Klasszikus

Liszt-átiratok

2010.09.20. 10:46
Ajánlom
Igazán nem nevezhető újdonságnak Liszt idejében az a zeneszerzői eljárás, hogy egy-egy sikert aratott darabból, vagy annak részletéből valaki villámgyorsan átiratot készít.

Az új köntöst a 18. században elsősorban a harmóniák, ezek a kis méretű fúvós együttesek jelentették, a 19. században, a hangszer teljes megújulása után pedig a zongora. Hangfelvételek híján ugyanis ez volt a leginkább kézenfekvő módja annak, hogy minél többen hallhassák ezeket a darabokat.

A Liszt-átiratok azonban nem azonosak az otthoni használatra, népszerűsítés célzattal készült zongorakivonattal. Nem véletlenül használja a „transcription" szó helyett gyakran a „réminiscences" vagy „parafrázis" kifejezést a komponista. Az eredeti dallamokat a zongora sajátosságaira igazított, a billentyűs hangszer és a legendásan zongorázó Liszt virtuozitására alakított, parádésan újjászületett darabok ezek, amelyek mintegy „mellesleg", eredeti funkciójuk szerint, népszerűsítik is a kor (és az előző korok) átiratra érdemes melódiáit.

Október 4-én olyan átiratok szólalnak meg a Liszt és a zongora a Magyar Telekommal sorozat keretében, amelyek a Liszt-átiratok minden rétegét bemutatják a közönségnek. Balog József, Farkas Gábor és Zsoldos Bálint pianista kvalitásai pedig valóban csak Lisztével vetekszenek.

www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!