Klasszikus

Liszt bélyeg és szerb zeneakadémisták koncertje

2011.06.12. 12:00
Ajánlom
Liszt 200 címmel bélyeg kerül forgalomba a hónap közepén Szerbiában, és Liszt Ferenc születésnapja alkalmából három nagyváros zeneakadémiai növendékeiből összeállt zenekar ad hangversenyt június 20-án Zentán és másnap, június 21-én Belgrádban.

A Liszt-bélyegre pályázatot írt ki a belgrádi magyar nagykövetség és a Szerb Posta és Telefontársaság, együttműködésben a Távközlési és Információs társadalom Minisztériumával április 1-i beadási határidővel. A felhívásra 108 anyag érkezett, ebből választotta ki az öt tagú zsűri - két szerb festőművész, egy újvidéki magyar grafikus valamint Nikowitz Oszkár nagykövet és Goran Ciric, a szerb posta vezérigazgatója - a nyertes bélyeget: Boban Savic-Geto munkáját, az alkalmi bélyegzésre készített boríték Liszt grafikáját pedig Ivan Miladinovic grafikusművész készítette.

Savic-Geto a bélyegen az idős, fehérhajú Liszt Ferencet ábrázolta kék háttérrel, a portré körül kétoldalt fehér galambokkal. A bélyeg bal felső sarkában ott a 200-as szám - utalva az évfordulóra - piros-fehér-zöld színben. A borítékon, Ivan Miladinovic grafikáján a zeneszerző profilja látszik, előtte a zongora klaviatúrája és az alkalomra emlékeztető felirat. A bicentenárium zenei eseményét a kulturális attasé szervezte, Nis, Belgrád és Újvidék (Novi Sad) zeneakadémiáival, valamint Cuprija zenei tehetséggondozó intézetével. Ezekből a zenei intézményekből a cuprijai intézet négy tanára segítségével összeállítottak egy szimfonikus zenekart, Zenta helyet adott zenei táboruknak és június 20-án a zenekar a zentai színházban tartja a nyilvános főpróbát. A karmester, Ingrun Fussenegger Bécsből érkezik, az együttes Liszt Les Préludes című szimfonikus költeményét adja elő, zongorán pedig Lajkó István fiatal magyar zongoraművész a Mefisztó keringőt és az Esz-dúr zongoraversenyt játssza. A bemutató koncert, amely egyben a magyar EU-s elnökség záróhangversenye Szerbiában, június 21-én, kedden a belgrádi Kolarcev Dom hangversenytermében (Népfőiskola) lesz. Az eseményt Nikowitz Oszkár magyar nagykövet nyitja meg és Clemens Koja osztrák nagykövet üdvözli a megjelenteket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.
Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.