Klasszikus

Libor Pesek az NFZ-vel

2011.11.08. 17:00
Ajánlom
November 8-án a budapesti Müpában, 9-én a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban vezényel az egyik legismertebb cseh karmester.

A műsorban Smetana Hazám című ciklusa hangzik el, mely hat szimfonikus költeményből áll. A Vysehrad Prága ősi várának régi dicsőségét idézi meg, a Moldva pedig Prága folyójának útját festi le, amint elhalad egy erdei vadászat és egy parasztlakodalom mellett, aztán a tündérek táncolnak a parton a holdfényben, majd a folyó eléri a  Szent János zuhatagot s végül Prágát, Vysehrad várát is. A Sárka régi legendát elevenít fel: az őrjöngő hősnő, szerelmi csalódása után bosszút esküszik az egész férfinem ellen. Egy fához kötözteti magát, s amikor Ctirad lovag megpillantja, azonnal szerelemre lobban iránta. Sárka álomitallal kábítja el a lovagot és kíséretét, s a kürtjelére elősereglő amazonokkal mind egy szálig legyilkolja az alvó férfiakat. A Cseh erdőkön és mezőkön után következő ötödik és hatodik darab a huszita harcosoknak állít emléket, akiknek a legfontosabb központja volt Tábor, s akik a legenda szerint Blaník hegyére vonultak vissza, és ott mély álomban várnak arra, hogy ismét hazájuk szolgálatára lehessenek.

Libor Pešek több mint ötven éves karmesteri karriert tudhat magáénak, jelenleg a Prágai Szimfonikus Zenekar vezető vendégkarmestere, a Royal Liverpool Philharmonic Orchestra (RLPO) tiszteletbeli karmestere. A mai napig rendszeresen koncertezik saját zenekaraival és  az RLPO-val. Olyan  zenekarokkal dolgozott együtt világszerte mint a London Symphony Orchestra, a London Philharmonic, a BBC Symphony Orchestra, a La Scala, az Osloi Filharmonikusok, az Orchestre de Paris, a Dán Rádió Szimfonikus Zenekara, a Royal Stockholm Philharmonic, a Drezdai Staatskapelle. 1996-ban II. Erzsébet királynő Libor Pešeket a Brit Birodalom lovagjává ütötte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.