Klasszikus

Lipcsét is bevette a Pannon Filharmonikusok együttese

2013.12.27. 12:22
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok együttese európai koncertkörútjának harmadik állomásaként december 23-án este a lipcsei Gewandhaus hangversenytermében adott koncertet közel ezer fős közönség előtt.

A hangversenyen Kirill Troussov hegedűművész lépett színpadra Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyének szólistájaként, akit a zenekar rendkívüli érzékenységgel kísért, és aki emiatt elismerését fejezte ki a Pannon Filharmonikusok játékát illetően. Mint mondta, a Kodály Központ sem ismeretlen előtte, sokat hallott már Pécs páratlan hangversenyterméről, és szívesen ellátogatna a baranyai városba a közeljövőben. A műsort Rimszkij-Korszakov Seherezádé című műve zárta, melyben Deák Márta, a zenekar Fischer Annie-ösztöndíjas koncertmesterének hegedűjátékát élvezhette a német közönség.

A lipcsei Gewandhaus - a modern épület ellenére - jelentős múltra tekint vissza. Az első Gewandhaus 1498-ban épült az óvárosban, és eredeti funkciója fegyvertár volt. A Gewandhaus nevet az emeletet elfoglaló gyapjú és szövetkereskedők csarnokáról kapta az épület. 1743-tól szerveztek itt koncerteket, melyek sikere okán 1781-ben a ház második emeletére egy koncerttermet építtettek. Ebben a teremben hangzott fel először Beethoven 5. zongoraversenye, Schubert 'Nagy' C-dúr szimfóniája, Schumann Tavaszi szimfóniája és Mendelssohn e-moll hegedűversenye. Itt adta bemutatkozó koncertjét Clara Wieck, fellépett Liszt, Berlioz, Weber és számos más zenei nagyság.

Az Új Gewandhaus 1884-ben épült fel, formája alapján "cipősdoboznak" nevezett akusztikus modellje számos más hangversenyterem építészeti mintájául szolgált. Ebben a teremben olyan művészek fordultak meg, mint Bruckner, Hindemith, Stravinsky, Grieg, Richard Strauss, és itt került sor Reger versenyműveinek bemutatóira is. A második világháborúban elszenvedett sérülések miatt 1977-ben elkészült a harmadik, ma is működő épület is. Több mint 1900 férőhelyes terme kiváló akusztikájú, a látogatókat - ahogy a korábbi épületekben is - Seneca idézete fogadja: „Res severa verum gaudium", vagyis „A komoly dolog valódi élvezet."

A Berlinben töltött ünnep után december 26-án a zürichi Tonhalléban adott hangversenyt a Pannon Filharmonikusok együttese. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.