Klasszikus

Lifschitz, Lux Aeterna, Gabrieli

2010.09.16. 07:43
Ajánlom
Az Echo Klassik-díjas Konstantin Lifschitz vezetésével Bach-műveket ad elő a Lux Aeterna Kamarazenekar és a Gabrieli Choir szeptember 21-én a Nádor Teremben.

Konstantin Lifschitz Harkovban született 1976. december 10-én, Moszkvában nőtt fel. Első koncertjét négyévesen tartotta (Rameau Tambourin című darabját adta elő), repertoárjának gerincét azóta is a barokk zene adja. 17 évesen konzervatóriumi zárókoncertjén Bach Goldberg-variációit játszotta, amit azonnal lemezre is rögzítettek. Debütáló CD-je azonnal Grammy-jelölést kapott, majd 1995-ben az Echo Classic az év felfedezettjének járó díját érdemelte ki. Főiskolai évei alatt - már a londoni Royal Academy of Music diákjaként -  Schubert és Schumann zongoradarabjaival foglalkozott behatóan. Bach billentyűs versenyműveivel beutazta a világot, és többek között Gidon Kremerrel és Mischa Maiskyval is játszott együtt. Érzékeny és kifejezésgazdat előadásmódját Glenn Gouldéhoz szokták hasonlítani - erről az alábbi videó alapján is meggyőződhetünk, melyen a c-moll prelúdiumot játssza Konstantin Lifschitz a Wohltemperiertes Klavier I. kötetéből.

A szeptember 21-i koncerten a Nádor teremben Konstantin Lifschitz szólistaként és karmesterként is bemutatkozik. Először Bach h-moll szvitjét vezényli, majd az BWV 1043-as f-moll csembalóversenyt adja elő 2009-ben fiatal muzsikusokból alakult, barokk zenére specializálódott Lux Aeterna Kamarazenekar kíséretével. A koncert második felében a „Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen" kantáta szólal meg, melyben a Gabrieli Choir működik közre.

Konstantin Lifschitz (csembaló) és a Gabrieli Choir koncertje

2010. szeptember 21. 19:30 Nádor Terem

Km.: Szonda Gabriella (fuvola), Halmai Bianka, Várkonyi Viktória (hegedű), Kiss Dominik (oboa), Molnár Anna (alt), Szabó Sebestyén (tenor), Dani Dávid (basszus), The Gabrieli Choir (karig.: Sólyom Richárd), Lux Aeterna Kamarazenekar (műv. vez.: Szokos Augustin)
Csembalón közreműködik és vezényel: Konstantin Lifschitz

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.
Színház

Venczel Vera előtt tiszteleg a Vígszínház

Venczel Vera 75. születésnapja alkalmából a Vígszínház műsorra tűzi az élet körforgásáról mesélő misztikus darabját, A vörös oroszlánt, melyet a művésznő előadásában március 10-én láthatnak a nézők.
Jazz/World

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemezajánló

Haydn és Mozart fuvolás kvartettjeiből készített lemezfelvételt barátaival Győri Noémi

Renaud Capuçon ajánlásával jelent meg Győri Noémi fuvolaművész legújabb lemeze a Hungatonnál. A kiadványon Haydn és Mozart kvartettjei szerepelnek magyar muzsikustársak közös előadásában.
Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.