Klasszikus

Liszt és Európa kamarazenei fesztivál

2011.09.07. 23:43
Ajánlom
A szeptember 29. - október 2. között megrendezendő fesztivál a jól ismert zongoraművek mellett gazdag válogatást kínál Liszt különleges atmoszférájú kamaraműveiből, valamint bemutat számos Lisztre ható és Liszt által ihletett darabot is.

Années de pélerinage - Vándorévek.  Ez a címe Liszt Ferenc háromkötetes zongoraciklusának, amely akár a mottója is lehetne a zeneszerző életének, művészetének. Örök belső vándorlása juttatta el Lisztet az ifjúkori virtuóz évektől, érett korának nagyszabású művein át, öregkorának letisztult, s mégis oly enigmatikus világáig. A 2011-es bicentenáriumi Liszt-fesztivál a jól ismert és méltán népszerű zongoraművek mellett gazdag válogatást kínál Liszt kevésbé közkeletű, különleges atmoszférájú kamaraműveiből, valamint a XIX. század nagy költőinek verseit zenei formában újjáteremtő dalaiból.

Liszt alakja mellett megidéződik majd korának előadóművész és komponista zsenijeit: elsősorban a Lisztre nagy hatást gyakorló Paganinit és Chopint.  A Liszt művei által megnyitott úton haladva alakították ki egyéni hangjukat a zenetörténet olyan nagyságai, mint Debussy, Saint-Saëns, Bartók vagy Busoni. A koncerteken felcsendülő műveik - egy-egy Liszt-darab szomszédságában - ezt a markáns hatást kívánják bemutatni. A fesztivál különlegességének ígérkezik korunk egyik legelismertebb zeneszerzője, az angol Thomas Adés által csellóra és zongorára komponált Lieux Retrouvés című művének magyarországi ősbemutatója.

A darabot Európában és Amerikában elsőként megszólaltató világhírű angol csellóművész, Steven Isserlis a fesztivál egyik főszereplője lesz. A fesztivál másik neves vendége Rados Ferenc, aki Várjon Dénes hívására 2010-ben épp Stephen Isserlis oldalán tért vissza a Budapesti koncertéletbe. A 2010. novemberi romantika-fesztiválon készült videónk alapján képet alkothatunk a Liszt-koncertsorozatról is:

A fesztivál egy vendégprodukcióval kezdődik: az európai rádiós projekt, a Music Masters on Air főszereplője Liszt Ferenc: az ő művészetéből vették inspirációjukat azok a kortárs zeneszerzők (sorukban a magyar Dargay Marcell is ott található), akiknek a művei szeptember 29-én Liszt és Chopin műveinek társaságában hangzanak majd fel az együttműködésben résztvevő Magyar Rádió Márványtermének falai között. Közreműködik Rados Ferenc, Fejérvári Zoltán, Lajkó István (zongora) és a Rondó Vonósnégyes.

A szeptember 30-án az MTA Dísztermében tartandó est íve Beethoventől a liszti szonátaművészet remekén, a Dante-szonátán és kései Liszt-zongoraműveken keresztül a kortárs Thomas Adés Lieux Retrouves című darabjáig húzódik. Közreműködik: Steven Isserlis (gordonka), Hanna Weinmeister (hegedű), Fejérvári Zoltán, Rados Ferenc, Simon Izabella, Várjon Dénes (zongora).

A Liszt korát a XX. századdal összecsengető nagyszabású október 1-i hangverseny a Müpában  a Liszt-hatástörténetet járja körül. Paganini és Chopin művei mellett a szintén Liszt-kortárs Busoni dalai, valamint a Liszt darabjai előtt fejet hajtó Bartók és Glazunov, valamint Lutoslawski és Sosztakovics rajzolják ki Liszt jövőbe hajított dárdájának útját. Közreműködik: Arvid Engegard (hegedű), Steven Isserlis (gordonka), Megyesi Schwartz Lúcia, Hanno Müller-Brachmann (ének), Lendvay József (hegedű), Rados Ferenc (zongora), Simon Izabella (zongora), Várjon Dénes (zongora), Vígh Andrea (hárfa)

Október 2-án délelőtt 11 órától az MTA Dísztermében a Wagner-dédunoka és Liszt-ükunoka, Dr. Nike Wagner előadásához kapcsolódó koncert a zenetörténet egyik legjelentősebb művészbarátságát körvonalazza. Liszt és Wagner műveit Szabóki Tünde, Hanno Müller-Brachmann (ének), Steven Isserlis (gordonka), Simon Izabella és a fesztivál művészeti vezetője, Várjon Dénes (zongora) szólaltatják meg.

A Liszt francia kapcsolatait felvillantó október 2-i esti koncert az impresszionizmus hangját előlegező, s utóbb a zenei vízesések mintájává váló mesterművet, A Villa d'Este szökőkútjait, valamint a francia nyelvű dalokat két Debussy-darabbal, valamint Saint-Saens kompozícióival állítja párhuzamba. Az előadók: Arvid Engegard (hegedű), Steven Isserlis, Rohmann Ditta (gordonka), Megyesi Schwartz Lúcia (ének), Simon Izabella és Várjon Dénes (zongora).

További részletek a Liszt Év hivatalos oldalán, valamint a Fidelio Liszt és Európa különszámában!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Színház

A színházvezető, aki jegesember lett – Szentiványi Béla

Szentiványi Béla színész, rendező és felesége, Zimonyi Márta primadonna a két világháború közötti hazai színjátszás sztárjai voltak. A férj megalapította az Országos Művész Színházat: stagione-típusú vándortársulatával járták a vidéket. A Trianon utáni Magyarországon a magyar színművészet életben tartása volt a cél. Ám Szentiványi anyagilag belebukott vállalkozásába. Aztán 1944-ben félreállította a szélsőjobboldali vezetésű Színészkamara. 1945-ben az új politikai rendszer is eltiltotta a pályától. Feleségével együtt segédmunkákból éltek. Színházi múltjukról soha többé nem beszéltek. Még lányuknak, Mártának sem, aki nemrég átadta szülei színházi albumát – fotókkal, dokumentumokkal – az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek. Szentiványi Mártát felkereste a Fidelio.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.