Klasszikus

Lifschitz, Lux Aeterna, Gabrieli

2010.09.16. 07:43
Ajánlom
Az Echo Klassik-díjas Konstantin Lifschitz vezetésével Bach-műveket ad elő a Lux Aeterna Kamarazenekar és a Gabrieli Choir szeptember 21-én a Nádor Teremben.

Konstantin Lifschitz Harkovban született 1976. december 10-én, Moszkvában nőtt fel. Első koncertjét négyévesen tartotta (Rameau Tambourin című darabját adta elő), repertoárjának gerincét azóta is a barokk zene adja. 17 évesen konzervatóriumi zárókoncertjén Bach Goldberg-variációit játszotta, amit azonnal lemezre is rögzítettek. Debütáló CD-je azonnal Grammy-jelölést kapott, majd 1995-ben az Echo Classic az év felfedezettjének járó díját érdemelte ki. Főiskolai évei alatt - már a londoni Royal Academy of Music diákjaként -  Schubert és Schumann zongoradarabjaival foglalkozott behatóan. Bach billentyűs versenyműveivel beutazta a világot, és többek között Gidon Kremerrel és Mischa Maiskyval is játszott együtt. Érzékeny és kifejezésgazdat előadásmódját Glenn Gouldéhoz szokták hasonlítani - erről az alábbi videó alapján is meggyőződhetünk, melyen a c-moll prelúdiumot játssza Konstantin Lifschitz a Wohltemperiertes Klavier I. kötetéből.

A szeptember 21-i koncerten a Nádor teremben Konstantin Lifschitz szólistaként és karmesterként is bemutatkozik. Először Bach h-moll szvitjét vezényli, majd az BWV 1043-as f-moll csembalóversenyt adja elő 2009-ben fiatal muzsikusokból alakult, barokk zenére specializálódott Lux Aeterna Kamarazenekar kíséretével. A koncert második felében a „Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen" kantáta szólal meg, melyben a Gabrieli Choir működik közre.

Konstantin Lifschitz (csembaló) és a Gabrieli Choir koncertje

2010. szeptember 21. 19:30 Nádor Terem

Km.: Szonda Gabriella (fuvola), Halmai Bianka, Várkonyi Viktória (hegedű), Kiss Dominik (oboa), Molnár Anna (alt), Szabó Sebestyén (tenor), Dani Dávid (basszus), The Gabrieli Choir (karig.: Sólyom Richárd), Lux Aeterna Kamarazenekar (műv. vez.: Szokos Augustin)
Csembalón közreműködik és vezényel: Konstantin Lifschitz

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.
Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.