Klasszikus

Liszt és Európa kamarazenei fesztivál

2011.09.07. 23:43
Ajánlom
A szeptember 29. - október 2. között megrendezendő fesztivál a jól ismert zongoraművek mellett gazdag válogatást kínál Liszt különleges atmoszférájú kamaraműveiből, valamint bemutat számos Lisztre ható és Liszt által ihletett darabot is.

Années de pélerinage - Vándorévek.  Ez a címe Liszt Ferenc háromkötetes zongoraciklusának, amely akár a mottója is lehetne a zeneszerző életének, művészetének. Örök belső vándorlása juttatta el Lisztet az ifjúkori virtuóz évektől, érett korának nagyszabású művein át, öregkorának letisztult, s mégis oly enigmatikus világáig. A 2011-es bicentenáriumi Liszt-fesztivál a jól ismert és méltán népszerű zongoraművek mellett gazdag válogatást kínál Liszt kevésbé közkeletű, különleges atmoszférájú kamaraműveiből, valamint a XIX. század nagy költőinek verseit zenei formában újjáteremtő dalaiból.

Liszt alakja mellett megidéződik majd korának előadóművész és komponista zsenijeit: elsősorban a Lisztre nagy hatást gyakorló Paganinit és Chopint.  A Liszt művei által megnyitott úton haladva alakították ki egyéni hangjukat a zenetörténet olyan nagyságai, mint Debussy, Saint-Saëns, Bartók vagy Busoni. A koncerteken felcsendülő műveik - egy-egy Liszt-darab szomszédságában - ezt a markáns hatást kívánják bemutatni. A fesztivál különlegességének ígérkezik korunk egyik legelismertebb zeneszerzője, az angol Thomas Adés által csellóra és zongorára komponált Lieux Retrouvés című művének magyarországi ősbemutatója.

A darabot Európában és Amerikában elsőként megszólaltató világhírű angol csellóművész, Steven Isserlis a fesztivál egyik főszereplője lesz. A fesztivál másik neves vendége Rados Ferenc, aki Várjon Dénes hívására 2010-ben épp Stephen Isserlis oldalán tért vissza a Budapesti koncertéletbe. A 2010. novemberi romantika-fesztiválon készült videónk alapján képet alkothatunk a Liszt-koncertsorozatról is:

A fesztivál egy vendégprodukcióval kezdődik: az európai rádiós projekt, a Music Masters on Air főszereplője Liszt Ferenc: az ő művészetéből vették inspirációjukat azok a kortárs zeneszerzők (sorukban a magyar Dargay Marcell is ott található), akiknek a művei szeptember 29-én Liszt és Chopin műveinek társaságában hangzanak majd fel az együttműködésben résztvevő Magyar Rádió Márványtermének falai között. Közreműködik Rados Ferenc, Fejérvári Zoltán, Lajkó István (zongora) és a Rondó Vonósnégyes.

A szeptember 30-án az MTA Dísztermében tartandó est íve Beethoventől a liszti szonátaművészet remekén, a Dante-szonátán és kései Liszt-zongoraműveken keresztül a kortárs Thomas Adés Lieux Retrouves című darabjáig húzódik. Közreműködik: Steven Isserlis (gordonka), Hanna Weinmeister (hegedű), Fejérvári Zoltán, Rados Ferenc, Simon Izabella, Várjon Dénes (zongora).

A Liszt korát a XX. századdal összecsengető nagyszabású október 1-i hangverseny a Müpában  a Liszt-hatástörténetet járja körül. Paganini és Chopin művei mellett a szintén Liszt-kortárs Busoni dalai, valamint a Liszt darabjai előtt fejet hajtó Bartók és Glazunov, valamint Lutoslawski és Sosztakovics rajzolják ki Liszt jövőbe hajított dárdájának útját. Közreműködik: Arvid Engegard (hegedű), Steven Isserlis (gordonka), Megyesi Schwartz Lúcia, Hanno Müller-Brachmann (ének), Lendvay József (hegedű), Rados Ferenc (zongora), Simon Izabella (zongora), Várjon Dénes (zongora), Vígh Andrea (hárfa)

Október 2-án délelőtt 11 órától az MTA Dísztermében a Wagner-dédunoka és Liszt-ükunoka, Dr. Nike Wagner előadásához kapcsolódó koncert a zenetörténet egyik legjelentősebb művészbarátságát körvonalazza. Liszt és Wagner műveit Szabóki Tünde, Hanno Müller-Brachmann (ének), Steven Isserlis (gordonka), Simon Izabella és a fesztivál művészeti vezetője, Várjon Dénes (zongora) szólaltatják meg.

A Liszt francia kapcsolatait felvillantó október 2-i esti koncert az impresszionizmus hangját előlegező, s utóbb a zenei vízesések mintájává váló mesterművet, A Villa d'Este szökőkútjait, valamint a francia nyelvű dalokat két Debussy-darabbal, valamint Saint-Saens kompozícióival állítja párhuzamba. Az előadók: Arvid Engegard (hegedű), Steven Isserlis, Rohmann Ditta (gordonka), Megyesi Schwartz Lúcia (ének), Simon Izabella és Várjon Dénes (zongora).

További részletek a Liszt Év hivatalos oldalán, valamint a Fidelio Liszt és Európa különszámában!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.