Klasszikus

Liszt és Varga Vilma emlékére

2008.06.02. 00:00
Ajánlom
Július 2-án a Pest megyei Tárnok község Öregtemetőjében dr. Varga Ferenc természettudós, az Állatorvosi Tanintézet egykori igazgatótanára, Liszt egykori szerzetes-barátja halálának 100. évfordulóján, a Varga-családra és Varga Vilmára, Liszt egyik legkedvesebb növendékére emlékeznek egy egész napos rendezvény keretében.

Varga Vilma később neves zongoraművész és zenepedagógus lett, aki a Budai Zeneakadémián tanított és egész életét Liszt emlékápolásának, és a nemes liszti zongoratradíció megőrzésének szentelte. Rá emlékeznek a délelőtt kilenc órakor, a tárnoki Öregtemetőben kezdődő, délutántól pedig a község Művelődési Házában folytatódó rendezvényeken.

Itt értesülhet mindenki Tusa Erzsébet zongoraművész filmleveléből arról – a művésznő betegsége miatt fizikailag nem lesz jelen az ünnepségen – a nagyszabású tervről, mely szerint Tárnok otthont adna egy kétévente megrendezendő kizárólag kicsik számára (10-12 éves korosztály) kiírt, a Liszt-tanítvány Varga Vilma emlékét ápoló zongoraversenyeknek. A kicsik versenyei az elképzeléseknek csak egyik elemét jelentenék. Valójában ezek az események a hazai zenepedagógusok érintkezési pontjai, hagyományokban kialakuló természetes fórumai lennének.

Mindazok, akik érdeklődéssel fordulnak a hazai zenei életben újszerű kezdeményezések és lehetőségek felé talán érdekes és fontos ismereteket nyújthat ez a tárnoki tanácskozás. A község vezetői szeretettel várnak mindenkit 2008. július 2-án tartandó emlékünnepségre.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Vizuál

Öt híres művész, akiket megihletett a karácsony

Ki gondolná, hogy Andy Warhol imádta a karácsonyt, olyannyira, hogy egyenesen a Karácsony Királyának nevezték, Salvador Dalí pedig egy időben karácsonyi lapok tervezésére adta a fejét? Szubjektív válogatásunkban öt képzőművész karácsonyhoz kapcsolódó művét ajánljuk, az ünnepre hangolódva. 
Vizuál

Csaknem száz év után tért haza Rippl-Rónai remekműve

160 millió forintos kikiáltási árról indul a Virág Judit Galéria december 19-i aukcióján A geszti kastély kertje című alkotás, amely Rippl-Rónai egyik legmerészebb festménye. Az árverésen Vaszary János ritkán látható művét is bemutatják. December 17-én pedig kortárs festményekre licitálhatunk.
Vizuál

KÉP-regény: A modernista zseni

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal véletlenszerűen kiválasztott képe adott okot rá, hogy felidézze Brazíliavárosban tett látogatását és megossza velünk Oscar Niemeyer iránti rajongásának okát.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fesztivállal emlékeznek César Franck születésének 200. évfordulójára

A Franck Fesztivál fókuszában egy eredeti Debain-harmónium és a pesti Jézus Szíve Jezsuita Templom frissen felújított orgonája áll. A hangszereken egy kétnapos mesterkurzus után elhangzik Franck összes harmónium- és orgonaműve is.
Klasszikus hír

Pozsonyban díjazták a Magyar Rádió Gyermekkórusát

A Pozsonyban megrendezett nemzetközi kórusversenyen 16 éven aluli kategóriában a legmagasabb minősítést kapta a Magyar Rádió Gyermekkórusa, akik Walter Judit és Dinyés Soma karnagyok vezényletével adták elő műsorukat.
Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.