Klasszikus

Lickl és a Pannon Filharmonikusok

2010.11.10. 10:00
Ajánlom
Lickl Györgynek, a Pannon Filharmonikusok alapítójának, a Pécsi Püspökség egykori regens chorjának munkásságát bemutató kötet jelenik meg hamarosan; Haydn tanítványának emlékére a héten két koncerted is adnak Pécsen.

Lickl György munkásságát 2007 óta kutatják, a munka magában foglalja a zenei anyag összerendezését, szakmai átvizsgálását, lektorálását, kiadását is. Mint azt Farkas Zoltán zenetörténész, az MR3-Bartók Rádió főszerkesztője, a projekt vezetője a hétfőn Pécsett tartott sajtótájékoztatón elmondta, a 18. század végéről, a 19. század elejéről nagyon sok töredékes zeneszerzői munkásság ismert, Lickl azonban egy teljes életművet hagyott hátra, amelyben élesen elkülönül bécsi és hazai, valamint világi és egyházi tevékenysége. A kutatás Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatójának kezdeményezésére indult el, aki elődjének, Szkladányi Péternek ez irányú munkáját kívánta kiteljesíteni. A pécsi szimfonikus zenekar egykori igazgatójának kutatásai alapján a zeneszerző 149 művet írt Pécsett, melyekből 137 maradt fenn. A mostani munkában jelentős szerepet vállalt Klenjánszky Tamás, a genfi székhelyű Európai Művészeti Fesztiválok Szövetségének volt főtitkára, Sas Ágnes kutató, valamint Szerémi Katalin kottagrafikus is. A kutatás fő eredménye egy 400 oldalas kötet lesz, kétnyelvű bevezető tanulmányokkal és az összes fellelhető Lickl-kottával. Ebben az a négy mű is helyet kap, amelyet a Pannon Filharmonikusok 8-án és 10-én adnak elő a pécsi székesegyházban. Az együttes munkájára utalva Farkas Zoltán megjegyezte: „a tudományos életnek szánt kötet mellett az egyes művek partitúráit és szólamanyagát külön is elkészítettük, és ha egy gondos zenekar az anyagot másoknak is elérhetővé teszi, akkor az segíthet Lickl újrafelfedezésében".

Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsmentközpont ügyvezetője kiemelte: Lickl munkásságának bemutatása elválaszthatatlan a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik kulcsberuházása, a Konferencia- és Koncertközpont megvalósításától. „Lickl György nélkül nem jött volna létre a Kodály Központ. Ha nem alakítja meg a pécsi szimfonikus zenekart, ma koncertközpont sem lenne" - hangsúlyozta.

Johann Georg Lickl 1769-ben született, élete első 37 évét Bécsben töltötte, a második 37-et pedig Pécsett. Joseph Haydn barátja a székesegyház karnagyaként, orgonistájaként, zeneszerzőjeként tevékenykedett a baranyai megyeszékhelyen. 1811-ben alapította meg a Pannon Filharmonikusok elődjét, a Zeneművész Társaságot. A zenekar alapításának 200 éves jubileumi ünnepségsorozatához kapcsolódva 2011-ben tervezik bemutatni a művész egyik operáját, amelyet sikerült helyreállítani. Lickl Pécsett gyakorlatilag csak egyházi zenét írt, így a kutatás egyik különleges eredménye a Die Haushaltung nach der Mode Singspiel bemutatása lesz, melyet a szerző halála óta nem játszottak, így a jövő év végén várható premier világszenzáció lehet - mutatott rá Farkas Zoltán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.