Klasszikus

Leonard Bernstein felfedezettje vezényel a Müpában

2015.03.21. 11:34
Ajánlom
Március 22-én Leonard Bernstein Chichesteri zsoltárok című műve csendül fel a Müpában. A darabot az 1968-as ősbemutató egykori szólistája, az izraeli származású Daniel Oren vezényli, akit egykoron a szerző szemelt ki művéhez.

A Kennedy-merénylet, valamint nem sokkal később Marc Blitzstein zeneszerző tragikus halála után Leonard Bernstein alkotói válságba került: 1963-ban az előbbi szomorú esemény emlékére még megírta Harmadik szimfóniáját, a Kaddisht, de aztán 1965-ben egy évre szabadságoltatta magát a New York-i Filharmonikusoknál, legfőképpen azért, hogy megvalósítatlan zeneszerzői terveinek szentelhesse idejét. Egy elkezdett Broadway-musical mellett az angliai chichesteri katedrális papja, Walter Hussey felkérésére belefogott egy „zsoltár-szvitbe". Furamód ez utóbbi művének elkészültét nagyon sok dodekafon stúdium előzte meg, amiket aztán rendre kidobott. A darab végül olyannyira távol került a schönbergi technikától, hogy tonális hangnemben készült el - a zeneszerző később nyugodt szívvel jelenthette ki saját, jól ismert stílusában írott új művéről, hogy ez a legkönnyebben befogadható B-dúr darabja, amit valaha írt. Bernstein Chichesteri zsoltárok című műve mellett a március 22-i hangversenyen más, hasonlóan könnyen „fogyasztható", de mindenképp igencsak ismert művek is megszólalnak majd: Ravel Bolerója és Beethoven Ötödik („Sors") szimfóniája. Előbbinek cseppet sem csökkenő népszerűségéből - említhetnénk számtalan felhasználását filmekben és színpadon - mit sem von le az a zenetörténeti mozzanat, hogy műve rendkívül kedvező fogadtatását követően Ravel volt az, aki kérlelhetetlen kritikusként „zene nélküli zenekari szövetnek" jellemezte az egyetlen hatalmas crescendóból álló, bő negyedórás alkotást.

Az Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Nemzeti Énekkar és a Magyar Rádió Gyermekkórusának szólistái élére az a Daniel Oren áll, akit annak idején Leonard Bernstein választott ki a Chichesteri zsoltárok 1968-as bemutatója fiúszoprán szólistájának. Oren a karmesteri pályát Herbert von Karajan és Franco Ferrara irányítása alatt kezdte, 1975-ben pedig a Karajan nevével fémjelzett első karmesterversenyt is megnyerte. Az izraeli dirigensnek ekkor indult el nemzetközi karrierje: főképp olasz operákat vezényelt előbb Itália, majd a világ több más jelentős dalszínházában. Emellett nem hagyta félbe szimfonikus karrierjét sem, hiszen a mostani produkción kívül több neves együttes mellett időnként a Berlini Filharmonikusokat is vezényli. Sokoldalúságának és színpadi munkabírásának híre már 2013-ban eljuthatott a magyar közönséghez, hiszen a Müpa és a Sanghaji Nagyszínház által közösen bemutatott Verdi-opera, az Attila négy előadásán is ő vezényelte a távol-keleti intézmény rezidens zenekarát.

Daniel Oren és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

2015. március 22. vasárnap, 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködők:

Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás), a Magyar Rádió Gyermekkórusának szólistája (vezető karnagy: Matos László, társkarnagy: Kabdebó Sándor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Tőlünk nyugatabbra most mindenki ezt az albumot hallgatja

Mi is meghallgattuk az Attacca Quartet lemezét, amelyen Caroline Shaw műveit adják elő. Az Orange egy műfaji határokat nem ismerő klasszikus zeneszerző alkotása, ezért (is) izgalmas.
Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.