Klasszikus

Létezik jobb hegedű a Stradivarinál?

2015.02.25. 15:33
Ajánlom
Úgy tűnik, igen. Egy vakteszt során Stradivari hegedűket és új, olcsóbb mesterhangszereket vetettek össze tíz profi hegedűművész bevonásával. Az eredmény meglepő: a legtöbben nem a Stradivarikat találták a legszebb hangúnak.

A Guardian beszámol egy tanulmányról, mely során egy vaktesztben vetették össze a régi és új hegedűk hangszínét. A tesztben szereplő hat idős hangszer közül ötöt a Stradivari család készített a 17. és a 18. században. Az újabb hangszerek körülbelül százszor olcsóbbak voltak - mondta Joseph Curtin hegedűkészítő, a kutatás egyik vezetője.

A kutatást elindító ötlet az volt, hogy feltárják a Stradivari titkát - olvasható a tanulmányban. Habár igyekeztek számszerűsíteni az eredményeket, elismerték: eredendően szubjektív egy hangszer minősége, hiszen az igények is zenészként változnak.

Giora Schmidt amerikai hegedűművész például meglepődött azon, hogy az ő tetszését egy új hangszer nyerte el. "Zenei tanulmányaim során beleivódott a gondolkodásomba a régi olasz hangszerek iránti tisztelet, hiszen a legsikeresebb hegedűsök mindig ilyen hangszerekkel léptek fel legnívósabb koncertjeiken". Solenne Paidassi francia szólista úgy fogalmazott: "van egy paranoia az új hangszerekkel kapcsolatban, míg a régi hangszereket glória övezi".

A hegedűk közt voltak néhány naposak és háromszáz évesek is. Amikor a szólistákat arra kérték, hogy ítéljék meg, az éppen megszólaltatott hegedű új vagy régi, a hegedűművészek 33 alkalommal válaszoltak rosszul és 31 alkalommal találták el a hangszer hozzávetőleges korát.

A kanadai szólista, Susanne Hou már játszott életében 3, 6 millió dolláros, 269 éves Guarneri del Gesu hegedűn, tehát tudja, hogy milyen egy jó hangszer. A vizsgálat során egyik-másik hangszeren csak néhány pillanatig játszott, majd undorral visszanyújtotta. De a többi művészhez hasonlóan az ő tetszését is egy vadiúj, ismeretlen mesterhangszer nyerte el. "Bármi is ez, szeretném megvenni" - mondta.

A kísérlet tanulságát James Woodhouse, a Cambridge-i egyetem hangszerészeti professzora a következőképpen vonta le: "A klasszikus, öreg hangszerek még mindig csodálatosak, de ha a régi és új hegedűknek egyenlő feltételeket biztosítunk, kiderül, hogy a mai hangszerkészítés is hasonlóan színvonalas hegedűket képes előállítani, mint háromszáz évvel ezelőtti elődeik".

Hou, akinek a négy évre bérelt klasszikus olasz hangszerét ekkoriban kellett visszaadnia, egy interjúban a megfelelő hangszer kiválasztásával kapcsolatban úgy fogalmazott. "Vannak dolgok, amiket nem tudsz megmagyarázni, ha szerelmes leszel".

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Klasszikus

Bösendorfer zongorát hallunk Érdi Tamás új Beethoven-lemezén

Mindig, mindenhol a Steinway, most viszont egy olyan lemez jelent meg, amelyen Bösendorfer-zongora szól. De korántsem ez Érdi Tamás felvételének érdeme.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Klasszikus

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.
Vizuál

Milyen volt Jeney Zoltán kapcsolata a filmmel?

Jeney Zoltánra emlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap. Az október végén elhunyt zeneszerzőt talán sokan a Jób lázadása, a Szindbád és a Kincskereső kisködmön filmzenéiért ismerték. Négy alkotása most ingyen elérhető az interneten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Vadim Repin videóban üzent a Cziffra Fesztivál közönségének

„Öröm számomra, hogy a világ egyik legnagyobb zongoraművészének tiszteletére játszhatok” – mondja a hegedűművész, aki februárban a Cziffra György Fesztivál vendége lesz.
Klasszikus ajánló

Decemberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Japán kamaraestek, zenetörténeti előadás, négykezes zongoraest, régizenei koncert – az Óbudai Társaskör színes programajánlattal vár mindenkit decemberben is.
Klasszikus hamburg

Az Elbphilharmonie épületéről készült az év egyik díjnyertes fotója

Az Elba partján fekvő koncertterem a felhők között tör a magasba. Konstantin Beck nyerte a legjobb PR-fényképnek járó díjat Németországban.
Klasszikus ajánló

Csengő kalendárium

Robin Peter Müller zenei vezetésével a La Folia Barockorchester Dresden ad koncertet november 23-án a kismartoni Esterházy-kastély Empire-termében.
Klasszikus mti

Online elérhető Mozart apjának hegedűtankönyve

Háromszáz éves a papa, így ünnepel a Mozarteum Alapítvány.