Klasszikus

Leonard Bernstein

2004.08.23. 00:00
Ajánlom
Amerikai zeneszerző, karmester és zongoraművész. 1918. augusztus 25-én született Lawrence-ben. Pistonnál tanult Cambridge-ben a Harvard Egyetemen, majd Koussevitzky mellett dolgozott a Berkshire Music Center-ben. 1943–44-ben Rodzinski asszisztense lett a New York-i Filharmonikusoknál. 1945 és 1948 között a New York City Symphony Orchestra vezetője volt, 1951–55-ig őt bízták meg a Berkshire Music Center zenekari gyakorlat és karmesterképző tanszakának irányításával. Emellett párhuzamosan a Brandeis Egyetem tanáraként is működött 1956-ig.

1957-ben írta meg az amerikai zenés színház egyik sarokkövének számító darabját, a West Side Story című musicalt. Ettől az évtől Mitropoulos mellett a New York-i Filharmonikusok zenei vezetője lett, 1958–69-ig pedig Mitropoulos utódaként a zenekar vezető karmestere. Ekkor vált igazán híressé. Young People’s Concerts címmel televíziós sorozatot indított el, amellyel a komolyzene népszerűsítésének új és különleges formáját hozta létre. Karmesterként elsősorban Mahler és Copland műveinek tolmácsolását helyezte előtérbe.

Az 1970-es évektől kezdve koncentráltabban foglalkozott zeneszerzéssel: I. („Jeremiah”, 1942) és II. („The Age of Anxiety”, 1949-65) szimfóniája után 1963–77 között megírta a harmadikat, a „Kaddish”-t szoprán hangra, beszélőkre, kórusra és zenekarra. 1971-ben keletkezett a Mass (Mise). Az 1980-as évek termései közé tartozik az A Quiet Place című opera (1983) és az Arias and Barcarolles dalciklus (1988). Bernstein 1990. október 14-én hunyt el New Yorkban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.