Klasszikus

Letisztult andalúziai flamenco zene Paco De Luciától

2005.09.20. 00:00
Ajánlom
Immár nemcsak az album ismeretében, hanem hétfői koncertet hallva is kijelenthetjük, megérte majd hat évet várni a flamenco gitár virtúza Paco De Lucia új, Cositas Buenas című lemezére. A koncertet nagy hiba lett volna kihagyni a világklasszis rajongóinak, mert Paco De Lucia járt már nálunk ugyan, flamenco műsorral viszont még nem ajándékozta meg a magyar közönségét.

A gitárvirtuóz szóló számmal lépett a színpadra, mellőzve minden show-elemet, és frontembereskedést, kizárólag hangszerével szólította meg a publikumot, még a világsztároktól szokásos "hello budapeszt" is elmaradt. Persze mindez nem is volt lényeges, hiszen a zenekritikusok által minden idők egyik legjobb flamenco albumának titulált tavalyi lemezének anyagát akartuk hallani tőle. A flamencót megspékelve egy kis rumbával és tangóval.

A vérpezsdítő muzsika még azért is kárpótolta a közönséget, hogy a szünet előtt alig láttuk, hogy a flamenco gitár jelenkori mesterén kívül kiváló zenészek állnak a színpadon. Ha a fénytechnikáról kicsit meg is feledkeztek a hangosítás szerencsére kárpótolt bennünket. Paco De Lucia és zenekarának tagjai - El Pirana, ütőhangszerek, Nino Josele, gitár Alain Perez basszus, La Tana, Montse Cortes és Duquende ének, valamint Antonio Serrano, harmonia - akik a flamenco legismertebb előadói közül valók, fantasztikus koncertet adtak, a régi slágerek helyett a programot főként a Cositas Buenasra építették. A repertoár nagy sikert aratott, nemcsak a virtuóz gitárjáték, hanem a legalább annyira technikás ének egyaránt elbűvölta a hallgatóságot.

Az andalúziai flamenco-zene modern korszakát bemutató fergeteges produkciót adott elő Paco De Lucia csapata, aki a hallgatóságból a koncert után betette a lejátszójába a 2004-es stúdióalbumot nyugtázhatta, a bulin is ugyanolyan letisztult muzsika csendült fel, mint a lemezen. A flamenco-show végén ki is mutatta szeretetét is tetszését a közönség, a rajongók állva tapsolták a mestert és zenekarát, amíg a ráadással újra színpadra lépte a muzsikusok.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nyomozás az Operában – akcióban a jogi osztály

Noha az egyik legfelemelőbb érzés kétségkívül a művészeket illeti, amikor a színpadon megcsillogtathatják tudásukat, majd fürdőzhetnek a közönség jól megérdemelt elismerésében, mégis, ahhoz, hogy ez létrejöhessen, többek között az Opera jogi csapatának hathatós közreműködésére is szükség van.
Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Színház

A Magvető Café-ban is elmaradnak a tervezett bemutatók januártól

A kulturális tao-támogatás megvonása a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Közleményükben arról írnak, januártól biztosan elmaradnak a tervezett saját előadások.
Zenés színház

A hazai zenés színház „mindenese”: Szemenyei János

Színész és zeneszerző egy személyben, aki igazi otthonát a zenés színpadokon találta meg. Szemenyei János Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.