Klasszikus

Lifschitz, Lux Aeterna, Gabrieli

2010.09.16. 07:43
Ajánlom
Az Echo Klassik-díjas Konstantin Lifschitz vezetésével Bach-műveket ad elő a Lux Aeterna Kamarazenekar és a Gabrieli Choir szeptember 21-én a Nádor Teremben.

Konstantin Lifschitz Harkovban született 1976. december 10-én, Moszkvában nőtt fel. Első koncertjét négyévesen tartotta (Rameau Tambourin című darabját adta elő), repertoárjának gerincét azóta is a barokk zene adja. 17 évesen konzervatóriumi zárókoncertjén Bach Goldberg-variációit játszotta, amit azonnal lemezre is rögzítettek. Debütáló CD-je azonnal Grammy-jelölést kapott, majd 1995-ben az Echo Classic az év felfedezettjének járó díját érdemelte ki. Főiskolai évei alatt - már a londoni Royal Academy of Music diákjaként -  Schubert és Schumann zongoradarabjaival foglalkozott behatóan. Bach billentyűs versenyműveivel beutazta a világot, és többek között Gidon Kremerrel és Mischa Maiskyval is játszott együtt. Érzékeny és kifejezésgazdat előadásmódját Glenn Gouldéhoz szokták hasonlítani - erről az alábbi videó alapján is meggyőződhetünk, melyen a c-moll prelúdiumot játssza Konstantin Lifschitz a Wohltemperiertes Klavier I. kötetéből.

A szeptember 21-i koncerten a Nádor teremben Konstantin Lifschitz szólistaként és karmesterként is bemutatkozik. Először Bach h-moll szvitjét vezényli, majd az BWV 1043-as f-moll csembalóversenyt adja elő 2009-ben fiatal muzsikusokból alakult, barokk zenére specializálódott Lux Aeterna Kamarazenekar kíséretével. A koncert második felében a „Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen" kantáta szólal meg, melyben a Gabrieli Choir működik közre.

Konstantin Lifschitz (csembaló) és a Gabrieli Choir koncertje

2010. szeptember 21. 19:30 Nádor Terem

Km.: Szonda Gabriella (fuvola), Halmai Bianka, Várkonyi Viktória (hegedű), Kiss Dominik (oboa), Molnár Anna (alt), Szabó Sebestyén (tenor), Dani Dávid (basszus), The Gabrieli Choir (karig.: Sólyom Richárd), Lux Aeterna Kamarazenekar (műv. vez.: Szokos Augustin)
Csembalón közreműködik és vezényel: Konstantin Lifschitz

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.