Klasszikus

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

2021.10.18. 14:35
Ajánlom
A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.

Emszt András zeneszerző és zongoraművész és Krzysztof Koszowski szaxofonművész 2016-ban ismerkedett meg Ljubljanában, egy diákcsereprogram során és azóta Emszt/Koszowski Duóként alkotnak és zenélnek.

Budapesten és Varsóban is hallhatta már a nagyközönség őket, és a Wacław Felczak Alapítvány támogatásának köszönhetően létrehozhatták első közös albumukat.

A két fiatal zenész meglehetősen izgalmas repertoárt választott. Az ismert szerzők közül Chopin válogatott mazurkáit és dalait, valamint Dohnányi Ernő Ruralia Hungarica című művét és Bartók 15 magyar parasztdala hallható az albumon. A felvételen kevésbé ismert szerzők és művek is felcsendülnek, mint Statkowski, valamint az előadók saját darabjai is.

A szaxofon-zongora formációtól eltérő hangszerekre írt darabokat a zenészek a próbafolyamatok alatt hangszerelték át, így ezeket a műveket először hallhatjuk szoprán szaxofon – zongora átiratban.

A Folks lemezcím egyszerre utal a barátságra és a népzenei hagyományokra.

Az album nem titkolt szándéka, hogy a hallgató felfedezhesse és megtapasztalhassa a lengyel és magyar zenei gyökerekben fellelhető egyedi ízeket és színeket, amelyet az Emszt/Koszowski Duó előadásában nem is lehetne hitelesebben prezentálni.

 

Az album idén ősszel jelenik meg, ízelítőt a Duó oldalán találhatnak a zenékből.

Ugyanitt követhető figyelemmel az album pontos megjelenésének dátuma is, amely a népszerű stream szolgáltatásokon, például a Spotify-on is megtalálható lesz.

 

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Krzysztof Koszowski és Emszt András (fotó: Kacper Malisz)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.