Klasszikus

Liszt és a zsidó kultúra kapcsolata

2014.12.04. 15:31
Ajánlom
Áthallások – Dávid zsoltárai címmel ad hangversenyt a Szent Efrém Féfikar december 11-én az Óbudai Társaskörben.

Liszt életművében a férfikari zsoltárok rendkívül változatos képet mutatnak; a műfaj végigkísér a szerző különböző korszakain (s egyben lelki vándorlásain) 1848-49-től - a 116. zsoltár keletkezésétől - egészen a De profundis-ig (1883-86), vagyis haláláig. Az alkalmazott zeneszerzői technikák tárházán túl az alapvetően hangszeres gondolkodást közvetítő kompozíciós stílus határozott jelenléte adja a liszti kórusművek varázsát, ami egyúttal nehézség is: ezt a stílust kell az előadónak biztos énektechnikával és makulátlan, de temperált intonációs érzékenységgel megjeleníteni.

Salomon Sulzer 19. századi bécsi főkántor és zeneszerző neve még zeneértő körökben is kevéssé ismert. Sulzer 1826-tól majd' fél évszázadig a Seitenstettengasse 4. szám alatti Stadttempel, a bécsi főzsinagóga kántora és a zsinagóga kórusának vezetője, egyben a zsinagógai kóruséneklés hagyományának megteremtője és az istentisztelet zenei gyakorlatának nemzetközi jelentőségű reformátora volt.

A Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar adventi koncertjén közreműködik Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora (basszus), Komáromi Márton (tenor), Laborfalvi Soós Béla (basszbariton) és Király Csaba zongoraművész. Az est folyamán a Zsidó iskolások Budán és Óbudán 1920-1949 című vándorkiállítás is megtekinthető.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.