Klasszikus

Leonard Bernstein felfedezettje vezényel a Müpában

2015.03.21. 11:34
Ajánlom
Március 22-én Leonard Bernstein Chichesteri zsoltárok című műve csendül fel a Müpában. A darabot az 1968-as ősbemutató egykori szólistája, az izraeli származású Daniel Oren vezényli, akit egykoron a szerző szemelt ki művéhez.

A Kennedy-merénylet, valamint nem sokkal később Marc Blitzstein zeneszerző tragikus halála után Leonard Bernstein alkotói válságba került: 1963-ban az előbbi szomorú esemény emlékére még megírta Harmadik szimfóniáját, a Kaddisht, de aztán 1965-ben egy évre szabadságoltatta magát a New York-i Filharmonikusoknál, legfőképpen azért, hogy megvalósítatlan zeneszerzői terveinek szentelhesse idejét. Egy elkezdett Broadway-musical mellett az angliai chichesteri katedrális papja, Walter Hussey felkérésére belefogott egy „zsoltár-szvitbe". Furamód ez utóbbi művének elkészültét nagyon sok dodekafon stúdium előzte meg, amiket aztán rendre kidobott. A darab végül olyannyira távol került a schönbergi technikától, hogy tonális hangnemben készült el - a zeneszerző később nyugodt szívvel jelenthette ki saját, jól ismert stílusában írott új művéről, hogy ez a legkönnyebben befogadható B-dúr darabja, amit valaha írt. Bernstein Chichesteri zsoltárok című műve mellett a március 22-i hangversenyen más, hasonlóan könnyen „fogyasztható", de mindenképp igencsak ismert művek is megszólalnak majd: Ravel Bolerója és Beethoven Ötödik („Sors") szimfóniája. Előbbinek cseppet sem csökkenő népszerűségéből - említhetnénk számtalan felhasználását filmekben és színpadon - mit sem von le az a zenetörténeti mozzanat, hogy műve rendkívül kedvező fogadtatását követően Ravel volt az, aki kérlelhetetlen kritikusként „zene nélküli zenekari szövetnek" jellemezte az egyetlen hatalmas crescendóból álló, bő negyedórás alkotást.

Az Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Nemzeti Énekkar és a Magyar Rádió Gyermekkórusának szólistái élére az a Daniel Oren áll, akit annak idején Leonard Bernstein választott ki a Chichesteri zsoltárok 1968-as bemutatója fiúszoprán szólistájának. Oren a karmesteri pályát Herbert von Karajan és Franco Ferrara irányítása alatt kezdte, 1975-ben pedig a Karajan nevével fémjelzett első karmesterversenyt is megnyerte. Az izraeli dirigensnek ekkor indult el nemzetközi karrierje: főképp olasz operákat vezényelt előbb Itália, majd a világ több más jelentős dalszínházában. Emellett nem hagyta félbe szimfonikus karrierjét sem, hiszen a mostani produkción kívül több neves együttes mellett időnként a Berlini Filharmonikusokat is vezényli. Sokoldalúságának és színpadi munkabírásának híre már 2013-ban eljuthatott a magyar közönséghez, hiszen a Müpa és a Sanghaji Nagyszínház által közösen bemutatott Verdi-opera, az Attila négy előadásán is ő vezényelte a távol-keleti intézmény rezidens zenekarát.

Daniel Oren és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

2015. március 22. vasárnap, 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködők:

Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás), a Magyar Rádió Gyermekkórusának szólistája (vezető karnagy: Matos László, társkarnagy: Kabdebó Sándor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.