Klasszikus

Liszt-díjasok válaszolnak 2. - rondó

2012.03.28. 06:43
Ajánlom
Folytatjuk a magyar állam által adományozható, egyik legmagasabb kitüntetésben 2012-ben részesülőkkel készült összeállítást.

Fejér András harsonaművész: "Mostantól még hitelesebben tudom képviselni a kortárs magyar zenét a világban"

A Liszt-díjat mindenekelőtt magyar díjnak érzem, ami a magyar zenészeket képviseli, és a magyar zene rangját hirdeti a világban. Feltételezem, hogy annak idején azért nevezték el Liszt Ferencről a legmagasabb zenészeknek adható állami kitüntetést, mert Liszt magyarságát, zenéjének magyar vonatkozását, a magyar zenekultúráért tett erőfeszítéseit kívánták hangsúlyozni. Azért is olyan fontos ez számomra, mert bár Németországban dolgozom, a családom Magyarországon él, és egy percig sem távolodtam el a magyar zenei élettől. Két szólólemezem a Hungaroton Classicnál jelent meg, huszonhárom éve tartó szólista pályafutásom során legtöbbet Magyarországon léptem fel, és tizenöt új, nekem ajánlott magyar művet mutathattam be.

Harsonásként a negyedik, szólistaként dr. Hőna Gusztáv után a második vagyok a Liszt-díjasok sorában, ami azért is rendkívül megtisztelő, mert az ő nevéhez fűződnek az első magyar szólóharsona-művek bemutatói, és az ő tanártársaként taníthattam öt évig a Zeneakadémián a kétezres évek elején. Idővel - ha lehetőségem nyílik rá - szívesen visszatérnék a tanításhoz, de még vár rám néhány feladat szólistaként, amit most, a pályám csúcsán tudok az elvárásaimnak megfelelően megvalósítani. Liszt-díjasként pedig a magyar kultúrát, a kortárs magyar zenét mostantól még hitelesebben tudom képviselni a világban - és ezt érzem küldetésemnek is.

Illényi Katica hegedűművész: "A közönség szeretete mellett fontos a szakma elismerése is"

Ha csak az eddigi díjazottak listáját nézem, külön-külön mindegyik elismert olyan nagy zenei egyéniség, hogy közülük bármelyikük példaképünk lehetne. Perényi Miklós, Cziffra György és Kovács Dénes koncertjein nőttem fel - Kovács Dénes kilenc évig a tanárom is volt. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy engem is közéjük soroltak. Művészi hitvallásomat mindenképpen befolyásolja az a tény, hogy ilyen magas kitüntetésben részesültem és hogy figyelemmel kísérik és nagyra értékelik a munkámat. Óriási lendületet és önbizalmat ad, melyre egy előadóművésznek mindenképpen szüksége van. A közönség szeretete mellett ugyanis nagyon fontos a szakma elismerése is.

A névadó személyét tekintve úgy gondolom, hogy Liszt Ferencre és magyar szerzőinkre büszkék lehetünk a nagyvilágban, művészi feladatomnak érzem és elkötelezettje vagyok a magyar kultúra és a magyar zenei értékek terjesztésének. Éppen ezért műsoraimban mindig kiemelt helyen tartom Liszt Ferenc műveit, utóbbi évben több átiratot is készíttettem Liszt 2. Magyar rapszódiájából, hegedű-zongorára, valamint ugyanezt hegedűre szimfonikus zenekari kísérettel. A Liszt-díj felelőssége arra kötelez, hogy továbbra is dolgozzak-gyakoroljak, a zene gyógyító erejét felhasználva örömet és szeretetet adhassak, hogy minden emberhez eljuttassam az igényes zenét.

Soltészné Lédeczi Judit karnagy: "A karvezető-szakmának is szól ez a kitüntetés"

A Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium Leánykara 1987-ben robbant be a nemzetközi élvonalba, azóta 22 nemzetközi versenyről 48 díjjal tértünk haza, melyek közül legbüszkébbek a 2000-ben Linzben megrendezett I. Kórusolimpián elért nőikari bajnoki címünkre vagyunk. Iskolánk nem zenei profilú gimnázium: nincs ének-zene tagozat, nem kötelező énekkarra járni, azaz nálam minden gyerek a saját örömére énekel. A kórus legnagyobb értékének emellett azt tartom, hogy a négyévente cserélődő gyereksereg ellenére a kezdetektől töretlen a színvonal, sőt, aki csak teheti, később egyetemistaként is visszajár. Mindenki a szép hangunkat dicséri - de azon kívül, hogy szeretjük, amit csinálunk, más titkunk nincs.

Mivel sohasem a kitüntetésekért dolgoztam, életem legnagyobb ajándékaként tekintek a díjra, mely erőt ad, hogy ameddig csak tudom, folytassam a munkát. De személyem mellett a szakmának is szól ez a kitüntetés. Az első gratulációkat egyébként éppen azoktól az elmúlt években Liszt-díjjal kitüntetett karvezető-kollégáktól kaptam, akikkel a szakmai szervezetek és versenyek révén régóta jól ismerjük egymást. Nagyon örülünk egymás sikerének, és büszkék vagyunk arra, hogy a hangszeres és énekes szólisták, karmesterek mellett ránk is odafigyelnek a Liszt-díj odaítélésekor.

Záborszky Kálmán karmester: "Zenész társadalmunk Lisztnek köszönheti mai rangját, értékeit"

A díjat nem az eddigi elismertek csoportjához mérem, hanem Liszt Ferenchez. Liszt Ferenc mint zeneszerző, előadó és mint zenepedagógus egyaránt példaértékűt alkotott. Az adott kor szavát megértve, konkrét lépéseket tett a magyar zenei élet megteremtéséért, a zenei intézmények létrehozásáért. Valójában zenész társadalmunk neki köszönheti mai rangját, értékeit.

Művészi hitvallásomat elődeim határozzák meg: Záborszky József, valamint Ferencsik János és Kovács Dénes, akik mindig is nagyra értékelték az István Zenekar teljesítményét. Hangszeresként André Navarrát tartom mesteremnek. Tőlük vettem át a stafétabotot és azt a szellemet szeretném tovább éltetni, amit tőlük örököltem. Nagy öröm, hogy a Zuglói Filharmónia szépen fejlődik. Sajnos, a média nem tart lépést velünk, még mindig a hajdani diákzenekar tiszteletreméltó kategóriájában emlegetnek bennünket.

A további négy díjazottal készült anyagunkat ide kattintva olvashatják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.