Klasszikus

Liszt-díjasok válaszolnak - rondó

2012.03.27. 14:02
Ajánlom
A magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetésben részesített nyolc muzsikust az elismeréshez kapcsolódó felelősségről is kérdeztük.

Bársony Péter brácsaművész: "A felelősségét is érzem az elismerésnek"

Már a jelölés is nagy megtiszteltetés volt számomra, melyet több zenei szervezettől kaptam. A hír, hogy Liszt-díjas lettem külföldön ért, és azóta folyamatos a gratulációk sora, ami fantasztikus érzés. A felém irányuló szeretettől való meghatottság mellett azonban a felelősségét is érzem az elismerésnek, mert az eddigi díjazottak között Magyarország legkiválóbb muzsikusai találhatók. Brácsaművészként különösen örülök, egy ilyen kitüntetés magát a brácsát is jobban előtérbe helyezi. A díj Liszt Ferencről kapta a nevét, akinek az akkori kortárs művészekhez, zeneszerzőkhöz való hozzáállása példaértékű. Önzetlen művészi segítséget adott nekik, mert tudta, hogy a kortárs művészetek, művészek támogatása a jövő gazdagságának a záloga. Ez egy fontos gondolat lehet a mindenkori vezetőknek is. Szerencsésnek érzem magam, hogy a díj kapcsán megkülönböztetett figyelemmel fordulnak felém, de azt is tapasztalom, hogy nagyon sok művésznek nehéz most az élete, ami sok mindenre, elsősorban gazdasági, szerkezeti okokra vezethető vissza. Jó lenne, ha a művészek megfelelő támogatást kapnának, mert a kultúra hosszú távú befektetést jelent egy nemzet számára. Liszt, Bartók, Kodály, Dohnányi, zeneszerzőink, világhírű művészeink százai erősítik ezt a szellemi tőkét.     

Visszakanyarodva a saját feladataimhoz, 2013 májusában kultúrtörténeti fontosságú eseménynek lehetek a részese. A Carnegie Hall Isaac Stern Auditóriumában debütálok majd az Amerikai Szimfonikus Zenekarral, Leon Botstein vezényletével. A pályámon fontos állomás ez a koncert; a Carnegie Hall történetében én vagyok az első magyar brácsaművész, aki szólistaként lép fel egy amerikai zenekarral. Ez az est a magyar kultúrának is jelentős ünnep lesz, mert a programban csak magyar szerzők művei szerepelnek majd. A koncert másik szólistája Kelemen Barnabás, Kossuth-díjas hegedűművész lesz. Több ősbemutatóra és amerikai bemutatóra is sor kerül, köztük egy Dohnányi-premierre is. A közeljövőben, május 11-én Tihanyi László Brácsaversenyét játszom a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a szerző vezényletével az Olasz Intézetben, októberben pedig terveink szerint Rivka Golanival kortárs brácsa kettősversenyeket adunk elő Vajda Gergely vezényletével, szintén a Rádiózenekarral.

Borbély Mihály jazzművész: "Az ember a kitüntetéstől egy fokkal sem lesz jobb muzsikus"

Nyilván nem véletlen, hogy jazz-zenészként kaptam a díjat, de bizonyosan közrejátszott az odaítélésében, hogy a kortárs zene és a népzene területén is tevékenykedem. Fiatalon ezek párhuzamosan voltak jelen az életemben, és szinte tudatosan törekedtem a különválasztásukra, ám ahogy teltek az évek, a lehető legtermészetesebben értek bennem össze ezek a műfajok, sőt, talán azt is lehet mondani, hogy a határterületük az én specialitásom. Mindezek ellenére nagyon meglepődtem, amikor felhívtak a minisztériumból, hogy tegyem magam szabaddá március 14-én, és csak a díjátadón döbbentem rá, hogy a zenészeknek adható legjelentősebb kitüntetésről van szó, persze nem számítva a kicsit mindig politikai döntések alapján kiosztott Kossuth-díjat. Nem mintha a jazzszakmát képviselő idei névsort szakmaiatlannak tartanám, hiszen Vukán György már tíz évvel ezelőtt is megérdemelte volna a Kossuth-díjat, nem beszélve Gonda János Széchenyi-díjáról. Nagyon megtisztelő ebbe a névsorba tartozni.

A tavalyi Lisztre való odafigyelés tette kerekké a 20. századi magyar zenéről alkotott képemet, és szakmai és emberi példaképként is nagyon fontossá vált az életemben Liszt. Jó pár olyan darabom született, amelynek hátterében nagyon fontos szerepe van az ő muzsikájának: ősszel lesz a bemutatója annak a tárogatóra, cimbalomra és szimfonikus zenekarra írt kettősversenynek, amelynek írásakor rendkívül foglalkoztatott a zenéje. Szimbolikus jelentőségűnek érzem utólag azt is, hogy Lukács Miklóssal 2011 januárjában a Liszt-év berlini nyitókoncertjén improvizáltunk Liszt-motívumokra. Ugyanakkor ha az ember józanul gondolkodik, tudnia kell, hogy a kitüntetéstől egy fokkal sem lesz jobb muzsikus. Ugyanúgy kell tovább dolgozni, gyakorolni, tanulni, zenét szerezni, mint amikor évekig elkerülik az embert a díjak. Abban azért bízom, hogy a Borbély Műhely tavaly fölvett lemeze most közelebb kerülhet a megjelenéshez, és talán a következő album előkészületei is felgyorsulnak. Nagyon sok tervem van, ebből a szempontból jókor jött a díj, mert további fokozott aktivitásra sarkall.

Dráfi Kálmán zongoraművész: "Liszt számomra olyan, mint az oxigén"

Tíz évvel ezelőtt azért kellett az egyetemi oktatáshoz szükséges doktori fokozatot megszereznem, mert nem volt a DLA-val egyenértékű Liszt-díjam - ebből a szempontból tehát elkésett (nevet). Ettől függetlenül nagyon örülök neki, mert a Liszt-díjnak egy klasszikus zongorista számára speciális értéke van, különösen, ha a bicentenáriumi emlékév kapcsán adományozzák. Liszt minden zongorista tanítómestere és nagyapja - amikor átvettem a díjat, úgy éreztem, mintha Liszt mondaná nekem, hogy "na, fiam, megdícsérlek!" Én ugyanis már akkor elköteleztem magamat Liszt zenéjével, amikor tizenötévesen a Liszt-Bartók zongoraversenyen különdíjat kaptam. Azóta Liszt, és a liszti hagyományokat továbbörökítők: Bartók, Rahmanyinov, Prokofjev a legfontosabb zeneszerzők számomra. Liszt temperamentumos, érzelemdús, ösztönös zeneiségét is közel érzem magamhoz, sőt, fizikai alkatomat: kezem méretét tekintve is hasonlítok hozzá. Emellett filozofikus, már-már ezoterikus szemléletmódjára is mindig rendkívül fogékony voltam. Liszt számomra olyan, mint az oxigén.

A liszti hagyományt ráadásul egyenes ágon szívhattam magamba, hiszen a Zeneakadémiát megalapító Liszttől egyik magyar származású tanítványa, Thomán István vette át a katedrát. Thomán tanította Dohnányit, Dohnányi egyik kedvenc növendéke pedig Fischer Annie volt, aki épp az előbb említett 1971-es Liszt-verseny után fogadott tanítványának. Ezt az örökséget próbálom továbbadni én is ifj. Balázs Jánosnak, Czene Rudolfnak, Merouan Benabdallahnak és a többieknek. Legalább ilyen fontosnak tartom Liszt zenész-kollégáit és tehetséges növendékeit önzetlenül támogató attitüdjét is - mint tanszékvezető mepróbálom ezt a liszti örökséget is életben tartani.

Farkas Gábor zongoraművész: "Genie oblige - a tehetség kötelez, a díj pedig még inkább"

Számomra ez a díj kétszeres kitüntetés. Egyrészt azért, mert óriási megtiszteltetés egy olyan illusztris csoporthoz tartozni, ahol olyan nevek tűnnek fel, mint Farkas Ferenc, Kovács Dénes, Cziffra György, Perényi Miklós; másrészt pedig azért, mert ez a magyar állam legmagasabb zenei elismerése. Emlékszem, zeneiskolás voltam még, amikor először láttam egy nyári kurzus brosúrájában Falvai Sándor neve alatt, hogy Liszt-díjas zongoraművész. Meg is kérdeztem tőle, hogy mit jelent az, ha valaki Liszt-díjas, majd nagyon kedvesen elmondta, hogy mi is ez a kitüntetés. Azután párszor eljátszottam a gondolattal, hogy milyen jó lenne, ha majd felnőtt zongoristaként én is ennek a kitüntetésnek a részese lehetnék... és most nagyon boldog vagyok, hogy ez a gyerekkori álmom valóra vált.

Bevallom, hogy nagyon nagy öröm számomra és egyben szerencsésnek is érzem magam, hogy figyelemmel kísérik és értékelik a munkámat. Ez a díj különösen ösztönöz arra, hogy továbbra is keményen dolgozzak és minőségi produkciókkal álljak színpadra a világ bármely pontján. A névadóról szólva úgy gondolom, hogy Liszt Ferenc neve már élete során is első osztályú "márkanév" volt, az pedig, hogy ez a díj Liszt nevét viseli, már eleve nagy rangot kölcsönöz neki. Zeneműveit tekintve magyarként és magyar zongoristaként mindig nagy felelősség Lisztet játszani, mert a közönség - és itt elsősorban a külföldi közönségre gondolok - autentikus Liszt-előadást szeretne hallani. Ebben talán van némi előnyünk más országok zongoristáival szemben, mert itthon - talán ezt kimondhatjuk - szinte minden zongorista Liszt családfájának egyik ága. "Génie oblige" - a Liszt által oly sokszor hangoztatott mondás szerint a tehetség kötelez, díjazottként pedig úgy érzem, hogy az elismerés még jobban arra sarkall, hogy koncertjeimen megpróbáljam a közönséget elvarázsolni a zene segítségével, mint ahogyan azt Liszt Ferenc is tette.

A további négy díjazottal készült összeállítást holnap olvashatják. 

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.