Klasszikus

Lényeges különbségek

2005.08.30. 00:00
Ajánlom
Elmondom szívesen, hogy mi a különbség egy svájci és egy magyar lemezbolt között. Egyrészt az ár, ott olcsón olyan dolgokat lehet fogni, amiről itthon nem is álmodunk: például a legendás, Roger Desormieres vezényelte La Mert, amelyet Richter a világ egyik legjobb lemezének mondott.

Vagy egy másik korongon Dohnányi zongorázik egy Mozart-zongoraversenyt. De nem a pénz számít, és most éppen Dohnányi sem, mert az egyszerű hallgató számára leginkább csak dokumentumértéke van a felvételnek. Hanem az egyik polcon feltűnt ismerős arc és még ismerősebb név: Lendvay.

Kínos, de nagyon. Az a legfőbb különbség egy svájci és egy magyar lemezbolt között, hogy ott meg lehet venni Lendvay József szólólemezét, nálunk meg nem. Vagy nézzük inkább mulatva? Verseny? Észrevesszük végre itthon is, milyen hegedűstehetség él köztünk, vagy megvárjuk, amíg ő is Edvin Martonná változik?

Talán nem kell nagyon sokáig várni. Ami ezt a lemezt illeti, nem feltétlenül a legnemesebb anyag, de nyilván azt kívánták tőle, hogy bemutathassák a világnak: kelet-európai cigányvarázs, Moszkva-parti esték, Hora staccato, Monti-csárdás, bár az éppenséggel olasz, csak kevesen tudják róla. Kreisler, Brahms egy-egy magyar tánccal és ami most divat: Piazzolla. Csakhogy most nem az számít, amit, hanem ahogyan. Az a jó, dús hegedűhang, az érzet, a hangulat, amit magyarul fílingnek szokás mondani, és ami itt egyáltalán nem egynemű. Igazi, cigányos, ujjpattintgatós zenék mellett van vállrángatós, dzseszszes darab, lélegzetelállító tekerés, asztal mellé való bazseva, aztán a legvégére, függelékként egy Bach lassú tétel. Nehogy félreértés essék, ez a fiú igaziból ezt játssza, de azt is tudja.

Hogy milyen erős a zenei személyiség, az már abból is látszik, hogy ezt a sokféle zenét, népdalt, műdalt, klasszikust és félklasszikust úgy tudja egymás mellé tenni, hogy nem zökken a hallgató, Paganini akkor is virtuóz, ha nagybőgőn pengetnek alatta, és Händel sem biztos, hogy barokk szerző volt, mert kísérő hangszerként a tangóharmonikát is egészen jól bírja. De az egész lemeznek mégis van valami iránya, és az a Bach-tétel. Mert van belőle emelkedettebb felvétel, amikor az ember azt az ájult, ködös, fénytöréses világot látja, amit máskor soha. Lendvay Józsefnél viszont csak a magától értetődő, sallangmentes hegedülést hallani, ami arról szól, hogy ez a Bach is csak ember volt. És ennél jobb hírt nehéz mondani.

Az egészet csak azért mesélem, mert ha így megy tovább, tényleg hülyét csinálunk magunkból. Egy szép napon jön egy kis zöld lény egy távoli naprendszerből, és elmeséli majd, hogy milyen zseniális hegedűs lakik a szomszéd utcában.

(Lendvay - Sony, 2005)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Tánc

Mozdulatba zárt pillanatok

Ma már a modern tánc előfutáraként tekintünk rá, a 20. század elején azonban a mozdulatművészet még nem volt több egy lázadó gesztusnál, amely a klasszikus táncformák – különösképpen a balett – szigorú szabályrendszeréből kitörve a korlátlanságot hirdette. Börcsök Boglárka dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy rekonstruálja a mozgásnak azt a fajta konvenciókon túli szabadságát, amely az irányzat lényegét adta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.