Klasszikus

Lipcsét is bevette a Pannon Filharmonikusok együttese

2013.12.27. 12:22
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok együttese európai koncertkörútjának harmadik állomásaként december 23-án este a lipcsei Gewandhaus hangversenytermében adott koncertet közel ezer fős közönség előtt.

A hangversenyen Kirill Troussov hegedűművész lépett színpadra Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyének szólistájaként, akit a zenekar rendkívüli érzékenységgel kísért, és aki emiatt elismerését fejezte ki a Pannon Filharmonikusok játékát illetően. Mint mondta, a Kodály Központ sem ismeretlen előtte, sokat hallott már Pécs páratlan hangversenyterméről, és szívesen ellátogatna a baranyai városba a közeljövőben. A műsort Rimszkij-Korszakov Seherezádé című műve zárta, melyben Deák Márta, a zenekar Fischer Annie-ösztöndíjas koncertmesterének hegedűjátékát élvezhette a német közönség.

A lipcsei Gewandhaus - a modern épület ellenére - jelentős múltra tekint vissza. Az első Gewandhaus 1498-ban épült az óvárosban, és eredeti funkciója fegyvertár volt. A Gewandhaus nevet az emeletet elfoglaló gyapjú és szövetkereskedők csarnokáról kapta az épület. 1743-tól szerveztek itt koncerteket, melyek sikere okán 1781-ben a ház második emeletére egy koncerttermet építtettek. Ebben a teremben hangzott fel először Beethoven 5. zongoraversenye, Schubert 'Nagy' C-dúr szimfóniája, Schumann Tavaszi szimfóniája és Mendelssohn e-moll hegedűversenye. Itt adta bemutatkozó koncertjét Clara Wieck, fellépett Liszt, Berlioz, Weber és számos más zenei nagyság.

Az Új Gewandhaus 1884-ben épült fel, formája alapján "cipősdoboznak" nevezett akusztikus modellje számos más hangversenyterem építészeti mintájául szolgált. Ebben a teremben olyan művészek fordultak meg, mint Bruckner, Hindemith, Stravinsky, Grieg, Richard Strauss, és itt került sor Reger versenyműveinek bemutatóira is. A második világháborúban elszenvedett sérülések miatt 1977-ben elkészült a harmadik, ma is működő épület is. Több mint 1900 férőhelyes terme kiváló akusztikájú, a látogatókat - ahogy a korábbi épületekben is - Seneca idézete fogadja: „Res severa verum gaudium", vagyis „A komoly dolog valódi élvezet."

A Berlinben töltött ünnep után december 26-án a zürichi Tonhalléban adott hangversenyt a Pannon Filharmonikusok együttese. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Könyv

Mesekönyv segít feldolgozni a legrázósabb témákat is

Válás, halál, internet, egy barátság dinamikája – Shona Innes könyvei kisgyerekeknek segítenek megbirkózni a felnőtteknek is nehezen emészthető kérdésekkel. A klinikai pszichológus szerző nemrég Magyarországon járt, hogy személyesen is meglátogassa kötetei illusztrátorát, Agócs Íriszt.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Mi a Casablanca titka?

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében készült életrajzi film Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről.
Klasszikus

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Pécsi barangolások a Partitúra stábjával

A nyári ismétlő részek utolsó állomásaként Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsora a Dunántúl legnagyobb városába, Pécsre látogat. Az adás augusztus 25-én vasárnap, 13.25 órától tekinthető meg a Duna Televízióban.
Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.