Klasszikus

Lickl és a Pannon Filharmonikusok

2010.11.10. 10:00
Ajánlom
Lickl Györgynek, a Pannon Filharmonikusok alapítójának, a Pécsi Püspökség egykori regens chorjának munkásságát bemutató kötet jelenik meg hamarosan; Haydn tanítványának emlékére a héten két koncerted is adnak Pécsen.

Lickl György munkásságát 2007 óta kutatják, a munka magában foglalja a zenei anyag összerendezését, szakmai átvizsgálását, lektorálását, kiadását is. Mint azt Farkas Zoltán zenetörténész, az MR3-Bartók Rádió főszerkesztője, a projekt vezetője a hétfőn Pécsett tartott sajtótájékoztatón elmondta, a 18. század végéről, a 19. század elejéről nagyon sok töredékes zeneszerzői munkásság ismert, Lickl azonban egy teljes életművet hagyott hátra, amelyben élesen elkülönül bécsi és hazai, valamint világi és egyházi tevékenysége. A kutatás Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatójának kezdeményezésére indult el, aki elődjének, Szkladányi Péternek ez irányú munkáját kívánta kiteljesíteni. A pécsi szimfonikus zenekar egykori igazgatójának kutatásai alapján a zeneszerző 149 művet írt Pécsett, melyekből 137 maradt fenn. A mostani munkában jelentős szerepet vállalt Klenjánszky Tamás, a genfi székhelyű Európai Művészeti Fesztiválok Szövetségének volt főtitkára, Sas Ágnes kutató, valamint Szerémi Katalin kottagrafikus is. A kutatás fő eredménye egy 400 oldalas kötet lesz, kétnyelvű bevezető tanulmányokkal és az összes fellelhető Lickl-kottával. Ebben az a négy mű is helyet kap, amelyet a Pannon Filharmonikusok 8-án és 10-én adnak elő a pécsi székesegyházban. Az együttes munkájára utalva Farkas Zoltán megjegyezte: „a tudományos életnek szánt kötet mellett az egyes művek partitúráit és szólamanyagát külön is elkészítettük, és ha egy gondos zenekar az anyagot másoknak is elérhetővé teszi, akkor az segíthet Lickl újrafelfedezésében".

Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsmentközpont ügyvezetője kiemelte: Lickl munkásságának bemutatása elválaszthatatlan a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik kulcsberuházása, a Konferencia- és Koncertközpont megvalósításától. „Lickl György nélkül nem jött volna létre a Kodály Központ. Ha nem alakítja meg a pécsi szimfonikus zenekart, ma koncertközpont sem lenne" - hangsúlyozta.

Johann Georg Lickl 1769-ben született, élete első 37 évét Bécsben töltötte, a második 37-et pedig Pécsett. Joseph Haydn barátja a székesegyház karnagyaként, orgonistájaként, zeneszerzőjeként tevékenykedett a baranyai megyeszékhelyen. 1811-ben alapította meg a Pannon Filharmonikusok elődjét, a Zeneművész Társaságot. A zenekar alapításának 200 éves jubileumi ünnepségsorozatához kapcsolódva 2011-ben tervezik bemutatni a művész egyik operáját, amelyet sikerült helyreállítani. Lickl Pécsett gyakorlatilag csak egyházi zenét írt, így a kutatás egyik különleges eredménye a Die Haushaltung nach der Mode Singspiel bemutatása lesz, melyet a szerző halála óta nem játszottak, így a jövő év végén várható premier világszenzáció lehet - mutatott rá Farkas Zoltán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus brácsa

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus Partitúra

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.