Klasszikus

Liszt és Schumann – kiállítás a Liszt Múzeumban

2006.03.28. 00:00
Ajánlom
A Mozart- és Bartók-év eseményi mellett kevés szó esik arról, hogy Liszt Ferenc születésének 195., halálának 120., valamint Robert Schumann halálának 150. évfordulója is az idei esztendőre esik.

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum Liszt és Schumann című kiállításával mindkét komponista emléke előtt tiszteleg.

„Kollégáim közül Chopin és Schumann az, akik iránt mindenkor a legkomolyabb megbecsüléssel és a legteljesebb rokonszenvvel viseltettem” – írta Liszt 1839-ben. E megbecsülés bizonyítékai a számos levélbeli és személyes megnyilatkozáson túl: Schumann műveinek előadása és tanítása, a belőlük készített zongorafeldolgozások, a Schumannról és feleségéről, Clara Wieckről írt tanulmányok, a h-moll szonáta Schumann-nak szóló ajánlása (válaszként Schumann Lisztnek dedikált op. 17-es C-dúr fantáziájára). A Schumann-házaspár Lisztben elsősorban a zongoraművészt csodálta, szerzeményei iránt azonban nem sok megértést tanúsított, s a személyes kapcsolatokban is fokozatosan elhidegült tőle.

A Schumann halálának 150. évfordulója alkalmából a Péter-Horváth-Stiftung támogatásával rendezett kiállítás e sokrétű és izgalmas zenei-emberi kapcsolatot mutatja be magyar és külföldi (főként német) gyűjteményekből származó eredeti dokumentumok és másolatok segítségével. A tárlat 2007. március 4-ig látogatható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.