Klasszikus

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

2021.10.18. 14:35
Ajánlom
A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.

Emszt András zeneszerző és zongoraművész és Krzysztof Koszowski szaxofonművész 2016-ban ismerkedett meg Ljubljanában, egy diákcsereprogram során és azóta Emszt/Koszowski Duóként alkotnak és zenélnek.

Budapesten és Varsóban is hallhatta már a nagyközönség őket, és a Wacław Felczak Alapítvány támogatásának köszönhetően létrehozhatták első közös albumukat.

A két fiatal zenész meglehetősen izgalmas repertoárt választott. Az ismert szerzők közül Chopin válogatott mazurkáit és dalait, valamint Dohnányi Ernő Ruralia Hungarica című művét és Bartók 15 magyar parasztdala hallható az albumon. A felvételen kevésbé ismert szerzők és művek is felcsendülnek, mint Statkowski, valamint az előadók saját darabjai is.

A szaxofon-zongora formációtól eltérő hangszerekre írt darabokat a zenészek a próbafolyamatok alatt hangszerelték át, így ezeket a műveket először hallhatjuk szoprán szaxofon – zongora átiratban.

A Folks lemezcím egyszerre utal a barátságra és a népzenei hagyományokra.

Az album nem titkolt szándéka, hogy a hallgató felfedezhesse és megtapasztalhassa a lengyel és magyar zenei gyökerekben fellelhető egyedi ízeket és színeket, amelyet az Emszt/Koszowski Duó előadásában nem is lehetne hitelesebben prezentálni.

 

Az album idén ősszel jelenik meg, ízelítőt a Duó oldalán találhatnak a zenékből.

Ugyanitt követhető figyelemmel az album pontos megjelenésének dátuma is, amely a népszerű stream szolgáltatásokon, például a Spotify-on is megtalálható lesz.

 

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Krzysztof Koszowski és Emszt András (fotó: Kacper Malisz)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Klasszikus ajánló

Decemberi kanapékoncertek a Bécsi Filharmonikusokkal

A koronavírus miatti lezárás következtében a Bécsi Filharmonikusok idén télen sem tud közönség előtt játszani, ezért az emberek otthonába viszi el a muzsikát.
Klasszikus interjú

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich és Misa Majszkij a Zeneakadémián ad koncertet

A Cziffra György-emlékév egyik záróeseményeként Martha Argerich zongoraművész és Misa Majszkij csellóművész ad kamaraestet január 28-án a Zeneakadémián.