Klasszikus

Létezik jobb hegedű a Stradivarinál?

2015.02.25. 15:33
Ajánlom
Úgy tűnik, igen. Egy vakteszt során Stradivari hegedűket és új, olcsóbb mesterhangszereket vetettek össze tíz profi hegedűművész bevonásával. Az eredmény meglepő: a legtöbben nem a Stradivarikat találták a legszebb hangúnak.

A Guardian beszámol egy tanulmányról, mely során egy vaktesztben vetették össze a régi és új hegedűk hangszínét. A tesztben szereplő hat idős hangszer közül ötöt a Stradivari család készített a 17. és a 18. században. Az újabb hangszerek körülbelül százszor olcsóbbak voltak - mondta Joseph Curtin hegedűkészítő, a kutatás egyik vezetője.

A kutatást elindító ötlet az volt, hogy feltárják a Stradivari titkát - olvasható a tanulmányban. Habár igyekeztek számszerűsíteni az eredményeket, elismerték: eredendően szubjektív egy hangszer minősége, hiszen az igények is zenészként változnak.

Giora Schmidt amerikai hegedűművész például meglepődött azon, hogy az ő tetszését egy új hangszer nyerte el. "Zenei tanulmányaim során beleivódott a gondolkodásomba a régi olasz hangszerek iránti tisztelet, hiszen a legsikeresebb hegedűsök mindig ilyen hangszerekkel léptek fel legnívósabb koncertjeiken". Solenne Paidassi francia szólista úgy fogalmazott: "van egy paranoia az új hangszerekkel kapcsolatban, míg a régi hangszereket glória övezi".

A hegedűk közt voltak néhány naposak és háromszáz évesek is. Amikor a szólistákat arra kérték, hogy ítéljék meg, az éppen megszólaltatott hegedű új vagy régi, a hegedűművészek 33 alkalommal válaszoltak rosszul és 31 alkalommal találták el a hangszer hozzávetőleges korát.

A kanadai szólista, Susanne Hou már játszott életében 3, 6 millió dolláros, 269 éves Guarneri del Gesu hegedűn, tehát tudja, hogy milyen egy jó hangszer. A vizsgálat során egyik-másik hangszeren csak néhány pillanatig játszott, majd undorral visszanyújtotta. De a többi művészhez hasonlóan az ő tetszését is egy vadiúj, ismeretlen mesterhangszer nyerte el. "Bármi is ez, szeretném megvenni" - mondta.

A kísérlet tanulságát James Woodhouse, a Cambridge-i egyetem hangszerészeti professzora a következőképpen vonta le: "A klasszikus, öreg hangszerek még mindig csodálatosak, de ha a régi és új hegedűknek egyenlő feltételeket biztosítunk, kiderül, hogy a mai hangszerkészítés is hasonlóan színvonalas hegedűket képes előállítani, mint háromszáz évvel ezelőtti elődeik".

Hou, akinek a négy évre bérelt klasszikus olasz hangszerét ekkoriban kellett visszaadnia, egy interjúban a megfelelő hangszer kiválasztásával kapcsolatban úgy fogalmazott. "Vannak dolgok, amiket nem tudsz megmagyarázni, ha szerelmes leszel".

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.