Klasszikus

Liszt és a hárfa

2014.10.27. 08:00
Ajánlom
November 5-én este hattól Vigh Andrea, növendékei és az Angelica Leánykar adnak keresztmetszetet Liszt Ferenc hárfás műveiből.

Eredeti hárfás kamara- és kórusművek, valamint zongoraművek és dalok hárfa-átiratai lesznek hallhatók a Liszt Ferenc Társaság és a Zeneakadémia közös, Találkozások Liszt Ferenccel című koncertsorozata keretében, Liszt egykori budapesti lak- és munkahelyén, a Régi Zeneakadémián. A műsoron szerepelnek eredetileg is hárfára komponált művek, valamint átiratok - köztük olyan eredetileg zongorára komponált darabok is, amit Liszt beleegyezésével kortársai dolgoztak át hárfára, de a Zeneakadémia rektorának átiratában is hallható lesz két Liszt-dal. Érdekesség, hogy a Vigh Andrea és művésztársai előadásában megszólaló Gretchen című dal-átirat hárfás változatának ritkaságnak számító Liszt-féle kéziratát a budapesti Liszt Múzeum őrzi.

Az előadók sorában a Gráf Zsuzsannak vezette Angelica Leánykar - akik december negyedikén önálló koncerte adnak a Zeneakadémia Nagytermében Vigh Andrea közreműködésével -  mellett Vigh Andrea hárfás tanítványai is színpadra lépnek. "Soha nem okozott nehézséget, hogy partnerként kezeljem a diákokat. Attól a pillanattól kezdve, hogy színpadra lépünk, kész művészként, igazi muzsikustársként tekintek rájuk. A koncerteket a hosszas előkészítő folyamat dolgos hétköznapjai előzik meg, s ennek során nemcsak a helyes technikát és a muzikális játékmódot tanítjuk, hanem a színpadi jelenlétre, a siker elfogadására, és az esetleges kudarc feldolgozására is felkészítjük a növendékeinket. Ne feledjük, a hallgatók koncertjein az első lépéseiktől figyelhetjük azokat a kiemelkedő tehetségeket, akik a következő években-évtizedekben Magyarország és a nagyvilág pódiumait meghódítják!" - vallja a Zeneakadémiát egy éve, 2013 november 1-je óta vezető művésztanár. Vigh Andrea és művésztársai Liszt és a hárfa című koncerjére jegyek a helyszínen, a Zeneakadémia Koncertközpont pénztárában, valamint a zeneakademia.hu-n kaphatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.