Klasszikus

Liszt és Európa kamarazenei fesztivál

2011.09.07. 23:43
Ajánlom
A szeptember 29. - október 2. között megrendezendő fesztivál a jól ismert zongoraművek mellett gazdag válogatást kínál Liszt különleges atmoszférájú kamaraműveiből, valamint bemutat számos Lisztre ható és Liszt által ihletett darabot is.

Années de pélerinage - Vándorévek.  Ez a címe Liszt Ferenc háromkötetes zongoraciklusának, amely akár a mottója is lehetne a zeneszerző életének, művészetének. Örök belső vándorlása juttatta el Lisztet az ifjúkori virtuóz évektől, érett korának nagyszabású művein át, öregkorának letisztult, s mégis oly enigmatikus világáig. A 2011-es bicentenáriumi Liszt-fesztivál a jól ismert és méltán népszerű zongoraművek mellett gazdag válogatást kínál Liszt kevésbé közkeletű, különleges atmoszférájú kamaraműveiből, valamint a XIX. század nagy költőinek verseit zenei formában újjáteremtő dalaiból.

Liszt alakja mellett megidéződik majd korának előadóművész és komponista zsenijeit: elsősorban a Lisztre nagy hatást gyakorló Paganinit és Chopint.  A Liszt művei által megnyitott úton haladva alakították ki egyéni hangjukat a zenetörténet olyan nagyságai, mint Debussy, Saint-Saëns, Bartók vagy Busoni. A koncerteken felcsendülő műveik - egy-egy Liszt-darab szomszédságában - ezt a markáns hatást kívánják bemutatni. A fesztivál különlegességének ígérkezik korunk egyik legelismertebb zeneszerzője, az angol Thomas Adés által csellóra és zongorára komponált Lieux Retrouvés című művének magyarországi ősbemutatója.

A darabot Európában és Amerikában elsőként megszólaltató világhírű angol csellóművész, Steven Isserlis a fesztivál egyik főszereplője lesz. A fesztivál másik neves vendége Rados Ferenc, aki Várjon Dénes hívására 2010-ben épp Stephen Isserlis oldalán tért vissza a Budapesti koncertéletbe. A 2010. novemberi romantika-fesztiválon készült videónk alapján képet alkothatunk a Liszt-koncertsorozatról is:

A fesztivál egy vendégprodukcióval kezdődik: az európai rádiós projekt, a Music Masters on Air főszereplője Liszt Ferenc: az ő művészetéből vették inspirációjukat azok a kortárs zeneszerzők (sorukban a magyar Dargay Marcell is ott található), akiknek a művei szeptember 29-én Liszt és Chopin műveinek társaságában hangzanak majd fel az együttműködésben résztvevő Magyar Rádió Márványtermének falai között. Közreműködik Rados Ferenc, Fejérvári Zoltán, Lajkó István (zongora) és a Rondó Vonósnégyes.

A szeptember 30-án az MTA Dísztermében tartandó est íve Beethoventől a liszti szonátaművészet remekén, a Dante-szonátán és kései Liszt-zongoraműveken keresztül a kortárs Thomas Adés Lieux Retrouves című darabjáig húzódik. Közreműködik: Steven Isserlis (gordonka), Hanna Weinmeister (hegedű), Fejérvári Zoltán, Rados Ferenc, Simon Izabella, Várjon Dénes (zongora).

A Liszt korát a XX. századdal összecsengető nagyszabású október 1-i hangverseny a Müpában  a Liszt-hatástörténetet járja körül. Paganini és Chopin művei mellett a szintén Liszt-kortárs Busoni dalai, valamint a Liszt darabjai előtt fejet hajtó Bartók és Glazunov, valamint Lutoslawski és Sosztakovics rajzolják ki Liszt jövőbe hajított dárdájának útját. Közreműködik: Arvid Engegard (hegedű), Steven Isserlis (gordonka), Megyesi Schwartz Lúcia, Hanno Müller-Brachmann (ének), Lendvay József (hegedű), Rados Ferenc (zongora), Simon Izabella (zongora), Várjon Dénes (zongora), Vígh Andrea (hárfa)

Október 2-án délelőtt 11 órától az MTA Dísztermében a Wagner-dédunoka és Liszt-ükunoka, Dr. Nike Wagner előadásához kapcsolódó koncert a zenetörténet egyik legjelentősebb művészbarátságát körvonalazza. Liszt és Wagner műveit Szabóki Tünde, Hanno Müller-Brachmann (ének), Steven Isserlis (gordonka), Simon Izabella és a fesztivál művészeti vezetője, Várjon Dénes (zongora) szólaltatják meg.

A Liszt francia kapcsolatait felvillantó október 2-i esti koncert az impresszionizmus hangját előlegező, s utóbb a zenei vízesések mintájává váló mesterművet, A Villa d'Este szökőkútjait, valamint a francia nyelvű dalokat két Debussy-darabbal, valamint Saint-Saens kompozícióival állítja párhuzamba. Az előadók: Arvid Engegard (hegedű), Steven Isserlis, Rohmann Ditta (gordonka), Megyesi Schwartz Lúcia (ének), Simon Izabella és Várjon Dénes (zongora).

További részletek a Liszt Év hivatalos oldalán, valamint a Fidelio Liszt és Európa különszámában!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.