Klasszikus

Liszt-dalok és Petrovics-ősbemutató a Kogart-házban

2011.03.30. 12:00
Ajánlom
Hét Liszt-dallal kezdődik, és Bartók op.15-ös Öt dalával folytatódik Bátori Éva és Selmeczi György csütörtöki dalestje. Ezután egy ősbemutató hangzik fel a tavaszi fesztiválon: az énekesnőnek ajánlott Petrovics Emil-kompozíció, a Shakespeare-daloskönyv.

Bár kevés dala örvend széleskörű ismertségnek, Liszt Ferencet mégis a romantikus dalirodalom legjelesebb mesterei között kell számon tartanunk. Hetvennél több művet írt, hat különböző nyelvre. "Ritkán szólaltatnak meg magyar énekesek Liszt-dalokat, aminek több oka lehet, de nem az, amit Beethovennek föl szoktunk róni, hogy túl hangszerszerűek lennének, és ezért nehéz énekelni őket - magyarázza az énekesnő. - Számomra a próbák során érdekes, és kihívást jelentő volt, hogy az ennyire romantikus és ilyen áriaszerű művek dal mivoltát hogyan tudom megtartani." Bátori Éva hozzáteszi: Petrovics Emiltől a Liszt-dalok előadásmódjában is kapott segítséget. A zeneszerző rávilágított, hogy a magyar dalirodalomban az a bizonyos német nyelvterületen nagyon ismert "lied" szerkezet miként jelenik meg. 

A rákoshegyi Bartók-házban már múlt pénteken, Bartók Béla születésnapján tartottak egy előbemutatót. Ezután is az maradt Bátori Éva számára a legizgalmasabb kérdés, hogyan lehet a dalok elbeszélő jellegét - ami műfaji sajátosság -,  minél jobban kidomborítani. Az énekesnő rámutatott: Selmeczi György különleges műsort szerkesztett számára, a Liszt-daloktól indulva Bartókon át a kortárs magyar szerzőkig juthat el az a hallgató, aki "odaadja magát" a dalok hangulatának. Nagy élmény látni és hallani, hogy fejlődik e műfajban is a magyar hagyomány, a zene kontaktusa a szöveggel. "Bartók a szöveggel egészen másként bánik, mint azok a szerzők, akiknek a műveivel eddig találkoztam. Itt jegyzem meg, hogy Orbán György Kilenc erdélyi madrigálját és Selmeczi György Minutes volantes-ját már megszólaltattam. Nos, most úgy érzem, hogy az öt Bartók-dal igen erős középpillére a programnak, e nélkül ma már el sem tudom képzelni ezt az összeállítást." Az énekesnő véleménye szerint a dalokból is kiderül, ezek a ma élő zeneszerzők nem is tagadhatják le, de benyomása szerint nem is akarják, hogy Liszttől és Bartóktól indultak. 

Shakespeare-daloskönyv a címe annak a hat megzenésített szonettnek, amelyek ősbemutatóként hangzanak el. A dalfűzért Petrovics Bátori Évának komponálta. "Ez nagyon megtisztelő számomra. Petrovics Emil  - talán megengedi, hogy így fogalmazzak - elég kemény ember hírében áll. De ezek a dalok nem ezt az oldalát mutatják. A bölcsességéből adódóan már nemcsak önmagát akarta kiírni, hanem engem vett figyelembe, saját arca mellett az én arcomat is belekomponálta a daloskönyvbe. A darabok a zene iránti mély alázatáról tanúskodnak." Az énekesnő reméli, hogy máskor és máshol is bemutathatják a dalestet. "Magyarországon 20-25 évvel ezelőtt még élénk volt a dalkultúra, ami most +le van fagyasztva+. Nem igaz, hogy nincs dalszerető közönség. A zenebarátoknak létezik egy olyan belső nyugalommal bíró rétege, amely ezt az intellektuálisabb vonású műfajt szívesen fogadja be. Mi mindent megteszünk ezért."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.