Klasszikus

Liszt-díjasok válaszolnak 2. - rondó

2012.03.28. 06:43
Ajánlom
Folytatjuk a magyar állam által adományozható, egyik legmagasabb kitüntetésben 2012-ben részesülőkkel készült összeállítást.

Fejér András harsonaművész: "Mostantól még hitelesebben tudom képviselni a kortárs magyar zenét a világban"

A Liszt-díjat mindenekelőtt magyar díjnak érzem, ami a magyar zenészeket képviseli, és a magyar zene rangját hirdeti a világban. Feltételezem, hogy annak idején azért nevezték el Liszt Ferencről a legmagasabb zenészeknek adható állami kitüntetést, mert Liszt magyarságát, zenéjének magyar vonatkozását, a magyar zenekultúráért tett erőfeszítéseit kívánták hangsúlyozni. Azért is olyan fontos ez számomra, mert bár Németországban dolgozom, a családom Magyarországon él, és egy percig sem távolodtam el a magyar zenei élettől. Két szólólemezem a Hungaroton Classicnál jelent meg, huszonhárom éve tartó szólista pályafutásom során legtöbbet Magyarországon léptem fel, és tizenöt új, nekem ajánlott magyar művet mutathattam be.

Harsonásként a negyedik, szólistaként dr. Hőna Gusztáv után a második vagyok a Liszt-díjasok sorában, ami azért is rendkívül megtisztelő, mert az ő nevéhez fűződnek az első magyar szólóharsona-művek bemutatói, és az ő tanártársaként taníthattam öt évig a Zeneakadémián a kétezres évek elején. Idővel - ha lehetőségem nyílik rá - szívesen visszatérnék a tanításhoz, de még vár rám néhány feladat szólistaként, amit most, a pályám csúcsán tudok az elvárásaimnak megfelelően megvalósítani. Liszt-díjasként pedig a magyar kultúrát, a kortárs magyar zenét mostantól még hitelesebben tudom képviselni a világban - és ezt érzem küldetésemnek is.

Illényi Katica hegedűművész: "A közönség szeretete mellett fontos a szakma elismerése is"

Ha csak az eddigi díjazottak listáját nézem, külön-külön mindegyik elismert olyan nagy zenei egyéniség, hogy közülük bármelyikük példaképünk lehetne. Perényi Miklós, Cziffra György és Kovács Dénes koncertjein nőttem fel - Kovács Dénes kilenc évig a tanárom is volt. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy engem is közéjük soroltak. Művészi hitvallásomat mindenképpen befolyásolja az a tény, hogy ilyen magas kitüntetésben részesültem és hogy figyelemmel kísérik és nagyra értékelik a munkámat. Óriási lendületet és önbizalmat ad, melyre egy előadóművésznek mindenképpen szüksége van. A közönség szeretete mellett ugyanis nagyon fontos a szakma elismerése is.

A névadó személyét tekintve úgy gondolom, hogy Liszt Ferencre és magyar szerzőinkre büszkék lehetünk a nagyvilágban, művészi feladatomnak érzem és elkötelezettje vagyok a magyar kultúra és a magyar zenei értékek terjesztésének. Éppen ezért műsoraimban mindig kiemelt helyen tartom Liszt Ferenc műveit, utóbbi évben több átiratot is készíttettem Liszt 2. Magyar rapszódiájából, hegedű-zongorára, valamint ugyanezt hegedűre szimfonikus zenekari kísérettel. A Liszt-díj felelőssége arra kötelez, hogy továbbra is dolgozzak-gyakoroljak, a zene gyógyító erejét felhasználva örömet és szeretetet adhassak, hogy minden emberhez eljuttassam az igényes zenét.

Soltészné Lédeczi Judit karnagy: "A karvezető-szakmának is szól ez a kitüntetés"

A Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium Leánykara 1987-ben robbant be a nemzetközi élvonalba, azóta 22 nemzetközi versenyről 48 díjjal tértünk haza, melyek közül legbüszkébbek a 2000-ben Linzben megrendezett I. Kórusolimpián elért nőikari bajnoki címünkre vagyunk. Iskolánk nem zenei profilú gimnázium: nincs ének-zene tagozat, nem kötelező énekkarra járni, azaz nálam minden gyerek a saját örömére énekel. A kórus legnagyobb értékének emellett azt tartom, hogy a négyévente cserélődő gyereksereg ellenére a kezdetektől töretlen a színvonal, sőt, aki csak teheti, később egyetemistaként is visszajár. Mindenki a szép hangunkat dicséri - de azon kívül, hogy szeretjük, amit csinálunk, más titkunk nincs.

Mivel sohasem a kitüntetésekért dolgoztam, életem legnagyobb ajándékaként tekintek a díjra, mely erőt ad, hogy ameddig csak tudom, folytassam a munkát. De személyem mellett a szakmának is szól ez a kitüntetés. Az első gratulációkat egyébként éppen azoktól az elmúlt években Liszt-díjjal kitüntetett karvezető-kollégáktól kaptam, akikkel a szakmai szervezetek és versenyek révén régóta jól ismerjük egymást. Nagyon örülünk egymás sikerének, és büszkék vagyunk arra, hogy a hangszeres és énekes szólisták, karmesterek mellett ránk is odafigyelnek a Liszt-díj odaítélésekor.

Záborszky Kálmán karmester: "Zenész társadalmunk Lisztnek köszönheti mai rangját, értékeit"

A díjat nem az eddigi elismertek csoportjához mérem, hanem Liszt Ferenchez. Liszt Ferenc mint zeneszerző, előadó és mint zenepedagógus egyaránt példaértékűt alkotott. Az adott kor szavát megértve, konkrét lépéseket tett a magyar zenei élet megteremtéséért, a zenei intézmények létrehozásáért. Valójában zenész társadalmunk neki köszönheti mai rangját, értékeit.

Művészi hitvallásomat elődeim határozzák meg: Záborszky József, valamint Ferencsik János és Kovács Dénes, akik mindig is nagyra értékelték az István Zenekar teljesítményét. Hangszeresként André Navarrát tartom mesteremnek. Tőlük vettem át a stafétabotot és azt a szellemet szeretném tovább éltetni, amit tőlük örököltem. Nagy öröm, hogy a Zuglói Filharmónia szépen fejlődik. Sajnos, a média nem tart lépést velünk, még mindig a hajdani diákzenekar tiszteletreméltó kategóriájában emlegetnek bennünket.

A további négy díjazottal készült anyagunkat ide kattintva olvashatják.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Jazz/World

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.