Klasszikus

Liszt-díjasok válaszolnak 2. - rondó

2012.03.28. 06:43
Ajánlom
Folytatjuk a magyar állam által adományozható, egyik legmagasabb kitüntetésben 2012-ben részesülőkkel készült összeállítást.

Fejér András harsonaművész: "Mostantól még hitelesebben tudom képviselni a kortárs magyar zenét a világban"

A Liszt-díjat mindenekelőtt magyar díjnak érzem, ami a magyar zenészeket képviseli, és a magyar zene rangját hirdeti a világban. Feltételezem, hogy annak idején azért nevezték el Liszt Ferencről a legmagasabb zenészeknek adható állami kitüntetést, mert Liszt magyarságát, zenéjének magyar vonatkozását, a magyar zenekultúráért tett erőfeszítéseit kívánták hangsúlyozni. Azért is olyan fontos ez számomra, mert bár Németországban dolgozom, a családom Magyarországon él, és egy percig sem távolodtam el a magyar zenei élettől. Két szólólemezem a Hungaroton Classicnál jelent meg, huszonhárom éve tartó szólista pályafutásom során legtöbbet Magyarországon léptem fel, és tizenöt új, nekem ajánlott magyar művet mutathattam be.

Harsonásként a negyedik, szólistaként dr. Hőna Gusztáv után a második vagyok a Liszt-díjasok sorában, ami azért is rendkívül megtisztelő, mert az ő nevéhez fűződnek az első magyar szólóharsona-művek bemutatói, és az ő tanártársaként taníthattam öt évig a Zeneakadémián a kétezres évek elején. Idővel - ha lehetőségem nyílik rá - szívesen visszatérnék a tanításhoz, de még vár rám néhány feladat szólistaként, amit most, a pályám csúcsán tudok az elvárásaimnak megfelelően megvalósítani. Liszt-díjasként pedig a magyar kultúrát, a kortárs magyar zenét mostantól még hitelesebben tudom képviselni a világban - és ezt érzem küldetésemnek is.

Illényi Katica hegedűművész: "A közönség szeretete mellett fontos a szakma elismerése is"

Ha csak az eddigi díjazottak listáját nézem, külön-külön mindegyik elismert olyan nagy zenei egyéniség, hogy közülük bármelyikük példaképünk lehetne. Perényi Miklós, Cziffra György és Kovács Dénes koncertjein nőttem fel - Kovács Dénes kilenc évig a tanárom is volt. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy engem is közéjük soroltak. Művészi hitvallásomat mindenképpen befolyásolja az a tény, hogy ilyen magas kitüntetésben részesültem és hogy figyelemmel kísérik és nagyra értékelik a munkámat. Óriási lendületet és önbizalmat ad, melyre egy előadóművésznek mindenképpen szüksége van. A közönség szeretete mellett ugyanis nagyon fontos a szakma elismerése is.

A névadó személyét tekintve úgy gondolom, hogy Liszt Ferencre és magyar szerzőinkre büszkék lehetünk a nagyvilágban, művészi feladatomnak érzem és elkötelezettje vagyok a magyar kultúra és a magyar zenei értékek terjesztésének. Éppen ezért műsoraimban mindig kiemelt helyen tartom Liszt Ferenc műveit, utóbbi évben több átiratot is készíttettem Liszt 2. Magyar rapszódiájából, hegedű-zongorára, valamint ugyanezt hegedűre szimfonikus zenekari kísérettel. A Liszt-díj felelőssége arra kötelez, hogy továbbra is dolgozzak-gyakoroljak, a zene gyógyító erejét felhasználva örömet és szeretetet adhassak, hogy minden emberhez eljuttassam az igényes zenét.

Soltészné Lédeczi Judit karnagy: "A karvezető-szakmának is szól ez a kitüntetés"

A Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium Leánykara 1987-ben robbant be a nemzetközi élvonalba, azóta 22 nemzetközi versenyről 48 díjjal tértünk haza, melyek közül legbüszkébbek a 2000-ben Linzben megrendezett I. Kórusolimpián elért nőikari bajnoki címünkre vagyunk. Iskolánk nem zenei profilú gimnázium: nincs ének-zene tagozat, nem kötelező énekkarra járni, azaz nálam minden gyerek a saját örömére énekel. A kórus legnagyobb értékének emellett azt tartom, hogy a négyévente cserélődő gyereksereg ellenére a kezdetektől töretlen a színvonal, sőt, aki csak teheti, később egyetemistaként is visszajár. Mindenki a szép hangunkat dicséri - de azon kívül, hogy szeretjük, amit csinálunk, más titkunk nincs.

Mivel sohasem a kitüntetésekért dolgoztam, életem legnagyobb ajándékaként tekintek a díjra, mely erőt ad, hogy ameddig csak tudom, folytassam a munkát. De személyem mellett a szakmának is szól ez a kitüntetés. Az első gratulációkat egyébként éppen azoktól az elmúlt években Liszt-díjjal kitüntetett karvezető-kollégáktól kaptam, akikkel a szakmai szervezetek és versenyek révén régóta jól ismerjük egymást. Nagyon örülünk egymás sikerének, és büszkék vagyunk arra, hogy a hangszeres és énekes szólisták, karmesterek mellett ránk is odafigyelnek a Liszt-díj odaítélésekor.

Záborszky Kálmán karmester: "Zenész társadalmunk Lisztnek köszönheti mai rangját, értékeit"

A díjat nem az eddigi elismertek csoportjához mérem, hanem Liszt Ferenchez. Liszt Ferenc mint zeneszerző, előadó és mint zenepedagógus egyaránt példaértékűt alkotott. Az adott kor szavát megértve, konkrét lépéseket tett a magyar zenei élet megteremtéséért, a zenei intézmények létrehozásáért. Valójában zenész társadalmunk neki köszönheti mai rangját, értékeit.

Művészi hitvallásomat elődeim határozzák meg: Záborszky József, valamint Ferencsik János és Kovács Dénes, akik mindig is nagyra értékelték az István Zenekar teljesítményét. Hangszeresként André Navarrát tartom mesteremnek. Tőlük vettem át a stafétabotot és azt a szellemet szeretném tovább éltetni, amit tőlük örököltem. Nagy öröm, hogy a Zuglói Filharmónia szépen fejlődik. Sajnos, a média nem tart lépést velünk, még mindig a hajdani diákzenekar tiszteletreméltó kategóriájában emlegetnek bennünket.

A további négy díjazottal készült anyagunkat ide kattintva olvashatják.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.