Klasszikus

Levine távozik a Bostoni Szimfonikusok éléről

2011.03.03. 19:10
Ajánlom
A karmester egészségügyi okok miatt hagyja ott az évad végén a zenekart.

"Egyáltalán nem vágytam arra, hogy eljöjjön ez a pillanat, de azt kell mondanom, nem veszthetem el azt a meggyőződésemet, milyen szerencsés is vagyok" - nyilatkozta a bejelentést követően James Levine, aki hozzátette, a zenekar jövője szempontjából fontos, hogy új zenei vezetőjük legyen. A dirigens saját bevallása szerint egy múlt heti próbán érezte azt, nem tudja megadni a zenészeknek azt az erőt, energiát, ami a munkához szükséges, mivel hátfájdalmai egyre erősebben gyötörték.

A karmester hivatalosan szeptember elsején távozik a Bostoni Szimfonikusok éléről, utódjának keresése megkezdődött. A zenekar tagjai sajnálatukat fejezték ki a kényszerű döntés miatt.

James Levine 2004-ben érkezett Bostonba, az első két évadban a kritikusok a zenekar újjászületéséről beszéltek. Egészségügyi problémái 2006-ban kezdődtek, a 2009/2010-es évadban már lemondta azoknak a koncerteknek a hatvan százalékát, amelyeket ő vezényelt volna, valamint nyolc tanglewoodi hangversenyre kellett helyettest keresni. Levine Metropolitan-beli pozícióját megtartja, a jövőben Bostonban vendégként lép fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.