Klasszikus

Lencsevég – Winand Gábor és Gadó Gábor műhelykoncertje

2005.04.13. 00:00
Ajánlom
Vizionárius alkatú művészek a magyar zenében igazán kevesen vannak. Gadó Gábor közéjük tartozik. Fő ihletforrása a pravoszláv misztika, de gyakorlatilag minden szellemi áramlatra fogékony, ami a keleti hatásokat összeköti Európával.

A BMC Records által szervezett szűk körű koncertre a Fogadó galériáján került sor. Igazi kamarakoncertre készültek az előadók, amelynek keretében lehetőség nyílik a kísérletezésre. A koncert anyaga többnyire új szerzeményekből állt (a zenekar a minap készítette el soron következő lemeze felvételeit), amelyek között ismét rácsodálkozhattunk néhányra, amelyek Gadó elképesztő transzcendens, éteri soundját idézik, elrugaszkodva a jazz régi, bizonyos szempontokból avítt hagyományaitól, ugyanakkor idézve legjobb, eleven vívmányait. A zenekarvezető gitárhangja viszonylag statikus, kevésbé a zene fizikai szférájával, hangszínekkel, frekvenciákkal próbálkozik, mint inkább azzal, hogy a meglévő eszközkészlet – egy félakusztikus jazzgitár és egy hozzákapcsolt hangerő-effekt – segítségével kifejezze érzelmi és intuíciós skálájának a lehető legszélesebb horizontját. Ebből a szempontból természetesen előadásmódja, zeneszemlélete 100% művészet.

Nem más a helyzet Winand Gábor esetében sem. Különleges énekhangja, intonációs technikája eleve predesztinálja a Gadóval való együttműködésre, egyfajta szemlélődő előadásmód követésére. Kettejük együttműködéséről nem röstellem leírni, hogy a magyar jazz egyik legmagasabb szintű kiteljesedésének tartom, amiről már sok szó esett a BMC Recordsnál megjelent sorlemezeik kapcsán. Ehhez hozzájárult Gadó széleskörű műveltsége, kapcsolata a társművészetekkel, elsősorban az irodalommal és a filmművészettel. De kétségtelenül jót tett neki az aktív együttműködés a nyugat-európai avantgárd áramlatokkal, és ilyen szempontból jelentős a szerepe a zenekart alkotó francia szaxofonos szólistának (Matthieu Donarier) és ritmusszekciónak (Sebastien Boisseau – bőgő, Joe Quitzke – dobok). A mostani koncert nagy felfedezése a szárnykürtön megszólaló Airelle Besson. A hölgy fiatal kora ellenére is rendkívül kidolgozott, míves hangszeres stílussal rendelkezik, amely annyira folyékonyan, tisztán képes megszólalni a szólórészekben, mintha kottából olvasná (külön leellenőriztem, Besson valóban improvizál.)

A zenekar koncertjével kapcsolatban érdekes volt tapasztalni, hogy ezúttal jóval nyíltabb, több alkalommal is a szabad improvizáció irányába mutató produkciókat hallhatott közönség, amivel szemben állnak Gadó olykor hihetetlen szigorral fegyelmezett lemezfelvételei. Gadót úgy ismerheti meg a közönség, mint Bartók kompozíciós módszerének egyik leghűbb követőjét a jazzben és ugyanakkor legtermékenyebb továbbfejlesztőjét. Rendkívül kiforrott elképzelésekkel szólalnak meg a kompozíciók, ám a szigor néha a szabad intuíció kibontakoztatását követeli meg a vezetőtől és az együttes többi tagjától egyaránt – most is akadtak pillanatok, amikor Gadó látványos szenvedéllyel instruálta a többieket a színpadon egyik pillanatról a másikra.

Aki tanúja akar lenni a zenei alkotófolyamatnak a színpadon, amely kreativitását tudatos építkezésből és intuíciókból egyaránt meríti, annak feltétlenül érdemes figyelni Gadó Gábor és Winand Gábor közös koncertjeire. Gadó élete felét Párizsban tölti, a francia közönség pedig aranyba foglalja valamennyi lemezét – érdemes hát figyelnünk budapesti fellépéseinek ritka alkalmait.

(2005. április 6. 20:00 Millenáris Fogadó – Winand Gábor és Gadó Gábor műhelykoncertje; km.: Winand Gábor (ének), Gadó Gábor (gitár), Matthieu Donarier (tenorszaxofon, baszusklarinét), Airelle Besson (szárnykürt), Sebastien Boisseau (bőgő), Joe Quitzke (dobok)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.