Klasszikus

Lifschitz, Lux Aeterna, Gabrieli

2010.09.16. 07:43
Ajánlom
Az Echo Klassik-díjas Konstantin Lifschitz vezetésével Bach-műveket ad elő a Lux Aeterna Kamarazenekar és a Gabrieli Choir szeptember 21-én a Nádor Teremben.

Konstantin Lifschitz Harkovban született 1976. december 10-én, Moszkvában nőtt fel. Első koncertjét négyévesen tartotta (Rameau Tambourin című darabját adta elő), repertoárjának gerincét azóta is a barokk zene adja. 17 évesen konzervatóriumi zárókoncertjén Bach Goldberg-variációit játszotta, amit azonnal lemezre is rögzítettek. Debütáló CD-je azonnal Grammy-jelölést kapott, majd 1995-ben az Echo Classic az év felfedezettjének járó díját érdemelte ki. Főiskolai évei alatt - már a londoni Royal Academy of Music diákjaként -  Schubert és Schumann zongoradarabjaival foglalkozott behatóan. Bach billentyűs versenyműveivel beutazta a világot, és többek között Gidon Kremerrel és Mischa Maiskyval is játszott együtt. Érzékeny és kifejezésgazdat előadásmódját Glenn Gouldéhoz szokták hasonlítani - erről az alábbi videó alapján is meggyőződhetünk, melyen a c-moll prelúdiumot játssza Konstantin Lifschitz a Wohltemperiertes Klavier I. kötetéből.

A szeptember 21-i koncerten a Nádor teremben Konstantin Lifschitz szólistaként és karmesterként is bemutatkozik. Először Bach h-moll szvitjét vezényli, majd az BWV 1043-as f-moll csembalóversenyt adja elő 2009-ben fiatal muzsikusokból alakult, barokk zenére specializálódott Lux Aeterna Kamarazenekar kíséretével. A koncert második felében a „Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen" kantáta szólal meg, melyben a Gabrieli Choir működik közre.

Konstantin Lifschitz (csembaló) és a Gabrieli Choir koncertje

2010. szeptember 21. 19:30 Nádor Terem

Km.: Szonda Gabriella (fuvola), Halmai Bianka, Várkonyi Viktória (hegedű), Kiss Dominik (oboa), Molnár Anna (alt), Szabó Sebestyén (tenor), Dani Dávid (basszus), The Gabrieli Choir (karig.: Sólyom Richárd), Lux Aeterna Kamarazenekar (műv. vez.: Szokos Augustin)
Csembalón közreműködik és vezényel: Konstantin Lifschitz

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Tánc

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus orgona

Magyar orgonista Japán egyik legjobb koncerttermének rezidens orgonistája

Simon Rattle egyenesen a világ legjobb modern koncerttermének nevezte a szapporói Kitara Hangversenytermet, amelynek rezidens orgonistája az új évadtól Tabajdi Ádám.
Klasszikus ajánló

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Klasszikus kortárs zene

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus kritika

À la française – ilyen volt a Pannon Filharmonikusok koncertje

„Finom és választékos” – ezt írja a Pannon Filharmonikusok szeptember 12-i műsoráról kritikusunk. A Kodály Központban Ravel, Debussy és Martin művei szólaltak meg.
Klasszikus videó

Szivárványos zászlóval ért véget a BBC Proms

58 nap, 85 koncert, 191 karmester, 83 zenekar és együttes: szeptember 14-én zárt Nagy-Britannia legnagyobb klasszikus zenei fesztiválja, a BBC Proms.