Klasszikus

Liszt-dalok és Petrovics-ősbemutató a Kogart-házban

2011.03.30. 12:00
Ajánlom
Hét Liszt-dallal kezdődik, és Bartók op.15-ös Öt dalával folytatódik Bátori Éva és Selmeczi György csütörtöki dalestje. Ezután egy ősbemutató hangzik fel a tavaszi fesztiválon: az énekesnőnek ajánlott Petrovics Emil-kompozíció, a Shakespeare-daloskönyv.

Bár kevés dala örvend széleskörű ismertségnek, Liszt Ferencet mégis a romantikus dalirodalom legjelesebb mesterei között kell számon tartanunk. Hetvennél több művet írt, hat különböző nyelvre. "Ritkán szólaltatnak meg magyar énekesek Liszt-dalokat, aminek több oka lehet, de nem az, amit Beethovennek föl szoktunk róni, hogy túl hangszerszerűek lennének, és ezért nehéz énekelni őket - magyarázza az énekesnő. - Számomra a próbák során érdekes, és kihívást jelentő volt, hogy az ennyire romantikus és ilyen áriaszerű művek dal mivoltát hogyan tudom megtartani." Bátori Éva hozzáteszi: Petrovics Emiltől a Liszt-dalok előadásmódjában is kapott segítséget. A zeneszerző rávilágított, hogy a magyar dalirodalomban az a bizonyos német nyelvterületen nagyon ismert "lied" szerkezet miként jelenik meg. 

A rákoshegyi Bartók-házban már múlt pénteken, Bartók Béla születésnapján tartottak egy előbemutatót. Ezután is az maradt Bátori Éva számára a legizgalmasabb kérdés, hogyan lehet a dalok elbeszélő jellegét - ami műfaji sajátosság -,  minél jobban kidomborítani. Az énekesnő rámutatott: Selmeczi György különleges műsort szerkesztett számára, a Liszt-daloktól indulva Bartókon át a kortárs magyar szerzőkig juthat el az a hallgató, aki "odaadja magát" a dalok hangulatának. Nagy élmény látni és hallani, hogy fejlődik e műfajban is a magyar hagyomány, a zene kontaktusa a szöveggel. "Bartók a szöveggel egészen másként bánik, mint azok a szerzők, akiknek a műveivel eddig találkoztam. Itt jegyzem meg, hogy Orbán György Kilenc erdélyi madrigálját és Selmeczi György Minutes volantes-ját már megszólaltattam. Nos, most úgy érzem, hogy az öt Bartók-dal igen erős középpillére a programnak, e nélkül ma már el sem tudom képzelni ezt az összeállítást." Az énekesnő véleménye szerint a dalokból is kiderül, ezek a ma élő zeneszerzők nem is tagadhatják le, de benyomása szerint nem is akarják, hogy Liszttől és Bartóktól indultak. 

Shakespeare-daloskönyv a címe annak a hat megzenésített szonettnek, amelyek ősbemutatóként hangzanak el. A dalfűzért Petrovics Bátori Évának komponálta. "Ez nagyon megtisztelő számomra. Petrovics Emil  - talán megengedi, hogy így fogalmazzak - elég kemény ember hírében áll. De ezek a dalok nem ezt az oldalát mutatják. A bölcsességéből adódóan már nemcsak önmagát akarta kiírni, hanem engem vett figyelembe, saját arca mellett az én arcomat is belekomponálta a daloskönyvbe. A darabok a zene iránti mély alázatáról tanúskodnak." Az énekesnő reméli, hogy máskor és máshol is bemutathatják a dalestet. "Magyarországon 20-25 évvel ezelőtt még élénk volt a dalkultúra, ami most +le van fagyasztva+. Nem igaz, hogy nincs dalszerető közönség. A zenebarátoknak létezik egy olyan belső nyugalommal bíró rétege, amely ezt az intellektuálisabb vonású műfajt szívesen fogadja be. Mi mindent megteszünk ezért."

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Színház

SZFE: a kuratórium pályázat nélkül nevezhet ki rektorhelyetteseket, akik az intézményt is vezethetik

"Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít" címmel adott ki közleményt a Színház- és Filmművészeti Egyetem miután egyoldalúan és visszamenőleg módosította a szervezeti és működési szabályzatot az új kuratórium, hogy ne kelljen pályázatot kiírni a rektorhelyettesek kinevezéséhez. Ráadásul lehetővé tették, hogy az ezt a pozíciót betöltők az intézményvezetői jogköröket is ellássák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.