Klasszikus

Lényeges különbségek

2005.08.30. 00:00
Ajánlom
Elmondom szívesen, hogy mi a különbség egy svájci és egy magyar lemezbolt között. Egyrészt az ár, ott olcsón olyan dolgokat lehet fogni, amiről itthon nem is álmodunk: például a legendás, Roger Desormieres vezényelte La Mert, amelyet Richter a világ egyik legjobb lemezének mondott.

Vagy egy másik korongon Dohnányi zongorázik egy Mozart-zongoraversenyt. De nem a pénz számít, és most éppen Dohnányi sem, mert az egyszerű hallgató számára leginkább csak dokumentumértéke van a felvételnek. Hanem az egyik polcon feltűnt ismerős arc és még ismerősebb név: Lendvay.

Kínos, de nagyon. Az a legfőbb különbség egy svájci és egy magyar lemezbolt között, hogy ott meg lehet venni Lendvay József szólólemezét, nálunk meg nem. Vagy nézzük inkább mulatva? Verseny? Észrevesszük végre itthon is, milyen hegedűstehetség él köztünk, vagy megvárjuk, amíg ő is Edvin Martonná változik?

Talán nem kell nagyon sokáig várni. Ami ezt a lemezt illeti, nem feltétlenül a legnemesebb anyag, de nyilván azt kívánták tőle, hogy bemutathassák a világnak: kelet-európai cigányvarázs, Moszkva-parti esték, Hora staccato, Monti-csárdás, bár az éppenséggel olasz, csak kevesen tudják róla. Kreisler, Brahms egy-egy magyar tánccal és ami most divat: Piazzolla. Csakhogy most nem az számít, amit, hanem ahogyan. Az a jó, dús hegedűhang, az érzet, a hangulat, amit magyarul fílingnek szokás mondani, és ami itt egyáltalán nem egynemű. Igazi, cigányos, ujjpattintgatós zenék mellett van vállrángatós, dzseszszes darab, lélegzetelállító tekerés, asztal mellé való bazseva, aztán a legvégére, függelékként egy Bach lassú tétel. Nehogy félreértés essék, ez a fiú igaziból ezt játssza, de azt is tudja.

Hogy milyen erős a zenei személyiség, az már abból is látszik, hogy ezt a sokféle zenét, népdalt, műdalt, klasszikust és félklasszikust úgy tudja egymás mellé tenni, hogy nem zökken a hallgató, Paganini akkor is virtuóz, ha nagybőgőn pengetnek alatta, és Händel sem biztos, hogy barokk szerző volt, mert kísérő hangszerként a tangóharmonikát is egészen jól bírja. De az egész lemeznek mégis van valami iránya, és az a Bach-tétel. Mert van belőle emelkedettebb felvétel, amikor az ember azt az ájult, ködös, fénytöréses világot látja, amit máskor soha. Lendvay Józsefnél viszont csak a magától értetődő, sallangmentes hegedülést hallani, ami arról szól, hogy ez a Bach is csak ember volt. És ennél jobb hírt nehéz mondani.

Az egészet csak azért mesélem, mert ha így megy tovább, tényleg hülyét csinálunk magunkból. Egy szép napon jön egy kis zöld lény egy távoli naprendszerből, és elmeséli majd, hogy milyen zseniális hegedűs lakik a szomszéd utcában.

(Lendvay - Sony, 2005)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.