Klasszikus

Liszt bélyeg és szerb zeneakadémisták koncertje

2011.06.12. 12:00
Ajánlom
Liszt 200 címmel bélyeg kerül forgalomba a hónap közepén Szerbiában, és Liszt Ferenc születésnapja alkalmából három nagyváros zeneakadémiai növendékeiből összeállt zenekar ad hangversenyt június 20-án Zentán és másnap, június 21-én Belgrádban.

A Liszt-bélyegre pályázatot írt ki a belgrádi magyar nagykövetség és a Szerb Posta és Telefontársaság, együttműködésben a Távközlési és Információs társadalom Minisztériumával április 1-i beadási határidővel. A felhívásra 108 anyag érkezett, ebből választotta ki az öt tagú zsűri - két szerb festőművész, egy újvidéki magyar grafikus valamint Nikowitz Oszkár nagykövet és Goran Ciric, a szerb posta vezérigazgatója - a nyertes bélyeget: Boban Savic-Geto munkáját, az alkalmi bélyegzésre készített boríték Liszt grafikáját pedig Ivan Miladinovic grafikusművész készítette.

Savic-Geto a bélyegen az idős, fehérhajú Liszt Ferencet ábrázolta kék háttérrel, a portré körül kétoldalt fehér galambokkal. A bélyeg bal felső sarkában ott a 200-as szám - utalva az évfordulóra - piros-fehér-zöld színben. A borítékon, Ivan Miladinovic grafikáján a zeneszerző profilja látszik, előtte a zongora klaviatúrája és az alkalomra emlékeztető felirat. A bicentenárium zenei eseményét a kulturális attasé szervezte, Nis, Belgrád és Újvidék (Novi Sad) zeneakadémiáival, valamint Cuprija zenei tehetséggondozó intézetével. Ezekből a zenei intézményekből a cuprijai intézet négy tanára segítségével összeállítottak egy szimfonikus zenekart, Zenta helyet adott zenei táboruknak és június 20-án a zenekar a zentai színházban tartja a nyilvános főpróbát. A karmester, Ingrun Fussenegger Bécsből érkezik, az együttes Liszt Les Préludes című szimfonikus költeményét adja elő, zongorán pedig Lajkó István fiatal magyar zongoraművész a Mefisztó keringőt és az Esz-dúr zongoraversenyt játssza. A bemutató koncert, amely egyben a magyar EU-s elnökség záróhangversenye Szerbiában, június 21-én, kedden a belgrádi Kolarcev Dom hangversenytermében (Népfőiskola) lesz. Az eseményt Nikowitz Oszkár magyar nagykövet nyitja meg és Clemens Koja osztrák nagykövet üdvözli a megjelenteket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.