Klasszikus

Leporolt gitár-relikviák

2012.03.14. 08:13
Ajánlom
Koltai Katalin és Győri Noémi decemberben kiadott gitár-fuvola lemeze üdítő válogatás a méltatlanul elfeledett milánói zeneszerző, Antonio Maria Nava kompozícióiból. Az, hogy a publikum előtt jóformán még teljesen ismeretlen darabok kerültek rögzítésre, a két fiatal művésznő érdeklődése és elkötelezettsége mellett lázas zenetörténeti kutatásnak, de még a közösségi médiának is köszönhető.

Nava a tizenkilencedik századi Itália egyik legtermékenyebb és legelismertebb gitárszerzője volt. Egész életét a hathúros hangszernek szentelte. Jelentős szerepet játszott a gitár koncerthangszerré válásában, mindemellett pedig gazdag kamarairodalmat hagyott az utókornak. Az olasz zeneszerző neve a romantikát követően merült feledésbe, és darabjai azóta sem kerültek vissza a klasszikus hangversenyélet kánonjába. Pedig a Nava-életmű mintegy száz darabból áll, és ezek közül 71-et már opusszámmal is elláttak.

Győri Noémi fuvolaművész és Koltai Katalin gitárművész a közösen eltöltött zeneakadémiai évek alatt is sokat kamarazenéltek együtt, elsős egyetemista korukban alapított Dialogue Duó nevű kamarazenei formációjukkal pedig már pályafutásuk kezdetén bejárták Európát Dániától Finnországig, Belgiumtól Németországig. Közös koncertjeiken gyakran játszanak kortárs darabokat, de a népszerű latin-amerikai és modern kamarairodalomból is előszeretettel válogatnak. Első közös lemezüknek azonban a művésznők valami igazán izgalmasat, más műfajú és más karakterű darabokat szerettek volna, így a repertoár bővítése céljába lázas keresésbe kezdtek.

Végül egy közösségi oldalon bukkantak rá Massimo Agostinelli olasz zenetudósra, a romantika korszakának kutatójára, aki amellett, hogy visszaigazolta őket a Fészbukon, tíz szerenádot, öt duót és kilenc variációt is figyelmébe ajánlott a magyar művészeknek. Agostinelli még a kilencvenes években egy négy éven át tartó trentói könyvtárkutatás során fedezte fel a Nava-darabokat. Ezek után már nem is annyira meglepő, hogy a lemezbemutató koncert előtt a korongon szereplő műveket egy szám kivételével nem játszották még nyilvános koncerteken. "Huszonegyedik századi eszközökkel fedeztük fel a 19. századi zeneszerzőt” – nyilatkozta Győri Noémi még a 2011-es decemberi lemezbemutató koncert előtt. A romantikus gitárdarabok interpretációjában szerencsére a Fészbukon kívül semmi huszonegyedik századi nincs. A muzsikustársak tolmácsolásában Nava darabjai hűen idézik fel a 19. századi észak-olasz polgári világot, a Milánói Scala pompáját és a korabeli színházi melodrámák színes hangulatát. Kevéssel több mint egy óra felüdítő kikapcsolódás. A lemezt a Hungaroton gondozásában adták ki.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.