Klasszikus

Libor Pesek az NFZ-vel

2011.11.08. 17:00
Ajánlom
November 8-án a budapesti Müpában, 9-én a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban vezényel az egyik legismertebb cseh karmester.

A műsorban Smetana Hazám című ciklusa hangzik el, mely hat szimfonikus költeményből áll. A Vysehrad Prága ősi várának régi dicsőségét idézi meg, a Moldva pedig Prága folyójának útját festi le, amint elhalad egy erdei vadászat és egy parasztlakodalom mellett, aztán a tündérek táncolnak a parton a holdfényben, majd a folyó eléri a  Szent János zuhatagot s végül Prágát, Vysehrad várát is. A Sárka régi legendát elevenít fel: az őrjöngő hősnő, szerelmi csalódása után bosszút esküszik az egész férfinem ellen. Egy fához kötözteti magát, s amikor Ctirad lovag megpillantja, azonnal szerelemre lobban iránta. Sárka álomitallal kábítja el a lovagot és kíséretét, s a kürtjelére elősereglő amazonokkal mind egy szálig legyilkolja az alvó férfiakat. A Cseh erdőkön és mezőkön után következő ötödik és hatodik darab a huszita harcosoknak állít emléket, akiknek a legfontosabb központja volt Tábor, s akik a legenda szerint Blaník hegyére vonultak vissza, és ott mély álomban várnak arra, hogy ismét hazájuk szolgálatára lehessenek.

Libor Pešek több mint ötven éves karmesteri karriert tudhat magáénak, jelenleg a Prágai Szimfonikus Zenekar vezető vendégkarmestere, a Royal Liverpool Philharmonic Orchestra (RLPO) tiszteletbeli karmestere. A mai napig rendszeresen koncertezik saját zenekaraival és  az RLPO-val. Olyan  zenekarokkal dolgozott együtt világszerte mint a London Symphony Orchestra, a London Philharmonic, a BBC Symphony Orchestra, a La Scala, az Osloi Filharmonikusok, az Orchestre de Paris, a Dán Rádió Szimfonikus Zenekara, a Royal Stockholm Philharmonic, a Drezdai Staatskapelle. 1996-ban II. Erzsébet királynő Libor Pešeket a Brit Birodalom lovagjává ütötte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.