Klasszikus

Leonard Bernstein

2004.08.23. 00:00
Ajánlom
Amerikai zeneszerző, karmester és zongoraművész. 1918. augusztus 25-én született Lawrence-ben. Pistonnál tanult Cambridge-ben a Harvard Egyetemen, majd Koussevitzky mellett dolgozott a Berkshire Music Center-ben. 1943–44-ben Rodzinski asszisztense lett a New York-i Filharmonikusoknál. 1945 és 1948 között a New York City Symphony Orchestra vezetője volt, 1951–55-ig őt bízták meg a Berkshire Music Center zenekari gyakorlat és karmesterképző tanszakának irányításával. Emellett párhuzamosan a Brandeis Egyetem tanáraként is működött 1956-ig.

1957-ben írta meg az amerikai zenés színház egyik sarokkövének számító darabját, a West Side Story című musicalt. Ettől az évtől Mitropoulos mellett a New York-i Filharmonikusok zenei vezetője lett, 1958–69-ig pedig Mitropoulos utódaként a zenekar vezető karmestere. Ekkor vált igazán híressé. Young People’s Concerts címmel televíziós sorozatot indított el, amellyel a komolyzene népszerűsítésének új és különleges formáját hozta létre. Karmesterként elsősorban Mahler és Copland műveinek tolmácsolását helyezte előtérbe.

Az 1970-es évektől kezdve koncentráltabban foglalkozott zeneszerzéssel: I. („Jeremiah”, 1942) és II. („The Age of Anxiety”, 1949-65) szimfóniája után 1963–77 között megírta a harmadikat, a „Kaddish”-t szoprán hangra, beszélőkre, kórusra és zenekarra. 1971-ben keletkezett a Mass (Mise). Az 1980-as évek termései közé tartozik az A Quiet Place című opera (1983) és az Arias and Barcarolles dalciklus (1988). Bernstein 1990. október 14-én hunyt el New Yorkban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.