Klasszikus

Ligeti András

2003.02.24. 00:00
Ajánlom
Ligeti András, a Matáv Szimfonikus Zenekar Liszt-díjjal (1988), és Bartók-Pásztory-díjjal (1988, 2001) kitüntetett zeneigazgatója 1953-ban született Pécsett. Muzsikus édesapja hatására gyerekkorától zenei pályára készült, s már tizenhét évesen bekerült a Zeneakadémiára.

A hegedű fõtanszakon Halász Ferenc növendéke volt, késõbb a karmesterképzõben, Kórodi András osztályában folytatta tanulmányait.

A nyolcvanas évek elején a bécsi Zeneakadémián, Karl Österreicher professzornál, majd késõbb Claudio Abbado asszisztenseként, közeli munkatársaként tökéletesítette tudását. 1976-tól a Zeneakadémia hegedű tanszakán tanársegéd és az Operaház koncertmestere, késõbb már karmestere is. Több nemzetközi kamarazenei és hegedűversenyen (a többi között a világhírű Indiana University városában, Bloomingtonban) nyert díjat, s ebben az idõszakban elõadóművészként és karmesterként jó néhány kortárs kompozíció - köztük Kurtág György, Jeney Zoltán, Vidovszky László, Stravinsky, Berio és Casella alkotásai - õsbemutatója, illetve magyarországi premierje fűzõdött nevéhez. Rendkívül széles repertoárján nemcsak a romantika és a XX. század, hanem a barokk és bécsi klasszikus zene is megtalálható, gyakran vezényel operát, számos emlékezetes rádió- és hanglemezfelvétel karmestere.

A nyolcvanas évek közepétõl rendszeresen dirigál vezetõ hazai és külföldi szimfonikus zenekarokat. Több alkalommal vezényelte a Suisse Romande zenekart, az Izraeli Filharmonikusokat, a BBC Filharmonikusokat, a Drezdai Filharmonikusokat, a Bergeni Filharmonikusokat, a Japanese Chamber Orchestrát és a római Santa Cecilia Akadémia zenekarát. Rendszeresen együtt dolgozott az English Opera North társulatával, a Dortmundi Filharmonikusoknak pedig zeneigazgatója is volt. Öt éven át a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának karmestere, majd három évig igazgató-karmestere volt. 1993 õszétõl három és fél éven át szinte kizárólag külföldön dolgozott, majd 1997. február 1-jén - a zenekari tagok több mint 90 százalékának szavazatával - a Matáv Szimfonikus Zenekar zeneigazgatójává nevezték ki. Irányításával az együttes - amelynek munkáját saját székház és próbaterem is segíti - gyorsan fejlõdött, s ma már nemcsak a hazai élvonalba tartozik, de külföldön is mind elismertebb. Ligeti András a Matáv Szimfonikusoknál végzett tevékenysége mellett 2001. január 1-jétõl az ausztrál WASO (West Australian Symphony Orchestra) művészeti vezetõje és elsõ állandó vendégkarmestere, de - egyetemi docensként - évek óta õ irányítja a Zeneakadémia szimfonikus zenekarának munkáját is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.