Klasszikus

Lényeges különbségek

2005.08.30. 00:00
Ajánlom
Elmondom szívesen, hogy mi a különbség egy svájci és egy magyar lemezbolt között. Egyrészt az ár, ott olcsón olyan dolgokat lehet fogni, amiről itthon nem is álmodunk: például a legendás, Roger Desormieres vezényelte La Mert, amelyet Richter a világ egyik legjobb lemezének mondott.

Vagy egy másik korongon Dohnányi zongorázik egy Mozart-zongoraversenyt. De nem a pénz számít, és most éppen Dohnányi sem, mert az egyszerű hallgató számára leginkább csak dokumentumértéke van a felvételnek. Hanem az egyik polcon feltűnt ismerős arc és még ismerősebb név: Lendvay.

Kínos, de nagyon. Az a legfőbb különbség egy svájci és egy magyar lemezbolt között, hogy ott meg lehet venni Lendvay József szólólemezét, nálunk meg nem. Vagy nézzük inkább mulatva? Verseny? Észrevesszük végre itthon is, milyen hegedűstehetség él köztünk, vagy megvárjuk, amíg ő is Edvin Martonná változik?

Talán nem kell nagyon sokáig várni. Ami ezt a lemezt illeti, nem feltétlenül a legnemesebb anyag, de nyilván azt kívánták tőle, hogy bemutathassák a világnak: kelet-európai cigányvarázs, Moszkva-parti esték, Hora staccato, Monti-csárdás, bár az éppenséggel olasz, csak kevesen tudják róla. Kreisler, Brahms egy-egy magyar tánccal és ami most divat: Piazzolla. Csakhogy most nem az számít, amit, hanem ahogyan. Az a jó, dús hegedűhang, az érzet, a hangulat, amit magyarul fílingnek szokás mondani, és ami itt egyáltalán nem egynemű. Igazi, cigányos, ujjpattintgatós zenék mellett van vállrángatós, dzseszszes darab, lélegzetelállító tekerés, asztal mellé való bazseva, aztán a legvégére, függelékként egy Bach lassú tétel. Nehogy félreértés essék, ez a fiú igaziból ezt játssza, de azt is tudja.

Hogy milyen erős a zenei személyiség, az már abból is látszik, hogy ezt a sokféle zenét, népdalt, műdalt, klasszikust és félklasszikust úgy tudja egymás mellé tenni, hogy nem zökken a hallgató, Paganini akkor is virtuóz, ha nagybőgőn pengetnek alatta, és Händel sem biztos, hogy barokk szerző volt, mert kísérő hangszerként a tangóharmonikát is egészen jól bírja. De az egész lemeznek mégis van valami iránya, és az a Bach-tétel. Mert van belőle emelkedettebb felvétel, amikor az ember azt az ájult, ködös, fénytöréses világot látja, amit máskor soha. Lendvay Józsefnél viszont csak a magától értetődő, sallangmentes hegedülést hallani, ami arról szól, hogy ez a Bach is csak ember volt. És ennél jobb hírt nehéz mondani.

Az egészet csak azért mesélem, mert ha így megy tovább, tényleg hülyét csinálunk magunkból. Egy szép napon jön egy kis zöld lény egy távoli naprendszerből, és elmeséli majd, hogy milyen zseniális hegedűs lakik a szomszéd utcában.

(Lendvay - Sony, 2005)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.
Tánc

Lélegzetelállító klippel tér vissza a Polunyin-Hozier páros

Az ukrán balettművész öt évvel ezelőtt az ír zenész Take Me To Church című zenéjére készült David LaChapelle-videoklipben robbant be a köztudatba. Most ismét összeálltak egy remekműre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.
Klasszikus hír

Balázs János a „Cziffra Kápolnában” ad koncertet

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége, és fellép a Saint-Frambourg Kápolnában is.
Klasszikus interjú

Szabó Balázs a Zeneakadémia orgonájáról: Roncsból remekművet

Az október talán legjelentősebb eseménye a Zeneakadémián a száztizenegy éves orgona újjászületése. Szabó Balázs, a rekonstrukció megálmodója és szakértője a projekt nehézségei és sikerei mellett az orgonisták „éjszakai életéről” is fellebbentette a fátylat.