Klasszikus

Liszt, Concerto Budapest, Muzsikás együttes

2011.05.10. 16:37
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval és legyen vendégünk a Concerto Budapest és a Muzsikás Együttes közös koncertjére május 22-én!

A Muzsikás együttes korábban már több sikeres hangversenyen mutatta be komolyzenei előadókkal közösen Bartók és a népzene kapcsolatát. Ezúttal a Liszt-év alkalmából Liszt és a korabeli népzene kapcsolatát mutatják be a Keller András vezette Concerto Budapesttel közösen. A zenék egymáshoz kapcsolódnak, egymást segítve, kiegészítve, időnként egyszerre megszólalva adnak képet az egyszerre ősi és modern hagyományokról és a Liszt-művek belőlük táplálkozó zenei világról. A korabeli magyar népzenét megszólaltató Muzsikás Együtteshez Balogh Kálmán cimbalomművész csatlakozik, aki improvizációkkal idézi fel a Liszt-korabeli muzsikusok virtuozitását.

A Magyarország legdinamikusabban fejlődő és legfiatalabb nagyzenekaraként emlegetett Concerto Budapest Liszt magyaros művei közül a méltán népszerű II. magyar rapszódiát és a zongoraversenynek is tekinthető Magyar fantáziát adja elő, utóbbi szólóját a Franciaországban élő zongoraművész, Mocsári Károly játssza majd.

A népi és a szimfonikus zene kapcsolatát a koncert középpontjában álló Rákóczi-induló jelenti, melyet népzenei változataiban és Liszt feldolgozásában is hallhatunk a Muzsikás Együttes, Balogh Kálmán és a Keller András vezette Concerto Budapest előadásában május 22-én, az egésznapos Liszt-maraton keretében, este hét órától.

Két olvasónk másodmagával vendégünk lehet a Concerto Budapesti és a Muzsikás együttes koncertjére, amennyiben helyesen válaszol május 17. éjfélig az alábbi kérdésre:

Hány zenés programot rendeznek a május 22-i Liszt Maraton keretében a Millenárison?

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.