Klasszikus

Létezik jobb hegedű a Stradivarinál?

2015.02.25. 15:33
Ajánlom
Úgy tűnik, igen. Egy vakteszt során Stradivari hegedűket és új, olcsóbb mesterhangszereket vetettek össze tíz profi hegedűművész bevonásával. Az eredmény meglepő: a legtöbben nem a Stradivarikat találták a legszebb hangúnak.

A Guardian beszámol egy tanulmányról, mely során egy vaktesztben vetették össze a régi és új hegedűk hangszínét. A tesztben szereplő hat idős hangszer közül ötöt a Stradivari család készített a 17. és a 18. században. Az újabb hangszerek körülbelül százszor olcsóbbak voltak - mondta Joseph Curtin hegedűkészítő, a kutatás egyik vezetője.

A kutatást elindító ötlet az volt, hogy feltárják a Stradivari titkát - olvasható a tanulmányban. Habár igyekeztek számszerűsíteni az eredményeket, elismerték: eredendően szubjektív egy hangszer minősége, hiszen az igények is zenészként változnak.

Giora Schmidt amerikai hegedűművész például meglepődött azon, hogy az ő tetszését egy új hangszer nyerte el. "Zenei tanulmányaim során beleivódott a gondolkodásomba a régi olasz hangszerek iránti tisztelet, hiszen a legsikeresebb hegedűsök mindig ilyen hangszerekkel léptek fel legnívósabb koncertjeiken". Solenne Paidassi francia szólista úgy fogalmazott: "van egy paranoia az új hangszerekkel kapcsolatban, míg a régi hangszereket glória övezi".

A hegedűk közt voltak néhány naposak és háromszáz évesek is. Amikor a szólistákat arra kérték, hogy ítéljék meg, az éppen megszólaltatott hegedű új vagy régi, a hegedűművészek 33 alkalommal válaszoltak rosszul és 31 alkalommal találták el a hangszer hozzávetőleges korát.

A kanadai szólista, Susanne Hou már játszott életében 3, 6 millió dolláros, 269 éves Guarneri del Gesu hegedűn, tehát tudja, hogy milyen egy jó hangszer. A vizsgálat során egyik-másik hangszeren csak néhány pillanatig játszott, majd undorral visszanyújtotta. De a többi művészhez hasonlóan az ő tetszését is egy vadiúj, ismeretlen mesterhangszer nyerte el. "Bármi is ez, szeretném megvenni" - mondta.

A kísérlet tanulságát James Woodhouse, a Cambridge-i egyetem hangszerészeti professzora a következőképpen vonta le: "A klasszikus, öreg hangszerek még mindig csodálatosak, de ha a régi és új hegedűknek egyenlő feltételeket biztosítunk, kiderül, hogy a mai hangszerkészítés is hasonlóan színvonalas hegedűket képes előállítani, mint háromszáz évvel ezelőtti elődeik".

Hou, akinek a négy évre bérelt klasszikus olasz hangszerét ekkoriban kellett visszaadnia, egy interjúban a megfelelő hangszer kiválasztásával kapcsolatban úgy fogalmazott. "Vannak dolgok, amiket nem tudsz megmagyarázni, ha szerelmes leszel".

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.