Klasszikus

Létezik jobb hegedű a Stradivarinál?

2015.02.25. 15:33
Ajánlom
Úgy tűnik, igen. Egy vakteszt során Stradivari hegedűket és új, olcsóbb mesterhangszereket vetettek össze tíz profi hegedűművész bevonásával. Az eredmény meglepő: a legtöbben nem a Stradivarikat találták a legszebb hangúnak.

A Guardian beszámol egy tanulmányról, mely során egy vaktesztben vetették össze a régi és új hegedűk hangszínét. A tesztben szereplő hat idős hangszer közül ötöt a Stradivari család készített a 17. és a 18. században. Az újabb hangszerek körülbelül százszor olcsóbbak voltak - mondta Joseph Curtin hegedűkészítő, a kutatás egyik vezetője.

A kutatást elindító ötlet az volt, hogy feltárják a Stradivari titkát - olvasható a tanulmányban. Habár igyekeztek számszerűsíteni az eredményeket, elismerték: eredendően szubjektív egy hangszer minősége, hiszen az igények is zenészként változnak.

Giora Schmidt amerikai hegedűművész például meglepődött azon, hogy az ő tetszését egy új hangszer nyerte el. "Zenei tanulmányaim során beleivódott a gondolkodásomba a régi olasz hangszerek iránti tisztelet, hiszen a legsikeresebb hegedűsök mindig ilyen hangszerekkel léptek fel legnívósabb koncertjeiken". Solenne Paidassi francia szólista úgy fogalmazott: "van egy paranoia az új hangszerekkel kapcsolatban, míg a régi hangszereket glória övezi".

A hegedűk közt voltak néhány naposak és háromszáz évesek is. Amikor a szólistákat arra kérték, hogy ítéljék meg, az éppen megszólaltatott hegedű új vagy régi, a hegedűművészek 33 alkalommal válaszoltak rosszul és 31 alkalommal találták el a hangszer hozzávetőleges korát.

A kanadai szólista, Susanne Hou már játszott életében 3, 6 millió dolláros, 269 éves Guarneri del Gesu hegedűn, tehát tudja, hogy milyen egy jó hangszer. A vizsgálat során egyik-másik hangszeren csak néhány pillanatig játszott, majd undorral visszanyújtotta. De a többi művészhez hasonlóan az ő tetszését is egy vadiúj, ismeretlen mesterhangszer nyerte el. "Bármi is ez, szeretném megvenni" - mondta.

A kísérlet tanulságát James Woodhouse, a Cambridge-i egyetem hangszerészeti professzora a következőképpen vonta le: "A klasszikus, öreg hangszerek még mindig csodálatosak, de ha a régi és új hegedűknek egyenlő feltételeket biztosítunk, kiderül, hogy a mai hangszerkészítés is hasonlóan színvonalas hegedűket képes előállítani, mint háromszáz évvel ezelőtti elődeik".

Hou, akinek a négy évre bérelt klasszikus olasz hangszerét ekkoriban kellett visszaadnia, egy interjúban a megfelelő hangszer kiválasztásával kapcsolatban úgy fogalmazott. "Vannak dolgok, amiket nem tudsz megmagyarázni, ha szerelmes leszel".

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.