Klasszikus

Liszt és Varga Vilma emlékére

2008.06.02. 00:00
Ajánlom
Július 2-án a Pest megyei Tárnok község Öregtemetőjében dr. Varga Ferenc természettudós, az Állatorvosi Tanintézet egykori igazgatótanára, Liszt egykori szerzetes-barátja halálának 100. évfordulóján, a Varga-családra és Varga Vilmára, Liszt egyik legkedvesebb növendékére emlékeznek egy egész napos rendezvény keretében.

Varga Vilma később neves zongoraművész és zenepedagógus lett, aki a Budai Zeneakadémián tanított és egész életét Liszt emlékápolásának, és a nemes liszti zongoratradíció megőrzésének szentelte. Rá emlékeznek a délelőtt kilenc órakor, a tárnoki Öregtemetőben kezdődő, délutántól pedig a község Művelődési Házában folytatódó rendezvényeken.

Itt értesülhet mindenki Tusa Erzsébet zongoraművész filmleveléből arról – a művésznő betegsége miatt fizikailag nem lesz jelen az ünnepségen – a nagyszabású tervről, mely szerint Tárnok otthont adna egy kétévente megrendezendő kizárólag kicsik számára (10-12 éves korosztály) kiírt, a Liszt-tanítvány Varga Vilma emlékét ápoló zongoraversenyeknek. A kicsik versenyei az elképzeléseknek csak egyik elemét jelentenék. Valójában ezek az események a hazai zenepedagógusok érintkezési pontjai, hagyományokban kialakuló természetes fórumai lennének.

Mindazok, akik érdeklődéssel fordulnak a hazai zenei életben újszerű kezdeményezések és lehetőségek felé talán érdekes és fontos ismereteket nyújthat ez a tárnoki tanácskozás. A község vezetői szeretettel várnak mindenkit 2008. július 2-án tartandó emlékünnepségre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.