Klasszikus

Liszt, Dohnányi és opera-előadás is szerepel a Karmelita Koncertek műsorán

2023.09.14. 12:00
Ajánlom
Idén már a harmadik évad klasszikus zenei kínálatából válogathat a Karmelita Koncertek közönsége. Az elmúlt szezonokhoz hasonlóan a programok jeles kulturális napokhoz kötődnek, és a komolyzenei repertoárt helyezik előtérbe. A nagy sikerű hangversenyek közt elsőként Szabó Balázs orgonaestjén a visegrádi nemzetek zeneszerzőinek válogatott műveit hallhatja a publikum szeptemberben.

A Karmelita nemcsak a Budavári Palotanegyed egyik ikonikus épülete, de kulturális helyszínként is több száz éves múltra tekint vissza. 1790-ben az első magyar nyelvű színtársulat előadásának színhelye volt, később olyan neves művészek léptek fel itt, mint Blaha Lujza vagy Déryné, de itt próbálta Haydn A teremtés című remekművét a magyarországi bemutató előtt, 1800. május 7-én pedig Beethoven koncertjét hallgathatta meg a korabeli közönség. A gazdag művészeti múlt hagyományát idén is folytatja a 2021-ben indult hangverseny-sorozat, a Karmelita épületegyüttes Beethoven-termében.

Szeptember 24-én Szabó Balázs Nyitóhangverseny című előadása a visegrádi együttműködést is szimbolizálja: cseh, lengyel, szlovák és magyar zeneszerzők műveit egyesíti.

A Karmelita tavaly átadott, lenyűgöző hangzású orgonáján szólal meg a hangszer lehetőségeit teljes gazdagságában bemutató repertoár.

Szabó Balázs orgonaművészként Európa-szerte ad hangversenyeket, kiváló ismerője a történelmi orgonáknak, játékában a különböző stílusok alapos ismeretéből felépített korabeli hanginterpretáció elmélyültséggel és drámai kifejezőerővel párosul.

Az évad első felében október 1-jén, a zene világnapján különleges Dohnányi-műsorral érkeznek a Karmelitába az idén 170 éves Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának muzsikusai. Október 22-én, Liszt Ferenc születésnapján a fiatal zongoraművész-generáció egyik legkiválóbb képviselője, a Junior Prima-díjas Magyar Valentin ad a zeneszerző műveiből összeállított szólóestet.

November 11-én, a Haydneum Őszi Fesztivállal közös szervezésű koncerten Haydn Aki hűtlen, pórul jár című vígoperája csendül fel az Orfeo Zenekar előadásában.

A művet éppen 250 évvel ezelőtt mutattak be Eszterházán. Az adventi időszakot december 16-án a Szent István Filharmonikusok koncertje zárja két magával ragadóan szép vallásos zeneművel, Joseph Haydn Szent Miklós-miséjével és Vivaldi Gloriájával.

A Karmelita Koncertekről a karmelitakoncertek.hu weboldalon olvashatnak bővebben az érdeklődők.

Fejléckép: A Karmelita Beethoven-terme (forrás: Várkapitányság)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.