Klasszikus

Lickl és a Pannon Filharmonikusok

2010.11.10. 10:00
Ajánlom
Lickl Györgynek, a Pannon Filharmonikusok alapítójának, a Pécsi Püspökség egykori regens chorjának munkásságát bemutató kötet jelenik meg hamarosan; Haydn tanítványának emlékére a héten két koncerted is adnak Pécsen.

Lickl György munkásságát 2007 óta kutatják, a munka magában foglalja a zenei anyag összerendezését, szakmai átvizsgálását, lektorálását, kiadását is. Mint azt Farkas Zoltán zenetörténész, az MR3-Bartók Rádió főszerkesztője, a projekt vezetője a hétfőn Pécsett tartott sajtótájékoztatón elmondta, a 18. század végéről, a 19. század elejéről nagyon sok töredékes zeneszerzői munkásság ismert, Lickl azonban egy teljes életművet hagyott hátra, amelyben élesen elkülönül bécsi és hazai, valamint világi és egyházi tevékenysége. A kutatás Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatójának kezdeményezésére indult el, aki elődjének, Szkladányi Péternek ez irányú munkáját kívánta kiteljesíteni. A pécsi szimfonikus zenekar egykori igazgatójának kutatásai alapján a zeneszerző 149 művet írt Pécsett, melyekből 137 maradt fenn. A mostani munkában jelentős szerepet vállalt Klenjánszky Tamás, a genfi székhelyű Európai Művészeti Fesztiválok Szövetségének volt főtitkára, Sas Ágnes kutató, valamint Szerémi Katalin kottagrafikus is. A kutatás fő eredménye egy 400 oldalas kötet lesz, kétnyelvű bevezető tanulmányokkal és az összes fellelhető Lickl-kottával. Ebben az a négy mű is helyet kap, amelyet a Pannon Filharmonikusok 8-án és 10-én adnak elő a pécsi székesegyházban. Az együttes munkájára utalva Farkas Zoltán megjegyezte: „a tudományos életnek szánt kötet mellett az egyes művek partitúráit és szólamanyagát külön is elkészítettük, és ha egy gondos zenekar az anyagot másoknak is elérhetővé teszi, akkor az segíthet Lickl újrafelfedezésében".

Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsmentközpont ügyvezetője kiemelte: Lickl munkásságának bemutatása elválaszthatatlan a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik kulcsberuházása, a Konferencia- és Koncertközpont megvalósításától. „Lickl György nélkül nem jött volna létre a Kodály Központ. Ha nem alakítja meg a pécsi szimfonikus zenekart, ma koncertközpont sem lenne" - hangsúlyozta.

Johann Georg Lickl 1769-ben született, élete első 37 évét Bécsben töltötte, a második 37-et pedig Pécsett. Joseph Haydn barátja a székesegyház karnagyaként, orgonistájaként, zeneszerzőjeként tevékenykedett a baranyai megyeszékhelyen. 1811-ben alapította meg a Pannon Filharmonikusok elődjét, a Zeneművész Társaságot. A zenekar alapításának 200 éves jubileumi ünnepségsorozatához kapcsolódva 2011-ben tervezik bemutatni a művész egyik operáját, amelyet sikerült helyreállítani. Lickl Pécsett gyakorlatilag csak egyházi zenét írt, így a kutatás egyik különleges eredménye a Die Haushaltung nach der Mode Singspiel bemutatása lesz, melyet a szerző halála óta nem játszottak, így a jövő év végén várható premier világszenzáció lehet - mutatott rá Farkas Zoltán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus interjú

Ajtony Csaba: Ezt az „időn kívüliséget” meg kellett tanulni

Az évek óta többnyire külföldön dolgozó karmester és zeneszerző, Ajtony Csaba szerint a digitális tér új kihívás elé állítja az előadó-művészetet. Kérdéseinkre írásban válaszolt: „Mint ahogy a csigalépcső csavarodása sem jó vagy rossz, a vírus törésvonala mentén történő változást is lehet nagyon sok jóra használni.”
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.