Klasszikus

Liszt és a hárfa

2014.10.27. 08:00
Ajánlom
November 5-én este hattól Vigh Andrea, növendékei és az Angelica Leánykar adnak keresztmetszetet Liszt Ferenc hárfás műveiből.

Eredeti hárfás kamara- és kórusművek, valamint zongoraművek és dalok hárfa-átiratai lesznek hallhatók a Liszt Ferenc Társaság és a Zeneakadémia közös, Találkozások Liszt Ferenccel című koncertsorozata keretében, Liszt egykori budapesti lak- és munkahelyén, a Régi Zeneakadémián. A műsoron szerepelnek eredetileg is hárfára komponált művek, valamint átiratok - köztük olyan eredetileg zongorára komponált darabok is, amit Liszt beleegyezésével kortársai dolgoztak át hárfára, de a Zeneakadémia rektorának átiratában is hallható lesz két Liszt-dal. Érdekesség, hogy a Vigh Andrea és művésztársai előadásában megszólaló Gretchen című dal-átirat hárfás változatának ritkaságnak számító Liszt-féle kéziratát a budapesti Liszt Múzeum őrzi.

Az előadók sorában a Gráf Zsuzsannak vezette Angelica Leánykar - akik december negyedikén önálló koncerte adnak a Zeneakadémia Nagytermében Vigh Andrea közreműködésével -  mellett Vigh Andrea hárfás tanítványai is színpadra lépnek. "Soha nem okozott nehézséget, hogy partnerként kezeljem a diákokat. Attól a pillanattól kezdve, hogy színpadra lépünk, kész művészként, igazi muzsikustársként tekintek rájuk. A koncerteket a hosszas előkészítő folyamat dolgos hétköznapjai előzik meg, s ennek során nemcsak a helyes technikát és a muzikális játékmódot tanítjuk, hanem a színpadi jelenlétre, a siker elfogadására, és az esetleges kudarc feldolgozására is felkészítjük a növendékeinket. Ne feledjük, a hallgatók koncertjein az első lépéseiktől figyelhetjük azokat a kiemelkedő tehetségeket, akik a következő években-évtizedekben Magyarország és a nagyvilág pódiumait meghódítják!" - vallja a Zeneakadémiát egy éve, 2013 november 1-je óta vezető művésztanár. Vigh Andrea és művésztársai Liszt és a hárfa című koncerjére jegyek a helyszínen, a Zeneakadémia Koncertközpont pénztárában, valamint a zeneakademia.hu-n kaphatók.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.
Klasszikus ajánló

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.