Klasszikus

Lezajlott az Operaház évadnyitó társulati ülése

2002.10.02. 00:00
Ajánlom
Görgey Gábor az ülésen bejelentette: a mindenkori legjobban fizetett operaházi tag illetményét kapják a következő évtől azok a Kossuth-díjas és örökös tag művészek, akiknek sem közalkalmazotti jogviszonyuk, sem állandó szerződésük sincs a Magyar Állami Operaházzal.

Szinetár Miklós, az intézmény megbízott főigazgatója az óvatos változtatások jelentőségét hangsúlyozta. A Mándi Andor és felesége által alapított elismerést az idén Rálik Szilvia magánénekes vehette át. Az Ádám Tibor és felesége által létrehozott Juventus-díjat Pólus László csellóművész és Szennai Kálmán vezénylő korrepetitor kapta.

A Bencze Miklós Alapítvány jutalmát Fried Péter magánénekesnek ítélték. A Simándy József-emlékplakettben Fekete Attila magánénekes részesült. A Pless László emlékére létrehozott alapítvány díját Déri András karmester vette át. A Pro-Art Opera Alapítvány jutalmazottai Boros Ildikó balettművész, Kovács Irma énakkari művész, Uhrner Ferenc trombitaművész. Ráday Sári Alapítvány díját Galambos László énekkari művész vette át. Az első ízben kiosztott Vasfüggöny-díjat Dely Ferenc kapta, aki 1957-ben lett tagja az Operaháznak. A Melis György nevével jelzett emlékplakettet Kálmándi Mihály kapta.

A Magyar Állami Operaház örökös tagja lett Kasza Katalin magánénekes, Kaszás Ildikó balettművész, B. Nagy János magánénekes és Medveczky Ádám karmester. Posztumusz örökös tag címet adományoztak Ugray Klotild balettművésznek, Begányi Ferenc és Karizs Béla magánénekesnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.