zene ez, de mandátuma a jazzben is csak rövid távra szól.

(2004. november 8. A38 hajó; km.: Victor Bailey – basszusgitár, vokál, rap, scat; Bennie Maupin – szaxofon, basszusklarinét; Péter Horváth – Fender Rhodes; Scott Peaker – dobok)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és hat napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.