Klasszikus

Letisztult andalúziai flamenco zene Paco De Luciától

2005.09.20. 00:00
Ajánlom
Immár nemcsak az album ismeretében, hanem hétfői koncertet hallva is kijelenthetjük, megérte majd hat évet várni a flamenco gitár virtúza Paco De Lucia új, Cositas Buenas című lemezére. A koncertet nagy hiba lett volna kihagyni a világklasszis rajongóinak, mert Paco De Lucia járt már nálunk ugyan, flamenco műsorral viszont még nem ajándékozta meg a magyar közönségét.

A gitárvirtuóz szóló számmal lépett a színpadra, mellőzve minden show-elemet, és frontembereskedést, kizárólag hangszerével szólította meg a publikumot, még a világsztároktól szokásos "hello budapeszt" is elmaradt. Persze mindez nem is volt lényeges, hiszen a zenekritikusok által minden idők egyik legjobb flamenco albumának titulált tavalyi lemezének anyagát akartuk hallani tőle. A flamencót megspékelve egy kis rumbával és tangóval.

A vérpezsdítő muzsika még azért is kárpótolta a közönséget, hogy a szünet előtt alig láttuk, hogy a flamenco gitár jelenkori mesterén kívül kiváló zenészek állnak a színpadon. Ha a fénytechnikáról kicsit meg is feledkeztek a hangosítás szerencsére kárpótolt bennünket. Paco De Lucia és zenekarának tagjai - El Pirana, ütőhangszerek, Nino Josele, gitár Alain Perez basszus, La Tana, Montse Cortes és Duquende ének, valamint Antonio Serrano, harmonia - akik a flamenco legismertebb előadói közül valók, fantasztikus koncertet adtak, a régi slágerek helyett a programot főként a Cositas Buenasra építették. A repertoár nagy sikert aratott, nemcsak a virtuóz gitárjáték, hanem a legalább annyira technikás ének egyaránt elbűvölta a hallgatóságot.

Az andalúziai flamenco-zene modern korszakát bemutató fergeteges produkciót adott elő Paco De Lucia csapata, aki a hallgatóságból a koncert után betette a lejátszójába a 2004-es stúdióalbumot nyugtázhatta, a bulin is ugyanolyan letisztult muzsika csendült fel, mint a lemezen. A flamenco-show végén ki is mutatta szeretetét is tetszését a közönség, a rajongók állva tapsolták a mestert és zenekarát, amíg a ráadással újra színpadra lépte a muzsikusok.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.