Klasszikus

„Ligeti György a legnagyobb élő zeneszerző”

2006.01.18. 00:00
Ajánlom
A legnagyobb élő zeneszerzőnek nevezi Ligeti Györgyöt a New York Times zenekritikusa, aki egy New York-i koncertsorozat apropóján írt méltatást, ahol a magyar mester művei szólalnak meg. A három előadásból álló sorozatot a Lincoln Center kamarazenei társasága szervezte. Az első koncerten ötször tapsolta vissza a zenészeket a közönség.

A három előadásból álló sorozatot a Lincoln Center kamarazenei társasága szervezte, amely bevezetőként a 82 éves zeneszerző szavait idézte ifjúságáról: "Nem én választottam életem viharait, hanem rám kényszerítette két gyilkos diktatúra: először Hitler és a nácik, majd pedig Sztálin és a szovjet rendszer."

A cikk kitér rá, hogy Ligeti 1923-ban született zsidó családban. A második világháború vége felé munkaszolgálatos volt. 1945 végén folytatta zenei tanulmányait a budapesti konzervatóriumban. 1948-ban a modern zenét tiltó sztálini rendelet Magyarországon is sújtotta a zeneszerzőket. Ligetit a diktatúrák alatt szerzett tapasztalata egy életre gyanakvóvá tette a dogmákkal szemben. Az 1950-es években Németországban belevetette magát a modernizmusba, de távol tartotta magát mindenféle zenei szekértábortól.

A négynapos koncertprogram pénteken az Alice Tully Hallban olyan darabbal kezdődött, amelyet Ligetinek a negyvenes évek végén kellett komponálnia: régi magyar báli táncok. A kritikus rámutat, hogy a zseniális dallamsorozat felszíne alatt kiérezhető az irónia, miközben követi a szovjet kulturális politika előírásait. A műsorban szerepelt egyetlen operájának, a Le Grand Macabre-nak a szupervirtuozitást követelő áriája, "A macabre titkai" Barbara Hannigan előadásában. A szopránénekesnőt és Reinbert de Leeuw karmestert ötször tapsolta vissza meghajlásra a közönség - írta Anthony Tommasini.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.