Klasszikus

Liszt-átiratok

2010.09.20. 10:46
Ajánlom
Igazán nem nevezhető újdonságnak Liszt idejében az a zeneszerzői eljárás, hogy egy-egy sikert aratott darabból, vagy annak részletéből valaki villámgyorsan átiratot készít.

Az új köntöst a 18. században elsősorban a harmóniák, ezek a kis méretű fúvós együttesek jelentették, a 19. században, a hangszer teljes megújulása után pedig a zongora. Hangfelvételek híján ugyanis ez volt a leginkább kézenfekvő módja annak, hogy minél többen hallhassák ezeket a darabokat.

A Liszt-átiratok azonban nem azonosak az otthoni használatra, népszerűsítés célzattal készült zongorakivonattal. Nem véletlenül használja a „transcription" szó helyett gyakran a „réminiscences" vagy „parafrázis" kifejezést a komponista. Az eredeti dallamokat a zongora sajátosságaira igazított, a billentyűs hangszer és a legendásan zongorázó Liszt virtuozitására alakított, parádésan újjászületett darabok ezek, amelyek mintegy „mellesleg", eredeti funkciójuk szerint, népszerűsítik is a kor (és az előző korok) átiratra érdemes melódiáit.

Október 4-én olyan átiratok szólalnak meg a Liszt és a zongora a Magyar Telekommal sorozat keretében, amelyek a Liszt-átiratok minden rétegét bemutatják a közönségnek. Balog József, Farkas Gábor és Zsoldos Bálint pianista kvalitásai pedig valóban csak Lisztével vetekszenek.

www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Indul a Cziffra Fesztivál

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.
Klasszikus szerelem

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus koktélparti

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mi inspirálja Harcsa Veronikát?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának február 16-i adásában vendégünk lesz Harcsa Veronika énekesnő, Sümegi Eszter opera-énekesnő, Juhász Anna irodalmár és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.
Klasszikus hír

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!